Een auto lenen

Naast een lening voor je huis of een inbouwkeuken is een lening voor de aankoop van een auto qua bedrag een van de grootste leningen. Daarom moet een dergelijke autofinanciering goed worden doordacht. Autokopers hebben verschillende opties om uit te kiezen, en de optie die er het meest betaalbaar en praktisch uitziet, is niet altijd de beste.

Autofinanciering via een dealer

In tegenstelling tot een geldlening kan een lening voor de aankoop van een auto meestal rechtstreeks via de dealer worden geregeld. Vrijwel alle autodealers werken nauw samen met een ‘bedrijfsbank’ en kunnen bij de aankoop van een auto ook via die bank voor passende financiering zorgen. VW dealer regelt het via VW bank, Fiat, Alfa en Lancia via Fiat bank, BMW dealer via BMW bank etc.

Autofinanciering via een dealer heeft relatief lage rentetarieven

Tot de groep behorende banken bieden hun klanten doorgaans autofinanciering aan tegen een rente die beduidend lager is dan de marktrente. Dit kan doordat de autofabrikant de rentebetaling aanvult om de verkoop van zijn producten te vergroten.

In het beste geval kan een autokoper een lening krijgen zonder rente, de zogenaamde nulrentefinanciering, maar meestal alleen voor modellen die, zoals de mensen zeggen, “lekke banden hebben” en deze dringend nodig hebben. om de weg op te gaan.. Dit zijn auto’s die anders niet genoeg kopers zouden hebben.

Maar rentetarieven zoals 0,9%, 1,9% of 2,9% zijn ook niet ongebruikelijk voor autofinancieringen die via de dealer en uw bank worden verstrekt.

Lage rente gaat meestal ten koste van andere kortingen

Deze aanbiedingen zijn aantrekkelijk voor autokopers en de rente op bijvoorbeeld een lening van 20.000 euro is dan relatief laag in vergelijking met de normale marktrente van 5,9% of meer. De koper moet begrijpen dat de dealer ook de rente “subsidieert” en daarom meestal niet bereid is de klant een grote korting op de prijs van de auto te geven.

Aan de andere kant, als een autokoper een autolening aangaat bij een reguliere bank, betaalt hij een hogere rente, maar hij kan contant betalen bij de autodealer, wat hem een ​​veel betere onderhandelingspositie geeft. aan de prijs van de auto. Autokopers weten vaak zo’n grote korting te bedingen dat het ondanks de hogere rente op de bank toch loont en de aanschafkosten uiteindelijk lager uitvallen.

Autolening bij een bank of dealer: voor- en nadelen

Daarnaast krijgt de klant die de lening niet financiert in de “autobank” alle benodigde autopapieren, terwijl bij financiering via de groepsbank meerdere documenten als onderpand bij de deelnemende bank blijven. lening termijn. Als de financiële situatie van de autokoper op dit moment wat krap is, maar hij verpandt een gebruikte auto en staat bekend bij de autobank als klant, dan zijn er betere kansen op een lening.

In de regel worden ook eerste termijnen aanbevolen met gunstige rentetarieven, zodat de maandelijkse termijnen lager zijn en de klant die bijvoorbeeld 30% of meer betaalt voor een auto, betere papieren heeft bij het verstrekken van een lening. Vaak is er ook de mogelijkheid van “driewegfinanciering” via de autodealer, waardoor de maandlasten erg laag kunnen blijven, maar aan het einde van de looptijd is er een afsluitperiode gelijk aan de restwaarde van het voertuig. destijds.€