Een bankrekening openen in Marokko

Het is relatief eenvoudig om een ​​bankrekening te openen bij een bank in Marokko. Steeds meer Nederlanders kiezen voor deze optie omdat ze nog veel zaken doen in het Afrikaanse land of er familie hebben wonen. Voor Nederlanders van Marokkaanse afkomst is dat heel gemakkelijk, omdat ze nog steeds als Marokkanen worden beschouwd. De grootste Marokkaanse banken zijn Atijariwafa Bank en Chaabi Bank. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je een rekening hebt met een saldo in Marokkaanse Dirhams, de nationale munteenheid van Marokko.

Relatief veel Nederlanders met Marokkaanse roots hebben een eigen bankrekening in Marokko. Zij hebben namelijk vaak nog een link met Marokko en gebruiken de betreffende bankrekening voor verschillende doeleinden. Ze hebben soms nog zakelijke belangen. Dan is het logisch dat ze een bankrekening hebben bij een Marokkaanse bank, omdat ze dan veel sneller zaken kunnen doen. Het schept ook veel meer vertrouwen bij potentiële zakenpartners. Veel transacties in Marokko worden in eerste instantie contant gedaan. Dit komt omdat de infrastructuur vaak niet ontworpen is om geld op de bank te storten. Veel Marokkanen waren analfabeet, laat staan ​​dat ze toegang hadden tot een computer. Mede door de komst van internet en het wijdverbreide gebruik van smartphones is deze trend snel aan het veranderen. Een andere reden waarom mensen soms voor een Marokkaanse bank kiezen, is omdat ze islamitisch bankieren. Ze brengen bijvoorbeeld geen rente in rekening

Marokkaans staatsburgerschap

Voor Nederlanders van Marokkaanse afkomst is het relatief eenvoudig om een ​​bankrekening te openen in Marokko. Dit komt omdat ze volgens de Marokkaanse wet altijd de Marokkaanse nationaliteit behouden. Geert Wilders worstelt misschien met deze dubbele nationaliteit, maar als het gaat om het openen van een bankrekening, is dat geen slechte zaak. Ze moeten fysiek aanwezig zijn in Marokko om een ​​bankrekening te openen. Ze moeten ook een lokaal adres hebben. Daarom kiezen veel Nederlanders van Marokkaanse afkomst ervoor om het adres van vrienden of familie op te geven. Met de komst van internet en digitaal bankieren is het steeds makkelijker geworden om een ​​rekening op afstand te beheren. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal Nederlandse Marokkanen met een Marokkaanse bankrekening.

Een Nederlander opent een bankrekening in Marokko

Voor mensen die geen Marokkaans staatsburgerschap hebben en een rekening willen openen bij een Marokkaanse bank is het wat lastiger. Dit geldt bijvoorbeeld voor Nederlanders die als expat in Marokko wonen of veel met hen samenwerken. Dan is het alleen mogelijk om een ​​bankrekening te openen als iemand kan aantonen dat hij of zij aanmerkelijke zakelijke belangen heeft in Marokko. Het is ook een langzaam proces omdat er ineens heel wat extra documenten bijgevoegd worden. Het is makkelijker als iemand daadwerkelijk in Marokko woont. Dan kan iemand met een kentekenbewijs en een paspoort vrij snel een bankrekening openen. In dat geval wordt het saldo weergegeven in Marokkaanse Dirhams, de Marokkaanse munteenheid. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, aangezien sommige valuta’s minder waard kunnen worden als de dirham ten opzichte van de euro daalt.

Marokkaanse banken in Nederland

Het is mogelijk om bij verschillende Marokkaanse banken een rekening te openen. Daarnaast zijn er in Nederland twee grote banken actief, namelijk Atijariwafa Bank en Chaabi Bank. Ze hebben allebei een financiële registratie in Frankrijk, waardoor ze in de hele Europese Unie kunnen opereren. Het is echter niet mogelijk om rechtstreeks bij deze banken een rekening te openen in Marokko. Hiervoor dient u contact op te nemen met de bankkantoren in Marokko. Dit komt omdat de Europese en Marokkaanse secties juridisch van elkaar gescheiden zijn, ook al hebben ze dezelfde naam.€