Een Duitse bankhypotheek nemen in Nederland

U wilt een Duitse hypotheek afsluiten in Nederland, dat kan. Ook de hypotheekrente is laag. Zo kun je in Nederland met korting een Duitse hypotheek afsluiten volgens Adfinis uit Deventer en hoef je de grens niet meer over. Dit alles met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Het hypotheekaflossingsstelsel is gebruikelijk in Duitsland (nu ook in Nederland), maar de rente is in Duitsland vaak lager dan in Nederland.

Een hypotheek afsluiten in Duitsland en dus je geld meenemen

Veel Nederlanders die aan de grens met Duitsland wonen, sluiten al een hypotheek af in Duitsland. De belangrijkste reden is dat de hypotheekrente daar lager is dan bij een Nederlandse bank, terwijl de hypotheekrenteaftrek gewoon behouden blijft. Daarentegen zijn de voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek in Duitsland doorgaans strenger dan hier. Duitsers lenen meestal niet meer uit dan 90% van de waarde van de hypotheek (70% nieuw voor de oude waarde), wat betekent dat je ook je eigen geld mee moet nemen. Constructies zoals hypotheek met rente of spaarhypotheek zijn in Duitsland niet bekend. Je moet elke maand betalen, waardoor de maandelijkse kosten stijgen. Als de rente laag genoeg is, zijn de maandelijkse aflossingen vaak goedkoper dan in Nederland. Bovendien bouwt u op deze manier eigen vermogen op, wat de kans dat u later schulden blijft aanzienlijk verkleint. Overigens werk je met een Nederlandse hypotheek ook toe naar het aflossen van de hypotheek, aangezien de hypotheekrenteaftrek nog mogelijk is voor een hypotheek die maandelijks wordt afgelost.

Duitse hypotheek in Nederland bij de Duitse hypotheekbank Emmerich-Rees

De hypotheekmarkt in Nederland wordt gedomineerd door enkele grote Nederlandse partijen, waarvan de Rabobank de grootste is. Toch betreden ook buitenlandse banken de Nederlandse markt als low cost carriers met aantrekkelijke aanbiedingen. En dat is maar goed ook, want het zorgt voor meer concurrentie en dus voor druk op de hypotheekrente in ons land. Voor een Duitse hypotheek kunt u terecht bij Bank of Scotland (Lloyd), Argenta en recentelijk Volksbank Emmerich-Rees.

Voorwaarden voor een Duitse hypotheek

Emmerich-Ries stelt dat het hypotheekbedrag bij een nieuwe hypotheek minimaal 50.000 euro is. Door een bestaande hypotheek over te sluiten naar deze bank is de nieuwe hypotheek vooral voordelig boven de 250.000 euro, want zelfs met de Staatshypotheekgarantie kan het onder dit bedrag relatief goedkoop zijn. Een andere voorwaarde is het maandelijks aflossen van de hypotheek en de inbreng van eigen geld. Dit betekent ook dat een beginner zonder geld geen hypotheek kan afsluiten bij deze Duitse bank. Deze bank is met name interessant voor overnemers en mensen die een bestaande hypotheek willen aflossen.

Hypotheekrenteaftrek Duitse bank

Het feit dat u een hypotheek afsluit bij een Duitse bank heeft geen invloed op de hypotheekrenteaftrek. Voorwaarde voor aftrek van hypotheekrente is immers dat de woning uw woning is en de woning uw hoofdverblijf. Het maakt niet uit dat u een hypotheek afsluit bij een buitenlandse bank. De Duitse bank financiert de overdrachtsbelasting van 2% en eventuele advieskosten niet. Overigens kunt u ook regelmatig bij een Nederlandse bank terecht voor het zoeken van woonruimte in het buitenland, zoals een buitenlandse hypotheek van ABN AMRO.

Hypotheekrente vergelijken

Met de laagste hypotheekrente van Duitsland is het toch verstandig om online de hypotheekrente te vergelijken met de rente van andere banken in ons land. Kijk niet alleen naar wat de grote banken te bieden hebben, want die blijken niet altijd de goedkoopste te zijn. Ook buitenlandse banken zijn zich hiervan bewust. Naar verwachting zullen meer Duitse banken de Nederlandse markt betreden. Veel Nederlanders hebben een hypotheek, de hypotheekrente is hier vaak relatief hoog, dus ook nieuwe banken kunnen hier goede zaken doen. Dat is sinds mei 2013 het geval met een consortium van een twintigtal Duitse instellingen als nieuwkomers. Hieronder Deutsche Bank en Allianz. Bespreek ook hoe lang u de rentevaste hypotheek afsluit. Niemand weet of de rente verder zal dalen, maar het risico van een stijging in de komende jaren kan binnenkort een belemmering vormen voor uw budget. Dit geldt ook voor een hypotheek bij een Nederlandse bank.

Lees verder