Een duur huis kopen kan je ongelukkig maken

Een woning kopen op basis van het maximale bedrag dat u kunt lenen is niet verstandig. Je moet bereid zijn dertig jaar te buigen om de maandelijkse hypotheeklasten te dekken.

Het kopen van een huis is de duurste uitgave die een consument in zijn leven zal maken. Vrijwel niemand zal met het beschikbare geld een huis kunnen kopen. Dus om een ​​huis te kopen, moet je een hypotheek afsluiten. Het is gebruikelijk om een ​​hypotheek voor dertig jaar af te sluiten. In deze 360 ​​maanden moet het geleende bedrag worden terugbetaald aan de bank. De aflossingen vormen samen met de hypotheekrenteaftrek de grootste vaste last voor de meeste gezinnen. Door zoveel mogelijk te lenen wordt er voor een onvoorspelbare periode een zware last op de schouders genomen.

Leen niet het maximale bedrag dat u kunt lenen

De meeste potentiële huizenkopers berekenen eerst het maximale bedrag dat ze kunnen lenen. De woning wordt dan doorzocht op het maximale bedrag. Kies bij voorkeur een woning die iets boven het maximale bereik ligt. Over de vraagprijs valt nog te onderhandelen. Het is echter vaak niet verstandig om het hoogst haalbare te accepteren.

Laten we zeggen dat de maandelijkse kosten niet het maximale leenbedrag zijn

Het maximale bedrag dat u kunt krijgen met een hypotheek is onder meer afhankelijk van uw leeftijd, inkomen en gezinssamenstelling. De bank stelt het bedrag vast, maar dit betekent niet dat het hypotheekbedrag geschikt is voor uw persoonlijke situatie. Het is verstandig om uw hypotheekbedrag te baseren op het maximale bedrag dat u per maand aan woonlasten kunt en wilt uitgeven. Zo zie je zelf hoe slim het is om een ​​bepaalde woning te kopen.

Voorbeeld

Volgens de bank kan het huis worden gekocht voor 250.000 euro. U kunt dan op zoek naar een woning ter waarde van circa € 240.000 om de woning inclusief kosten te kunnen financieren. Het is verstandiger om eerst uw hypotheekadviseur te laten uitzoeken wat de maandlasten zullen zijn bij dat hypotheekbedrag.

Stel dat de hypotheekrente 4,25% is. De annuïteitenhypotheek is voor 30 jaar afgesloten. Uitgaande van een hypotheek van 250.000 euro is het maandbedrag 1.223 euro. Aan de hand van dit bedrag bepaal je in hoeverre zo’n hoge hypotheek binnen je budget past. Opgemerkt moet worden dat deze maandlasten nog gedeeltelijk aftrekbaar zijn van het inkomen. Bij het overwegen van een woningaankoop kunt u de hypotheekrenteaftrek het beste negeren. Het is niet onwaarschijnlijk dat de hypotheekrenteaftrekregeling in de toekomst nog strenger wordt.

Koop met je verstand, niet met je hart

Laat u tijdens de bezichtiging niet meeslepen door het huis. Het belangrijkste is dat u uw maandelijkse betalingen nu en in de toekomst gemakkelijk kunt betalen. Een gezin mag bijvoorbeeld niet uitgaan van het gezinsinkomen. Je moet namelijk rekening houden met een forse inkomensdaling. Wanneer twee inkomens worden meegerekend, wordt het financiële huishouden erg kwetsbaar. Door een goedkoper huis te kopen, bewaart u de mogelijkheid om in de toekomst minder te werken of uw droom na te jagen.€