Een ervaren belegger maakt ook grote fouten

Beleggen op de beurs is niet zonder risico. Zelfs ervaren beleggers en handelaren maken grote fouten. In de afgelopen vijftien jaar zijn verschillende oorzaken van grote fouten en schokkende fouten vastgesteld. De meest bekende is waarschijnlijk veteraan handelaar Nick Leeson, maar er zijn er meer. Soms is het fraude, soms is het gewoon een typfout, maar de implicaties zijn enorm.

Ervaren belegger

Voorraadhuizen en banken zijn gewend aan grote transacties. Ze gebeuren ook niet van de ene op de andere dag. Het is gebaseerd op complexe computermodellen en investeringsstrategieën. Natuurlijk is er ook sprake van schokkerige daghandel, maar een goede strategie gaat vooraf aan een goede investering. Soms gaan er echter dingen mis. Ik vond negen flagrante fouten. Ook speculatieve fouten, want op de beurs kun je niet altijd winnen. Voor het gemak sla ik mensen als Rene van den Berg over.

Investeerder Nick Leeson

De Britse aandelenhandelaar Nick Leeson kreeg in 1995 eindelijk het kortste eind met zijn gok- en investeringsstrategie. Dit betekende het einde van de prestigieuze Britse bank Barings. De dag voor de aardbeving in Kolbe op 17 januari 1995 was hij actief aan het speculeren over het herstel van de aandelenmarkt. Het kwam niet om voor de hand liggende redenen. De verliezen stegen tot $ 1,4 miljard. Barings Bank kon niet verder en werd voor 1 gulden gekocht door de ING Groep.

Investeerder Yasuo Hamanaka

De Japanner Yasuo Hamanaka schuift al jaren verliezen weg, waardoor zijn echte beleggingsresultaten onopgemerkt blijven. In 1996 verloor Hamanaka 2,6 miljard dollar aan Sumitomo Bank als gevolg van speculatie op de wereldwijde kopermarkt.

Fondsmanager Peter Young

Peter Young was een zeer succesvolle fondsmanager bij Deutsche Bank Morgan Grenfell. In 1996 bleek dat hij meer dan 300 miljoen geld uit de schatkist had gehaald voor zijn eigen behoeften. Na korte tijd werd hij geestelijk onbekwaam verklaard. Het kan dus fout gaan.

Solomon Brothers Bank

Een verkoper van Solomon Brothers leunde in 1998 per ongeluk op een toetsenbord. Hij stuurde per ongeluk 14.500 verkooporders naar de beurs. De waarde bedroeg 1,2 miljoen euro.

Internetbedrijf Exodus

Nogmaals, de fout van een dure handelaar in 2001. De prijs van internetbedrijf Exodus steeg met 59.000 procent door een verkeerd bod.

FTSE

Ook in 2001 heeft een handelaar een verkeerde transactie gedaan. Hij deed 300 miljoen in plaats van 30 miljoen als een handelsaanbod.

Handelshuis Mizuho

Een stagiaire bij het Japanse huis Mizuho moest in 2005 één aandeel verkopen voor 610.000 yen. Hij verkocht per ongeluk 610.000 aandelen voor slechts één yen. Verliezen voor een bedrag van 170 miljoen euro.

Investeerder Liu Qibing

Liu Qibing werkte voor China’s State Reserve Bureau, dat toezicht houdt op China’s import en export van belangrijke grondstoffen. Hij sloot een reeks futures-contracten af ​​waarbij zijn werkgever op 21 december 2005 tussen 100.000 en 200.000 ton koper moest leveren, ongeveer 60.000 ton meer dan wereldwijd op korte termijn beschikbaar was.

bank van Amerika

In 2006 werd er American football gespeeld in de handelshal. De bal raakte per ongeluk de Enter-toets op het toetsenbord. Een verkooporder van $ 50 miljoen werd per ongeluk onthuld.

Slot

Misschien wel het meest schokkende is dat Nout Wellink van DNB zegt dat de hypotheekcrisis in het ergste geval 1,2 biljoen euro zou kunnen kosten, ofwel 1,2 biljoen euro.

Lees verder