Een bankrekening openen in Portugal

Veel Nederlanders wonen in Portugal of hebben daar een vakantiehuis. Dan kan het verstandig zijn om een ​​bankrekening te openen bij een Portugese bank. De meeste rekeningen kunnen vanaf een Nederlandse rekening worden betaald, maar de nuts- en belastingbetalingen worden gedaan via een bankrekening bij een Portugese bank. Als u een rekening wilt openen, kunt u het beste naar de bank gaan.

Als u in Portugal woont of bijvoorbeeld een permanente vakantiewoning heeft, is het aan te raden om een ​​bankrekening te openen bij een Portugese bank. Sinds de jaren zeventig zijn steeds meer Nederlanders naar Portugal verhuisd. Het klimaat is aantrekkelijk om te overwinteren. Tegelijkertijd is er, zoals in veel Spaanse badplaatsen, geen commerciële drukte en massatoerisme, wat veel mensen afschrikt. Iedereen die alleen op vakantie gaat in Portugal kan prima rondkomen met alleen zijn buitenlandse bankkaart. Portugal is goed aangesloten op het internationale betalingssysteem. Wie daar woont, zal echter voor een aantal zaken een bankrekening nodig hebben. Een ander voordeel van een bankrekening bij een Europese bank is dat er geen opnamekosten meer zijn. De meeste banken rekenen hiervoor opnamekosten van enkele euro’s.

Waarom zou ik een bankrekening openen bij een Portugese bank?

De meeste dingen kunnen via een buitenlandse bankrekening worden gedaan, zoals betalen in een winkel of bankoverschrijvingen. Op deze manier kunt u ook de betalingen voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis netjes regelen. Portugese nutsbedrijven en belastingen vereisen echter een Portugese lopende rekening. Om fraude te voorkomen doet de Portugese belastingdienst geen zaken met mensen die alleen een buitenlandse bankrekening hebben. Het idee is dat op deze manier wordt voorkomen dat Portugees geld naar het buitenland stroomt. Het helpt ook om fraude te voorkomen, omdat mensen zich in ieder geval bij die bank hebben geïdentificeerd als ze een bankrekening openen bij een Portugese bank.

Een bankrekening openen

De makkelijkste manier om een ​​bankrekening te openen in Portugal is door langs te komen en jezelf voor te stellen. U moet ook uw identiteitsbewijs, uw Portugese adres en uw fiscaal identificatienummer meenemen. U krijgt dit nummer als u zich inschrijft als inwoner van Portugal. Vaak wordt u gevraagd om een ​​advies van de bank zelf of bijvoorbeeld een minimale storting van enkele honderden euro’s.

De grootste banken in Portugal

Er zijn verschillende grote banken in Portugal. De grootste banken zijn Banco Commercial Portugees), Champalimaud Group, Banco Totta e Açores, Banco Pinto e Sotto Mayor en Espirito Santo Group. De grootste banken van Portugal hebben een marktaandeel van meer dan 80%. Aanvankelijk stond de dienstverlening van Spaanse banken bekend als traag en inefficiënt. Er is de afgelopen jaren veel verbeterd. Dit komt vooral doordat banken meer zijn gaan automatiseren. Internetbankieren is nu bij alle banken mogelijk. Zo kunt u uw geld ook op afstand beheren als u weer in Nederland bent. Naast Portugese banken zijn er in Portugal ook verschillende buitenlandse banken actief. Voorbeelden zijn Barclays, Citibank en Deutsche Bank. De vestigingen van deze banken zijn voornamelijk gevestigd in de grote steden, namelijk Lissabon, Porto en Faro, en in mindere mate in de staat Algarve.€