Een ander type creditcard: prepaid creditcard

De prepaid creditcardvorm is zeldzaam in Nederland, maar deze ‘nieuwe’ creditcardvorm biedt vooral voor nieuwe gebruikers veel voordelen. Er is geen inkomensbewijs nodig en ook geen BKR-controle. Wat is een prepaid creditcard precies?

Prepaid creditcard

Een prepaid creditcard is een creditcard die moet worden opgewaardeerd om te kunnen worden gebruikt. Net als Visa of Mastercard wordt het overal geaccepteerd in winkels, benzinestations, restaurants en online winkelen. Daarnaast kun je met deze kaart ook gemakkelijk geld opnemen bij een geldautomaat. De kaart is ideaal voor dagelijkse aankopen, speciale gelegenheden en noodback-ups.

In die zin is het eigenlijk heel weinig anders dan een gewone creditcard, het enige grote verschil is dat je niet meer kunt uitgeven dan je op de kaart zet. U stelt dus uw eigen bestedingslimiet in, die wordt bepaald door de hoeveelheid geld op die kaart, en u gebruikt deze niet om te lenen bij de creditcardmaatschappij.

Hoe werkt een prepaid creditcard?

Omdat het een prepaidkaart is, worden de uitgaven beperkt door de hoeveelheid geld die je op de kaart zet. Als je een aankoop doet met een prepaid creditcard, wordt het aankoopbedrag in mindering gebracht op je beschikbare tegoed. U kunt de kaart eenvoudig en vaak via internet opwaarderen als u geen geld meer heeft. Bij de meeste prepaid creditcards is dit al mogelijk via Ideal of een reguliere bankoverschrijving. Daarnaast is het saldo vaak online te controleren.

Wat zijn de voordelen van een prepaid creditcard?

Een van de grote voordelen van een prepaid-creditcard is dat deze veilig is en alleen het geld bevat waarvoor je hem hebt ingesteld, en dat de kaart onmiddellijk kan worden geblokkeerd als deze verloren of gestolen is. Net als een gewone creditcard heeft de kaart een pincode. Ook is deze kaart ideaal als je een negatief BKR-record hebt aangezien er geen BKR-verificatie is. Met een prepaid creditcard leen je niets en kun je alleen het geld uitgeven dat je op de kaart zet. Aangezien de meeste creditcards ook inkomensafhankelijk zijn en je een bepaald inkomen moet hebben om een ​​creditcard te krijgen, is het ideaal voor mensen met een te laag inkomen. Een laatste voordeel is dat je met deze kaart geen maandelijkse kosten hebt en vaak een lagere jaarlijkse betaling hebt.

Wat zijn de nadelen van een prepaid creditcard?

Het grootste nadeel van een prepaid creditcard is dat je alleen het geld kunt gebruiken dat je zelf op de creditcard hebt gezet. Waar het wel mogelijk is om met een gewone creditcard te lenen, is dat bij deze niet mogelijk en zul je eerst het hele bedrag dat je wilt uitgeven op moeten sparen.

Een ander nadeel is dat je bij het autoverhuurbedrijf de meeste prepaid creditcards niet kunt gebruiken. Ze gebruiken een creditcard als onderpand (storting), maar dit is niet mogelijk met een prepaid creditcard. Het is vaak mogelijk om een ​​auto te reserveren, maar de kaart kan worden geweigerd bij het ophalen van de auto. Neem altijd eerst contact op met het autoverhuurbedrijf.€