Een dubbeltje erbij, educatie of entertainment

Steeds meer Nederlanders komen door een slecht bestedingspatroon in financiële problemen. Elke maand komt er genoeg binnen, maar er gaat meer uit. Op Rtl4’s Double on His Side helpt John Williams gezinnen met schulden. Naast entertainment kunnen kijkers er ook veel van leren.

Gezinnen die door dit programma worden geholpen, hebben over het algemeen een bovengemiddeld gezinsinkomen met nog hogere uitgaven. Deze mensen komen elke maand zonder geld te zitten. Ze kijken heel kritisch naar de kosten en proberen de ontstane problemen weg te werken. Dit is niet alleen het probleem van één gezin. Door moeilijke economische tijden komen steeds meer mensen in vergelijkbare situaties terecht. Juist vanwege de terugval op de huizenmarkt zijn er veel mensen met twee huizen, waarvan ze er één proberen te verkopen. Er ontstaan ​​problemen doordat zij langer dan verwacht dubbele kosten moeten betalen en de verkoop van de oude woning mogelijk minder oplevert dan aanvankelijk werd aangenomen.

Hoe problemen oplossen?

In een tv-programma gaan ze eerst uitzoeken wat het probleem is. Schulden worden meestal veroorzaakt door te hoge uitgaven. Ze geven mensen een overzicht van hoeveel er binnenkomt en hoeveel er uitgaat en waar. De onderdelen waar besparingen mogelijk zijn, worden uitgebreid besproken met de debiteuren. Problemen kunnen pas worden opgelost als het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven is hersteld. Er wordt dan gekeken naar opties bij bestaande schulden en crediteuren. Indien mogelijk wordt één schuld aangegaan tegen de laagst mogelijke rente. In sommige gevallen is een optie om deze om te zetten in een tweede hypotheek. Helaas is dit niet altijd mogelijk omdat bijvoorbeeld de overwaarde in de woning te laag is. Ook een negatieve BKR registratie kan deze mogelijkheid wegnemen. Als schulden niet op tijd worden betaald, kunnen kredietinstellingen deze overmaken naar BKR en volgt negatieve registratie. Met zo’n inschrijving kun je nauwelijks een lening of een tweede hypotheek krijgen. Mensen wachten vaak te lang met het inroepen van hulp. Hulp is veel moeilijker bij een negatieve BKR registratie.

Doel van het programma

Het uiteindelijke doel is om faillissementen van crediteuren en dergelijke te voorkomen, omdat alle schulden zijn overgenomen door de bank, die maandelijks wordt betaald. Aan het einde van de termijnen zijn ze niet van hun schulden af, maar worden de rente en schuldaflossing opgenomen in het maandbudget. Uitgaven voor “nutteloze” dingen zijn grotendeels geëlimineerd.

Educatie of amusement?

Voor de meeste kijkers zal het vermakelijk zijn en je kunt er ook van leren. Schulden bouwen zich vaak geleidelijk op zonder dat de stakeholders doorhebben hoe erg ze zijn. Het ene gat wordt met het andere gedicht en beetje bij beetje worden de schulden groter en groter. De stille moordenaar als het gaat om schulden zijn creditcards en rekening-courantkredieten. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is hoeveel het daadwerkelijk kost.€