Een fiscaal voordelige investering

Zelfstandigen bouwden in het verleden hun ouderdomspensioen op via lijfrentepolissen bij verzekeraars. Helaas blijken sommige polissen woekerpolissen te zijn waarbij te veel kosten werden ingehouden. U kunt tegenwoordig ook een lijfrente afsluiten bij banken via een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening, de zogenaamde banklijfrente. Dan betaalt u lagere kosten dan bij een verzekering.

Belastingverlaging

Uw bijdrage is fiscaal aftrekbaar in kolom 1. Het opgebouwde saldo wordt niet belast in kolom 3. U betaalt alleen belasting (box 1) over periodieke uitkeringen na pensionering, maar meestal tegen een lager percentage. Hoeveel u fiscaal mag aftrekken, hangt af van
kamer van het jaar
resulterend in een
pensioentekort
. Daarom is het fijn dat de inbouwhoogte niet vast staat, maar af en toe aangepast kan worden.

Weinig interesse

De spaarrente is momenteel erg laag. Zo wordt beleggen weer interessanter. Momenteel maken we onderscheid tussen actieve en passieve fondsbeheerders.
Indexfondsen
of
spoorzoekers
zijn
passief

beheerde fondsen die de markt zo goed mogelijk volgen

Meer rendement

Zo is het rendement van indexfondsen bijna gelijk aan het rendement van de markt en is het risico gespreid. Actieve fondsbeheerders presteren soms beter dan passieve fondsbeheerders. Maar meestal slechts voor 1 jaar, niet in een reeks van jaren. Als we naar meerdere jaren kijken, is het nettorendement van passieve beleggingsfondsen meestal hoger dan dat van actieve fondsen. Het verwachte rendement hangt af van het gekozen type fonds: aandelen, obligaties, vastgoed. Prognoses zijn momenteel tussen de 4 en 7% nettowinst. Er is één nadeel: bij beleggingsfondsen van banken is het rendement bijna nooit gegarandeerd.

Goedkoop

U krijgt dus de laagste kosten door te beleggen in indexfondsen of trackers. Omdat er geen dure fondsbeheerders voor u werken, zijn deze kosten zeer beperkt. Ingehouden kosten zijn niet meer dan 1%, vaak minder. U betaalt echter apart voor het advies van een financieel adviseur om u te helpen bij het kiezen van de juiste bank en de juiste fondsen. Als je zelf naar verschillende banken gaat, kun je ook jezelf vergelijken en besparen op advieskosten.

Garanties

Natuurlijk kent een ouderwetse lijfrentepolis ook voordelen, zoals rendementsgaranties en dekking bij arbeidsongeschiktheid en/of overlijden. Het gegarandeerde rendement kan tussen 2,5 en 3,5% liggen. En verzekeraars hebben contracten afgesloten waarbij (misschien) te hoge kosten toch worden vergoed.

Zekerheden

Het risico op overlijden en/of arbeidsongeschiktheid kan worden meeverzekerd met een traditionele lijfrentepolis. Een polis met een combinatie van dekkingen kan goedkoper zijn dan de losse onderdelen, maar is ingewikkeld. Een overlijdensrisicoverzekering wordt soms aanbevolen, aangezien deze het afgelopen jaar met maar liefst 40% is gedaald.

Ook de fiscale regelgeving is in de loop der jaren meerdere malen aangepast, dus deskundige hulp is hard nodig.

Lees verder