Een dure lening oversluiten: een goedkopere lening of hypotheek

Bij een lage rente kan het erg voordelig zijn om een ​​dure hypotheek of lening af te sluiten. De rente op leningen en hypotheken is momenteel erg laag, dus herfinanciering kan enorme voordelen hebben. Hoe weet u wanneer u bestaande leningen moet oversluiten? Wat zijn de voordelen? En zijn er kosten aan verbonden? Hoe pak je het oversluiten van leningen of hypotheken naar een nieuwe dienstverlener in de praktijk aan?

Wat zijn de voordelen van het oversluiten van leningen of hypotheken?

Betaalt u momenteel een relatief hoge rente op uw hypotheek of bestaande persoonlijke leningen, dan kunt u tot circa 20% besparen op uw maandlasten door een dure lening of leningen over te zetten van een andere dienstverlener of naar een ander type lening of hypotheek. Wat zijn precies de voordelen van het oversluiten van een hypotheek of lening:

Wanneer is het juiste moment om een ​​lening of hypotheek af te sluiten?

Momenteel is de rente op leningen erg laag. Als je bijvoorbeeld eerst 9% rente per maand betaalde voor een persoonlijke lening, dan kun je al een nieuwe lening afsluiten met een leenrente van slechts 5% tot 6%. Hypotheekrentes zijn ook historisch laag, dus er is geen beter moment om te onderzoeken of je veel goedkoper kunt worden door die hypotheek of te dure lening over te zetten. Naar een nieuwe hypotheek of een overkoepelende nieuwe lening.

Zijn er kosten verbonden aan het oversluiten van leningen?

Soms moet u boeterente betalen als u weggaat bij uw huidige geldverstrekker. Daarna wordt in de kredietovereenkomst of hypotheekovereenkomst een zogenaamd boetebeding opgenomen, waarin staat dat bij wijziging van de lening een bepaald bedrag of rente over de lening moet worden betaald. Daarom is het van groot belang om af te wegen of de voordelen van herfinanciering opwegen tegen de kosten.

Wanneer is het voordeliger om een ​​bestaande lening of hypotheek over te hevelen naar een andere plaats?

Het is belangrijk dat de rente gunstig is, maar dat is niet het enige dat telt. Ook de voorwaarden van de hypotheek of onderhandse lening zijn van belang bij de beslissing. Zijn er extra kosten verbonden aan de nieuwe lening? Heeft u onderpand nodig om een ​​goede rente te krijgen? Komt u in aanmerking voor de beste leentarieven of heeft u een BKR-registratie? Je moet altijd rekening houden met de combinatie van rente en voorwaarden om in de praktijk te weten of een lening of hypotheek voordeliger is of niet.

Is een te dure lening of hypotheek oversluiten iets voor mij en wat moet ik doen?

Neem contact op met verschillende dienstverleners en vraag om offertes om er zeker van te zijn dat u de beste rente krijgt op basis van uw persoonlijke omstandigheden en leengeschiedenis. Kijk naar de rente, maar ook naar de voorwaarden en eventuele bijkomende kosten van de nieuwe lening of hypotheek. Controleer of de oude persoonlijke lening of hypotheekofferte een boetebeding bevat. Weeg de voordelen van een betere rente af tegen eventuele extra kosten of boetes en neem dan pas een definitief besluit.