Een crisisbestendige investering

Recessie, depressie, kredietcrisis… dit zijn slechts enkele van de onheilspellende termen die ons om de oren vliegen. Inderdaad, de toekomst van onze geldwisselmarkt ziet er niet al te rooskleurig uit. Wat als de economie binnen afzienbare tijd faalt? Hoe kun je jezelf hiertegen beschermen? De beste verdediging is de eenvoudigste, maar niet de gemakkelijkste.

De ineenstorting van het monetaire systeem

Wat kun je nog doen als dit rampscenario zich ook daadwerkelijk voordoet? Het slechte nieuws is… niets. Niet als je nog niet gewapend bent. Het goede nieuws is dat je nog tijd hebt. Hoe lang kan niemand voorspellen. Overheden en centrale banken houden met allerlei wanhopige middelen de ‘geduldige economie’ zo lang mogelijk in leven. Hij is tot nader order nog niet doodverklaard en de regering blijft ons weinig hoop bieden dat de patiënt snel uit de coma zal komen. We weten dat we geen mooie erfenis voor de boeg hebben. We hoeven er dus niet op te wachten.

Basisbehoeften

Om te weten wat de beste investeringen zijn, moeten we ons afvragen wat we nodig hebben om te leven. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar in de magische wereld van de economie wordt er zo veel gegoogeld met allerlei beleggingsproducten dat we het soms vergeten. Investeren in goud wordt beschouwd als de beste verzekering tegen hyperinflatie, en daar valt echt iets voor te zeggen. Maar hoe mooi goud ook schijnt, het kan niet gegeten worden. De meest elementaire behoeften blijven nog: huisvesting, voedsel en kleding. Het was; het is nog steeds.

levend

Iedereen die zich vandaag de dag eigenaar van een eigen huis mag noemen, heeft een voordeel. Met eigen woning bedoelen we bij voorkeur een woning zonder hypotheek. Zoals gezegd, het is eenvoudig, maar hoeveel van ons bevinden zich in die gezegende positie? Als u nog een hypotheek heeft, hoeft u niet per se in paniek te raken. Niet als u een lening met vaste rente heeft. Mensen die voor deze optie kiezen, kunnen wat gemakkelijker ademen. Als de inflatie stijgt, wordt uw lening nog goedkoper. Bij beleggingshypotheken is dat anders. Deze vorm werkt alleen zo goed als de geldmarkt.

Voeding

Mensen die een stuk grond of een tuin bezitten, zijn het best beschermd tegen een totale economische ineenstorting. Ook als je helemaal geen groene vingers hebt, kun je toch zelf wat groenten verbouwen. De meeste planten zorgen redelijk voor zichzelf. Als geld niets meer waard is, waar moet je dan mee betalen? Eten heeft altijd waarde voor iedereen, in goede en slechte tijden.

Kleding

Voor de meesten is dit geen probleem. Of je hebt al genoeg kleding, of je gaat voor een paar euro naar de kringloopwinkels of kringloopwinkels. Veel mensen geven toch gebruikte kleding aan elkaar door.

alternatieven

Vele duizenden kunnen niet alleen aan deze eerste twee behoeften voldoen. Wat blijft er voor hen over in het laatste redmiddel? We noemden al goud. Goud of zilver zijn criteria van uitstekende waarde. U kunt dus een klein deel van uw spaargeld in deze zaken investeren. Maar koop het fysiek, niet in de vorm van een stuk papier van de bank. Als je het niet kunt vasthouden, kun je het niet beheersen. Het goud in de schatkist van de nationale banken is van ons allemaal, maar die nationale banken doen ermee wat ze willen, en de winst die ze krijgen door het te verkopen, vult alleen het land, niet onze portemonnee. Als je nog in virtueel geld gelooft, kun je investeren in bedrijven die voedsel produceren of distribueren. Bedrijven als Colruyt, Albert Heyn, Lidl of Aldi doen het tijdens de crisis beter dan veel van hun concurrenten. In slechte tijden neemt de verkoop van goedkoop basisvoedsel onevenredig toe. “Bonen in tomatensaus” is een referentieartikel. Bacon is ook een blijvertje. We zeggen dat de rekening goed betaald is of niet voor niets.€