Een beleggingsfonds kiezen: handige tips
Wilt u beleggen in een beleggingsfonds met een goed rendement met relatief weinig risico? Er is veel vraag naar een goed beleggingsfonds. Het aantal beleggingsfondsen waarin u vanuit Nederland kunt beleggen is 100.000. Elke bank biedt een beleggingsfonds aan voor particuliere beleggers. U kunt er ook voor kiezen om te beleggen in een index, een gediversifieerde belegging met behulp van een beursindex. Het vinden van een goed beleggingsfonds en het maken van de juiste transacties is nog steeds een kunst. Enkele handige gouden tips helpen je verder. Ook kunt u met lage transactiekosten zelf beleggen in de Saxo Bank of Lynx index. Let op de te betalen vergoeding, benchmark en trackrecord.
Slim beleggen in beleggingsfondsen in 2021 en 2022
- Het beleggingsfonds is populair
- Soorten beleggingsfondsen
- Enkele tips voor het kiezen van een goed fonds en het doen van verstandige financiële transacties
- 1. Maak uw investeringsplan
- 2. Kies een goede spreiding voor uw beleggingen
- 3. Kijk goed naar de kosten en vergoedingen van beleggingsfondsen
- 4. Maak uzelf vertrouwd met de verschillende opties
- 5. Begrijp waar u in investeert
- 6. Neem geen genoegen met alleen een glanzende map, want een goede basis verkoopt zichzelf
- 7. Het beleggingsfonds is voor een langere periode
- 8. Wat is een fondsbeheerder?
- 9. Bekijk de benchmark, voer een vergelijkend onderzoek uit
- Investeringen vastzetten in 2021 en 2022
Het beleggingsfonds is populair
Beleggen
beleggingsfonds
is populair en gaat tegelijkertijd gebukt onder het imago van hoge beheerskosten. Met dit soort investeringen zijn echter goede rendementen mogelijk als u uw verwachtingen realistisch stelt en goed geïnformeerd bent. Dit is de gemakkelijkste manier om te beleggen. Experts volgen het fonds en beleggen uw geld in verschillende bedrijven. Deze spreiding beperkt het risico.
Soorten beleggingsfondsen
De meest voorkomende beleggingsfondsen zijn:
- Aandelenfondsen met aandelen van bedrijven, internationale en andere instellingen.
- Gemengde fondsen die risico spreiden door te beleggen in een mix van aandelen, obligaties en onroerend goed.
- Vastgoedfondsen met beleggingen in commercieel of niet-commercieel vastgoed, waarbij het risico wordt gespreid door verhuur en reguliere verkoop.
- Obligatiefondsen met een vast rendement op de eindvervaldag.
Enkele tips voor het kiezen van een goed fonds en het doen van verstandige financiële transacties
Het kiezen van een goed beleggingsfonds hangt van veel dingen af. Dus wat tips:
1. Maak uw investeringsplan
Goed omgaan met geld is belangrijk. Hoeveel van uw vermogen wilt u investeren in een type bedrijf? In welke regio en in welke sectoren. Hoe hoog moet een vaste rente zijn?
2. Kies een goede spreiding voor uw beleggingen
Er zijn fondsen die goed beleggen in een fonds, zoals fondsen die beleggen in een algemene index zoals de AEX of de Dow Jones. Het kan zeker geen kwaad om goed gespreid te zijn tussen fondsen. In de praktijk doet het ene fonds het veel beter dan het andere. Rotatie in de sector is ook gebruikelijk, waardoor een bedrijfstak het in het ene jaar veel beter doet dan in het andere. Spread spreidt ook risico.
3. Kijk goed naar de kosten en vergoedingen van beleggingsfondsen
Laat u dan niet verrassen door beheer- en transactiekosten. Niet elke beheerder is even duur. Sommige fondsen, indexfondsen, volgen gewoon een index, maar rekenen nog steeds hoge kosten. Het zou veel goedkoper moeten zijn. Vergelijk dus vooraf de beheerkosten.
4. Maak uzelf vertrouwd met de verschillende opties
Het lijkt voor de hand liggend, maar het kan je een hoop ellende besparen. Kijk niet alleen naar resultaten uit het verleden, maar kijk naar toekomstig potentieel. Zoek via internet een goede raadgever in uw vriendenkring met wie u het beste contact kunt maken. Soms waren de prestaties van het fonds sterk afhankelijk van de kwaliteit van de beheerder, maar die is inmiddels vertrokken. Houd daar dus rekening mee.
5. Begrijp waar u in investeert
Een simpele stelregel, maar zeer effectief. Als je het fonds niet begrijpt en de ontwerpen zo ingewikkeld zijn dat je het niet kunt volgen, is mijn advies: investeer er niet in. Mist en raambekleding zijn slechte adviseurs. Probeer het zo eenvoudig mogelijk te maken. Het is ook veel beter voor je nachtrust.
6. Neem geen genoegen met alleen een glanzende map, want een goede basis verkoopt zichzelf
Neem niet alleen genoegen met een glanzende map, maar kijk er eens naar. Er zijn immers veel aanbieders die in dezelfde vijver vissen.
7. Het beleggingsfonds is voor een langere periode
U belegt niet voor een paar weken in een beleggingsfonds, maar voor een langere periode. Dit neemt niet weg dat het verstandig is om het fonds regelmatig te monitoren. Als het goed gaat, draag je bij. Mocht het niet goed gaan, dan kun je alsnog naar de situatie kijken of overstappen naar een ander fonds.
8. Wat is een fondsbeheerder?
Wie het fonds beheert, bepaalt vaak de resultaten. De een doet het veel beter dan de ander.
9. Bekijk de benchmark, voer een vergelijkend onderzoek uit
Gebruik een benchmark waarmee u de prestaties van het doelfonds kunt vergelijken. Resultaten uit het verleden vertellen u natuurlijk niet veel over de toekomst, maar u wilt het ook niet slechter doen dan een onafhankelijke benchmark.
Investeringen vastzetten in 2021 en 2022
U kunt eenvoudig tegen relatief lage kosten beleggen in een beleggingsfonds. Maak dus gebruik van deze kans. Beheerde investeringen kunnen uw keuze zijn en dan heeft u het vangnet van een professional.
Lees verder
€