Een bankrekening openen in Noorwegen

Een relatief groot aantal Nederlanders woont of doet zaken in Noorwegen. Dan is het verstandig om een ​​bankrekening te openen bij een Noorse bank. U kunt een bankrekening openen als u kunt aantonen dat u daar werkt of woont. U kunt uw Noorse bankrekening ook gebruiken als verborgen beleggingsrekening. De Noorse overheid heeft ook een spaargarantieregeling in het geval van een bankfaillissement. Lees er alles over in dit artikel.

Steeds meer Nederlanders verhuizen naar Noorwegen. Dit komt doordat het land een gunstig vestigingsklimaat heeft. Daarnaast ligt de Scandinavische mentaliteit dicht bij de Nederlandse mentaliteit. De cultuurschok is dan ook relatief klein in vergelijking met andere landen. Er zijn ook veel Nederlanders die voor zakelijke doeleinden in Noorwegen zijn. Ze handelen met Noorse bedrijven. In beide gevallen helpt het als je een Noorse bankrekening hebt. Het is gemakkelijker om op deze manier te handelen. Het geeft het bedrijf ook een betrouwbare indruk wanneer klanten geen geld hoeven over te maken naar een buitenlands rekeningnummer. Ook is het veel makkelijker om je salaris op een Noorse bankrekening te storten. Met een Nederlands rekeningnummer kan dat ook met een IBAN-nummer, maar het is veel ingewikkelder.

Een bankrekening openen bij een Noorse bank

U kunt bij de meeste Noorse banken een rekening openen als u kunt aantonen dat u in Noorwegen werkt of dat u de rekening zakelijk nodig heeft. Dit dient te gebeuren op vertoon van uw paspoort en bewijsstukken van uw bedrijf of uw woonplaats. In eerste instantie kunt u alleen een betaalrekening openen. Noorse banken zijn op hun hoede voor leningen aan buitenlanders. Er is geen actieve Noorse bank in Nederland, dus het openen van een rekening op deze manier is niet mogelijk. De grootste bank in Noorwegen is Norge Bank, Bank of Norway. Een andere grote bank is Fokus banka.

Besparingen in Noorwegen

In Noorwegen is uw spaargeld verzekerd tot NOK 2 miljoen. Dit is het geval als de bank failliet gaat. Dit systeem wordt ook wel spaargarantieregeling genoemd. De overheid wil dat consumenten en bedrijven banken vertrouwen en niet al hun geld verliezen als een bank failliet gaat. De andere Noorse banken betalen immers de vergoeding. Ze profiteren er ook van dat andere banken niet zomaar failliet gaan. Als u veel meer geld op een spaarrekening wilt zetten, doet u er goed aan een rekening te openen bij verschillende banken.

Beleggingen in Noorse kronen

Een andere optie waarvoor de rekening kan worden gebruikt, is als beleggingsrekening. Noorwegen heeft nooit ingestemd met de invoering van de euro. Het land heeft zijn munteenheid behouden, de Noorse kroon. Dit is een van de sterkste munten ter wereld. Beleggers hebben veel vertrouwen in de munt, zeker na de eurocrisis. Tijdens deze crisis moest het vee de Scandinavische landen helpen omdat landen als Griekenland en Spanje zwaar in de schulden zaten. Wanneer u euro’s op uw Noorse rekening stort, worden deze weergegeven als Noorse kronen. Wanneer de waarde van de euro daalt, wordt uw bijdrage op de rekening groter. Hetzelfde geldt andersom. Als de euro apprecieert ten opzichte van de Noorse kroon, zal de waarde van uw belegging dalen. Het voordeel van het openen van een rekening is dat er geen transactiekosten zijn. Als u rechtstreeks op de aandelenmarkt belegt, moet u dat doen.€