Een eenvoudig stappenplan om meer te besparen!

Geld opzij zetten om te sparen is erg belangrijk. Bijvoorbeeld een noodfonds voor noodgevallen en onverwachte kosten (kapotte auto of wasmachine, dokterskosten, etc.). Maar ook sparen voor later, of sparen voor leuke dingen en grote uitgaven is belangrijk en erg handig. Maar ook heel moeilijk voor veel mensen. Het hoeft echter niet zo te zijn, bekijk dit eenvoudige stappenplan en pas het direct toe!

Veel mensen verdienen genoeg maar beginnen nooit met sparen omdat het geld aan het eind van de maand altijd op is. Of simpelweg omdat mensen vergeten regelmatig geld over te maken naar een spaarrekening. Dat is jammer, want financieel is sparen slim. Je weet nooit wanneer je plotseling veel geld nodig hebt voor iets onverwachts of wanneer je inkomen plotseling wegvalt (bijvoorbeeld door baanverlies of gezondheidsredenen). Een eenvoudige oplossing hiervoor is om het opslaan te automatiseren. Volg deze stappen om uw spaardoelen in te stellen en te bereiken:

  1. Maak een overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven
  2. Stel gerichte besparingsdoelen in
  3. Aparte spaarrekeningen openen
  4. Automatiseer het opslaan

Maak een overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven

Om te kunnen sparen, is het belangrijk om te weten hoeveel geld je maandelijks binnenkrijgt en hoeveel je uitgeeft. Houd een maand of twee je inkomsten en uitgaven bij in bijvoorbeeld een notitieboekje of Excel-bestand. Nu kunt u zien hoeveel u elke maand over heeft en hoeveel u opzij kunt zetten. Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in uw financiële situatie. Ook kun je kritisch kijken of je op sommige zaken niet kunt bezuinigen.

Stel gerichte besparingsdoelen in

Schrijf duidelijk op waarvoor je wilt sparen. Het opschrijven van specifieke doelen helpt je om overzicht te krijgen en het einddoel te visualiseren. Voorbeelden zijn $ 2.000 voor een noodfonds, $ 500 voor een zomervakantie, $ 8.000 voor een nieuwe auto of iets anders dat u wilt hebben of doen. Schrijf ook op hoe lang je dit doel wilt bereiken. Bereken nu hoeveel je elke maand nodig hebt of wilt sparen om deze doelen te bereiken. Je kunt deze bedragen natuurlijk later altijd nog aanpassen als je ineens meer of minder gaat verdienen, of als je merkt dat je elke maand te weinig overhoudt om rond te komen.

Aparte spaarrekeningen openen

Ontdek welk type spaarrekening het beste bij uw doel past. U heeft bijvoorbeeld spaarrekeningen waar u voor onbepaalde tijd geld kunt opnemen, of spaarrekeningen waarbij het geld voor een bepaalde tijd vaststaat. Bekijk ook welke rentetarieven u kunt krijgen. En natuurlijk, welke bank vind je leuk. De ASN Bank is bijvoorbeeld heel goed omdat het een zeer milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde bank is. Bij veel banken kunt u ook zelf uw spaarrekeningen een naam geven, zodat u een naam kunt kiezen die bij uw doel past en de verschillende rekeningen goed gescheiden houdt.

Automatiseer het opslaan

Veel mensen vergeten elke maand geld op hun spaarrekening te storten. Of het geld is aan het eind van de maand al op. Probeer dus al je spaartaken te automatiseren zodat er elke maand geld op je spaarrekeningen wordt gestort. Elke bank heeft deze optie en het is meestal vrij eenvoudig in te stellen met online bankieren. Kom je er niet uit, ga dan langs bij een vestiging of bel de hulplijn, zij helpen je graag verder. Als je aan het einde van de maand nog geld over hebt, kun je het extra geld natuurlijk altijd inzetten voor een spaardoel naar keuze.€