Een eigen huis bezitten: de voordelen van het bezitten van een eigen huis

Een huis kopen of huren? Beide formules hebben hun voor- en nadelen. Maar als je alles systematisch opsomt, ontkom je er niet aan. Eigenaar worden is onmiskenbaar goedkoper dan levenslang huren! Opstalbetalingen, notariskosten, saldoverzekering en fiscale voordelen bij het kopen van een woning komen hieronder aan bod.

Vaste termijn

Huren heeft één voordeel: hetzelfde huis of appartement kost je in eerste instantie meer per maand als je de woning koopt dan wanneer je besluit te huren. Maar dit voordeel houdt nooit stand. Opeenvolgend
huurindexatie
zodat dit voordeel na verloop van tijd in een nadeel verandert. Als de huurindexatie uw huur jaarlijks met enkele procenten verhoogt, is uw maandelijkse huurlast na enkele jaren aanzienlijk hoger dan wat u voor een eigen woning zou betalen.

Laten we het bekijken met een voorbeeld. Laten we aannemen dat de huren de komende twintig jaar in hetzelfde tempo zullen stijgen als in de afgelopen twintig jaar. Dan is de huur van 500 euro vandaag na twintig jaar gestegen naar 1075 euro. En laten we er nu eens vanuit gaan dat je voor de aankoop van een vergelijkbare woning een lening zou moeten afsluiten, dat kost je 625 euro per maand in termijnen. Dan word je in eerste instantie echt duurder gemaakt. Over een paar jaar zal de huur echter flink zijn gestegen door opeenvolgende huurindexen. Wat u daarentegen aan de bank betaalt, staat vast voor de looptijd van de lening (behoudens eventuele renteaanpassingen, die hoger of lager kunnen zijn).

Het is dus erg kortzichtig om te focussen op de initiële huur. omdat
de huur gaat onvermijdelijk omhoog
. In dit voorbeeld, waar de initiële huur € 500 is, mag u tot € 750 per maand terugbetalen voor dezelfde woning van de verhuurder voordat u over de hele looptijd hetzelfde bedrag als huur voor de woning heeft betaald. huis. Hiervoor kun je een lening van circa 100.000 euro aflossen!

Als koper heb je ook het voordeel dat je over twintig jaar een huis hebt
volledig uw eigendom
is de. Zo bouw je de rijkdom op die er kan zijn. Als de vastgoedprijzen de komende twintig jaar met gemiddeld 7 procent per jaar stijgen (en in het verleden was de waarde van huizen nog hoger), dan is een huis van 100.000 euro over twintig jaar zo’n 375.000 euro waard. U ontvangt een retour in natura. Immers, als de lening eenmaal is afbetaald, leef je helemaal vrij. U kunt natuurlijk ook besluiten om het huis te verkopen en uw geld te beleggen. Doe je dit wel, dan kun je rekenen op 2.000 tot 2.500 euro aan maandelijkse rente. Misschien kun je daar iets leuks voor huren.

Notariskosten

Maar er is ook een tweede argument waar fanatieke huurders soms mee komen. Als u besluit een woning te kopen, zult u alleen met de aankoopprijs niet rondkomen. Het kopen van een eigen woning brengt ook extra aankoopkosten met zich mee, b.v.
registratierechten
,
notariskosten
,
beschrijf de lening
,
BTW voor nieuwbouw
, etc… Bij het kopen van een huis voor bijvoorbeeld 100.000 euro bedragen deze kosten ongeveer 17.000 euro (als de woning aan een kleine omschrijving voldoet, betaalt u minder). En als je een huis bouwt voor 100.000 euro, ben je zelfs zo’n 21.500 euro aan btw kwijt. En het zijn kosten die u het beste kunt financieren met uw eigen spaargeld, want als u meer gaat lenen (om meer dan 100 procent van de onvoorziene kosten van het huis te lenen, wordt dit de verhouding van meer dan 100 procent genoemd). in vakjargon) dan claimen ze vaak niet meer de goedkoopste rente bij de bank (soms gaat het over een ratio van 80 procent).

Dat geld kan op uw spaarrekening blijven staan ​​als u ervoor kiest om te huren. En daarmee bouw je als huurder overwaarde op. Stel dat u op deze manier € 17.500 spaart, die u twintig jaar belegt aan 8 procent (zo’n rendement is haalbaar op de beurs), dan heeft u na twintig jaar een vermogen opgebouwd van ruim € 81.000. Leuk, maar veel minder dan het vermogen dat je huis over 20 jaar mag vertegenwoordigen.

Belastingverlaging

En dan is er nog het laatste argument dat enthousiaste huurders soms van de grond komen. Als eigenaar heb je ook een aantal dingen om rekening mee te houden
jaarlijks terugkerende kosten
. Denk aan jaarlijkse onroerendgoedbelasting, onderhouds- en reparatiekosten, onbetaalde saldoverzekering, etc. Volgens experts bedragen die kosten ongeveer twee maanden aan afbetalingen per jaar (ervan uitgaande natuurlijk dat u de volledige aankoopprijs financiert).

Dan maar huren? Niet nodig. Want tegen deze kosten brengt de aflossing van de lening voor de woning van de eigenaar ook veel geld op
belastingverlaging
opbrengst. En wat wil de gelegenheid? Voor woningen met een waarde tot circa 75.000 euro bedraagt ​​de belastingbesparing circa … twee maanden premie per jaar. Daarom worden deze kosten voor bescheiden woningen gefinancierd door de Belastingdienst. Laten we eerlijk zijn: zodra de lening is afbetaald, verdwijnen ook de fiscale voordelen. Maar dan bent u ook vrijgesteld van de premie, zolang u de rest van uw leven als huurder blijft doorbetalen.

Houd er rekening mee dat als u een woning koopt voor meer dan € 75.000,- de jaarlijkse terugkerende eigenaarskosten groter zijn dan de belastingbesparing. Uit dit maximale bedrag wordt uiteindelijk het maximale belastingvoordeel berekend. En de meerkosten zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk hoger uitvallen. De onroerende voorheffing wordt immers geïndexeerd en ook de onderhoudskosten volgen de stijging van de gebruiksduur.

Dit alles is echter niet voldoende om huren financieel de voorkeur te geven. De meerwaarde die je opbouwt bij de aankoop van je woning is immers erg groot. En als je denkt dat je ook je eigen huis hebt
huisvesting beveiliging
dan is de conclusie vrij duidelijk
. Het bezitten van een eigen woning is de beste ouderdomsverzekering die u zich kunt wensen.