Een gestolen bankpas kost maximaal € 150

Betalen en creditcards zijn echt een deel van het leven geworden. Ga je iets eten? bijtanken? Gewoon de kaart overhandigen, de code invoeren en klaar. Maar echt veilig is zo’n kaart niet. Volg de regels en je verliest nooit meer dan €150. Als uw bankkaart gestolen of verloren is, is het de moeite waard om deze informatie te lezen.

Zelfs voor kaarten met een pincode is een handtekening soms voldoende om de betaling te bevestigen. In sommige van onze buurlanden kan je niet alleen met kredietkaart betalen, maar ook met gewone Bancontact/Mister cash zonder pincode. Daarom kan een niet-zo-eerlijke vinder snel met ongepaste ideeën komen. Een handtekening vervalsen is immers eenvoudig. Wees dus voorzichtig met je “plastic geld” en zorg dat het veilig in je portemonnee zit.

Spelregels

De risico’s van bank- en creditcardmisbruik mogen echter niet worden overschat. U bent wettelijk beschermd tegen kaartfraude. Misbruik van kaarten mag je in principe nooit meer dan 150 euro kosten, aangezien de aansprakelijkheid van de consument voor kaartverlies of -diefstal in ons land wettelijk beperkt is tot dit bedrag. Met andere woorden: als een gewetenloze vinder voor duizenden euro’s met je kaart is gaan winkelen, betaal je niet meer dan 150 euro en moet de rest van het geld terug naar de bank. Voorwaarde is wel dat je de spelregels volgt en voorzichtig bent. In dat geval kan uw factuur flink oplopen.

Blokkeer je kaart

Blokkeer uw kaart onmiddellijk als u merkt dat uw kaart is gestolen of als u denkt dat iemand uw kaart misbruikt. De meeste kaartuitgevers hebben een gratis nummer dat u 24 uur per dag kunt bereiken. U kunt uw kaart ook blokkeren bij CardStop. Zodra de kaart is geblokkeerd, bent u als kaarthouder niet langer verantwoordelijk voor misbruik. Als er achteraf kaartbetalingen worden gedaan, worden deze volledig op uw bankrekening gestort. Voor betalingen tussen het verlies van de kaart en de melding ervan geldt een maximale aansprakelijkheid van EUR 150. Het resterende bedrag moet worden terugbetaald aan de kaartuitgever of de bank. Bewaar de bonnen altijd goed, zodat u kunt aangeven wanneer u de kaart voor het laatst zelf heeft gebruikt.

Wees niet te casual

Als het verlies of de diefstal van uw kaart het gevolg is van “grove nalatigheid”, is de beperkte aansprakelijkheid niet van toepassing en draagt ​​u alle kosten van misbruik. Grove nalatigheid omvat zaken als het niet meteen blokkeren van uw kaart wanneer u merkt dat deze verloren is, uw creditcardafschriften niet controleren, uw kaart onbeheerd achterlaten in uw auto of op het werk… Uitzonderingen zijn meestal misbruik door familieleden of werknemers. In welke gevallen u geen beloning ontvangt, leest u in de algemene voorwaarden van uw kaart. Als u zelf de fraude heeft gepleegd, bent u uiteraard volledig verantwoordelijk voor de schade.

Weg ermee

In twee situaties bent u helemaal niet verantwoordelijk voor misbruik van de kaart en eindigt ook de vrijstelling van € 150.