Een bedrijf starten zonder te bedelen

Geen geld van investeerders of de bank om je bedrijf te starten? Bootstrapping is de naam voor financiering volledig uit eigen middelen, ook als je geen tonnen op de bank hebt staan. Natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk. Het vergt veel inspanning, maar het heeft zijn voordelen.

Begin met uw bronnen

Met eigen geld een project realiseren is de droom van veel ondernemers. Maar waar haal je geld vandaan als je niet wilt stelen? Dan ben je meestal weer afhankelijk van plan B: ga op zoek naar sponsors en strategische investeerders die de oprichting van je bedrijf willen financieren. Maar beleggers die investeren in startups zijn sinds de financiële crisis wat terughoudend geworden.

Aandelenfinanciering

En dat brengt u weer bij plan A: financier uw bedrijf met eigen vermogen, zelfs als u geen miljoen op de bank heeft. Dit betekent veel werk en nerveuze spanning. Het sleutelwoord is “zelfredzaamheid”, en 70 tot 80 uur per week is geen uitzondering. Dit fenomeen staat bekend als “Bootstrapping”. De term komt uit het Engels en betekent “schoenveters” in het Nederlands. Het gezegde “trek jezelf op aan je eigen laarzen” beschrijft hoe een persoon zijn situatie alleen verbetert door zijn eigen inspanningen.

Bootstrappen: familie, vrienden en dwazen

Bootstrapping betekent dat de beginner zo min mogelijk geld uitgeeft. Het benodigde geld komt uit besparingen, een bijbaan, misschien zelfs uit de omzet van je eerste producten, die je tijdens de ontwikkeling al aan derden aanbiedt. Uw start-up wordt ook gekenmerkt door de drie F’s, die staan ​​voor:

Voordelen beginnend met uw eigen middelen

Wat vervelend klinkt, is het ook. Maar het heeft zijn voordelen:

Facebook en Dell hebben hun startups ook zelf gefinancierd

In 2004 hebben de oprichters van Thefacebook.com de site zelf gefinancierd via online advertenties nadat het bedrijf was opgericht. Op dezelfde manier nam computermaker Dell een vergelijkbare benadering toen het in 1984 begon in een studentenhuis in Austin, Texas. De 19-jarige oprichter Michael Dell richtte het bedrijf op met een bescheiden kapitaal van $ 1.000.

Ga twee jaar zonder externe financiering

Het fenomeen bootstrapping wordt ook in Europa steeds populairder. Volgens een onderzoek uit 2013 in Oostenrijk probeerde ongeveer 70 procent van de 503 ondervraagde startups in de eerste twee jaar de zogenaamde “pre-seed-fase” te doorlopen zonder externe financiering. Om eerlijk te zijn, velen van hen hebben dat niet gedaan. Ze hebben gespaard zonder subsidies. Omdat het subsidiesysteem in dit land bijzonder goed ontwikkeld is in vergelijking met andere Europese landen. Subsidies zijn geen vervanging voor risicokapitaal. Vooral bij onderzoeksprojecten kan het gemakkelijk gebeuren dat het project beantwoordt niet aan de behoeften van de markt.

Bootstrappen is niet zonder risico

Natuurlijk bestaat het risico dat innovatieve en in principe veelbelovende projecten stagneren en uiteindelijk zelfs mislukken doordat andere ontwikkelaars worden ingehaald.

Lees verder