Een beleggingshypotheek omzetten naar een andere vorm?

Tot 2008 was de beleggingshypotheek een populaire hypotheekvorm. Dit is een zeer dure hypotheekvorm, waardoor een negatieve winst wordt gerealiseerd.

In een tijd waarin de aandelenkoersen stijgen, wil iedereen beleggen. Helaas stijgen de prijzen niet altijd. In slechte investeringsjaren is een investeringshypotheek een slechte hypotheekvorm. In het verleden werden deze hypotheken vaak afgesloten in periodes dat het goed ging met de AEX. Iedereen wilde een stukje van de taart, dus een investeringshypotheek leek een slimme keuze. Tijdens slechte beleggingsjaren, zoals 2008 en 2009, kan de waarde van een hypothecaire spaarverzekering sterk dalen.

Wat betekent een investeringshypotheek?

Deze hypotheekvorm bestaat uit een hypothecaire lening gecombineerd met een levensverzekering. Hypotheekrente en levensverzekeringspremie moeten maandelijks worden betaald. De polis bouwt kapitaal op waarmee de hypotheek op de eindvervaldag geheel of gedeeltelijk kan worden afgelost. Daarnaast wordt bij overlijden van een van de huiseigenaren een bedrag uitgekeerd uit het levensverzekeringsdeel van de verzekering. Bedragen die in het kapitaalbeleid worden gestort, worden belegd. De eigenaar van de verzekering kiest het type belegging en het te nemen risico. Levensverzekeringen worden uitbetaald aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Met dit bedrag kan de hypotheek (gedeeltelijk) worden opgezegd. Deze hypotheekvorm wordt vaak gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek.

Kan ik nog een beleggingshypotheek krijgen?

Beleggingshypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten, kunnen ongewijzigd door blijven lopen. Deze hypotheekvorm kan ook na 1 januari 2013 worden afgesloten, maar hierdoor kan de betaalde hypotheekrente niet meer van het inkomen worden afgetrokken. Daarom wordt deze hypotheekvorm niet meer afgesloten.

Het grootste nadeel van een beleggingshypotheek

Als verzekeringnemer bent u volledig afhankelijk van de ontwikkeling van de belegging. Een slecht rendement kan ertoe leiden dat aan het einde van de looptijd slechts een deel van de hypotheekschuld wordt afgelost. Dit maakt het een onbepaalde hypotheekvorm. U heeft vooraf geen zekerheid dat de hypotheek volledig wordt afgelost. Een bijkomend nadeel is dat investeringsbeleid vaak gepaard gaat met hoge kosten.

Is het verstandig om deze hypotheek om te zetten in een andere vorm?

Het antwoord op deze vraag is niet te geven. Het hangt af van uw persoonlijke situatie. Het hangt ook af van de ontwikkeling van de investeringswaarde. Dat weet natuurlijk niemand van tevoren. Hier moet u echter rekening mee houden als u uw hypotheek wilt omzetten naar een andere vorm. Bij herfinanciering kan de waarde gerealiseerd worden in de aan de hypotheek gekoppelde beleggingsverzekering. In sommige gevallen kan er nog een belastingclaim zijn over de waarde die uit de polis wordt betaald.

Een alternatief voor doorsturen

Het is niet altijd verstandig om een ​​hypotheek om te zetten. U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om uw beleggingstype aan te passen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te beleggen in veiligere obligaties in plaats van in aandelen. Of u kunt overstappen op een risicovollere belegging. Je moet goed weten wat je doet. Zo brengt het overstappen van obligaties naar aandelen de nodige risico’s met zich mee. U kunt er ook voor kiezen om de borg te verhogen als de polis een onvoldoende waarde heeft. Ook zijn er beperkingen die u vooraf met uw hypotheekadviseur dient te bespreken.€