Een deposito opbouwen bij een bank geeft de hoogste rente

Een deposito opbouwen is in veel gevallen sparen met een hoog rendement en een hogere rente. Met de juiste spread- en depositplanner heb je toch snel toegang tot je geld. U kunt een deposito op de bank opbouwen met een spaardeposito of een termijndeposito. Er zijn allerlei voordelen. Bij meerdere banken krijg je een aantrekkelijke depositorente door je geld een tijdje aan te houden. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende deposito’s met verschillende looptijden en spaarrentes. Sparen als slimme investering en met een hoog spaarrendement.

Spaarrekening of spaardeposito?

Een gewone spaarrekening is een rekening zonder voorwaarden, een bankrekening of een online rekening. Dan spaar je met een variabele rente. Sparen op een deposito kan natuurlijk ook, maar het is een ander soort sparen: de rente staat vast en dus ook de looptijd van je spaarrekening. Dit onderscheid is belangrijk, maar u kunt ook een kortlopend deposito nemen. Als je elke maand stort in plaats van je vast te leggen in één keer, heb je nog steeds een goede spreiding van het spaargeld en heb je maandelijks toegang tot je geld- en rente-inkomsten met een spaarplanner. Het voordeel is ook dat je weet hoeveel rente je krijgt, het nadeel is dat je niet direct boetevrij over het spaargeld kunt beschikken. In de volgende tabel zijn de verschillende kenmerken schematisch weergegeven:

kies een spaarrekening of spaardeposito:

Sommige functies Spaarrekening spaardeposito
Looptijd onbeperkt opwaarderen vaste termijn, geen extra aanbetaling
interesse leuke interesse de rente is vaak hoger dan bij een gratis spaarrekening
Geld storten of opnemen Als dat mogelijk is nee, het is niet mogelijk of beperkt
Vast tarief of variabel tarief meestal variabele, soms vaste rente vaste depositorente

Wat is een bankdeposito?

Deposito’s zijn van verschillende typen. Er is een grote keuze. Ze hebben met elkaar gemeen dat de rente voor de hele looptijd van het deposito vaststaat. Het grote voordeel is dat als de rente daalt, je alsnog je grote rente krijgt. En als de economie begint te tanken of de rente daalt, krijg je nog steeds je afgesproken spaarrente.

Wat is een depositogarantiestelsel?

Net als andere spaartegoeden bij de bank valt het deposito onder het depositogarantiestelsel van de Centrale Bank van Nederland. Dit betekent dat uw leningen tot maximaal 100.000 euro gegarandeerd zijn. Aandachtspunten zijn:
achtergestelde deposito’s
: de exacte bankpunten bepalen in hoeverre de garantieregeling ook van toepassing is op het achtergestelde deposito. Het achtergestelde deposito is risicovoller omdat het in ons land buiten de garantieregeling kan vallen.

Wat is een achtergesteld deposito?

Niet voor niets is de rente op een achtergesteld deposito doorgaans beduidend hoger dan de rente op een spaarrekening. De rekening is immers achtergesteld zodat u bij een bankfaillissement geen voorrang heeft op andere schuldeisers en u op dat moment uw geld zou kunnen verliezen.

Een deposito opbouwen met de juiste looptijd en rente zorgt voor besparingen

Bij een deposito moet je kiezen voor een looptijd tot 10 jaar of soms 20 jaar, maar er zijn ook deposito’s van drie maanden. Zo spreid je je spaargeld en krijg je toch een hoge rente. Ze geven dezelfde rente als online spaarrekeningen, maar hebben als voordeel dat de rente vast staat. Elke bank is bijzonder geïnteresseerd in geld dat voor een langere periode wordt vastgehouden. Dit is een gemak en voordeel voor de bank en een groot voordeel voor u.

Hoe kunt u online sparen met een gratis spaarrekening?

De kunst is om de aanbetaling op het juiste moment te kopen. Je ziet dat sommige banken de ene dag een hogere rente bieden dan de andere. Dit wordt bepaald door de markt, omdat banken de ene dag meer geld nodig hebben dan de andere. Behoefte betekent niet dat de bank het slecht doet. Soms gaat het zo goed met het bedrijf dat mensen graag nieuw geld inzamelen om het bedrijf te runnen.

Kort geld of lang geld?

U hoeft er niet voor te kiezen om uw spaargeld voor een lange tijd vast te zetten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een variabele rente voor een instant opname rekening, kort geld dus.

Slot

Het is altijd de vraag of je je geld even op een spaarrekening wilt zetten, maar je hoeft het vanwege het risico niet los te laten. Spreid uw geld goed, want de garantie dekt elke instelling, zodat u meerdere keren in aanmerking kunt komen voor de garantieregeling.

Lees verder