Een eerste huis kopen, stap voor stap uitleg

Als je op het punt staat je eerste huis te kopen, ben je niet nieuw op de woningmarkt. Dus het kopen van je eerste huis kan stressvol zijn, maar nog steeds leuk. Bij het kopen van je eerste huis zijn er een aantal stappen die je moet nemen. Je inventariseert je woonwensen, bepaalt hoeveel je maandelijks aan de hypotheek wilt betalen, zoekt een geschikte (starters)woning, onderhandelt en sluit de hypotheek af.

Woonwensen

Wanneer u een huis gaat kopen, of het nu gaat om een
het eerste huis
ja of nee, bepaal vooraf welke behoefte je wilt vervullen met je eerste woning, wat is het doel dat je met je eerste woning plant? Qua woonvoorkeuren kun je denken aan: een groene omgeving, een buurt met kleine kinderen, een woning met een studeerkamer, een woning met een lichte woonkamer, etc. Zet de belangrijkste woonvoorkeuren bovenaan zodat je woonvoorkeuren kunt verwijderen als dat nodig is. Houd de woonwensen realistisch.

Hoeveel mag een huis kosten?

Veel huizenkopers berekenen direct wat hun maximale hypotheek is. Het lijkt logisch. Maar vind je het naast een fijn eerste huis ook belangrijk om te leven? Dan kun je beter kijken naar het maandelijkse hypotheekbedrag dat je wilt betalen in plaats van naar het maximale dat je kunt betalen. Ook heeft het de voorkeur om het hypotheekbedrag daadwerkelijk te berekenen met een hypotheekadviseur. En niet om het zelf op internet te berekenen. Er zijn veel verschillende soorten hypotheken en het type hypotheek bepaalt de hoogte van uw maandelijkse hypotheeklasten. Een passend advies is het beste.

Onthoud het volgende:

Zoek/onderhandel eerste huis

Nu je je woonbehoefte hebt bepaald en hebt nagedacht over het hypotheekbedrag, de maximale hypotheek die je wilt betalen, is het tijd om te kijken welke woning voor jou geschikt is als eerste woning. Als je te kieskeurig bent, kan dit een tijdrovende klus worden. Zorg er dus voor dat je woonwensen realistisch zijn. De makelaar helpt bij het zoeken en regelt onder andere een woninginspectie. Een makelaar kan ook van pas komen als het tijd is om te onderhandelen. Ook onderhandel je over de overdracht, zaken die bij de aankoop van de woning zijn inbegrepen, over het verbreken van het koopcontract.

Hypotheek nemen

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Als alles goed gaat, weet je dit al omdat je al naar sommige hypotheekvormen hebt gekeken toen je begon te berekenen hoeveel je (maximale) hypotheek wilt betalen.€