Echtscheidingstips

Scheiden gaat vaak gepaard met veel emoties en financiële feiten worden niet meer in overweging genomen. Ze zeggen altijd dat voorkomen beter is dan genezen. Dit geldt ook voor echtscheiding, in ieder geval voor de financiële afspraken die ermee gemoeid zijn.

Financieel advies

Bij een scheiding zijn de kinderen natuurlijk het belangrijkst. Dan komt het geld! Geld dat moet worden vereffend, verrekend of verdeeld. De Belastingdienst mag natuurlijk geen lachende derde partij worden. Zorg dat uw financiële documentatie voor de Belastingdienst goed gestructureerd en verantwoord is. Misschien heb je daar gemeenschappelijke interesses. Niemand wil dat zijn partner er met teveel geld vandoor gaat, maar soms kan het een erg dure optie zijn (in termen van belastingen) om dat niet te doen. Het is erg belangrijk om een ​​goede financieel adviseur in de arm te nemen die u in de juiste richting kan begeleiden.

Co-ouderschap is een goed idee

Vaak worden kinderen om emotionele redenen ingeschreven bij een van de ouders in de betreffende gemeente. Co-ouderschap is financieel een veel beter idee. Op beide adressen is het goedkoper om kinderen in te schrijven. Zo krijgen voor kinderen tot 27 jaar beide ouders de “alleenstaande ouderkorting”. Voor kinderen onder de 16 jaar is deze korting nog hoger. Dit kan een groot voordeel zijn voor beide ouders.

Kinderbijslag

Kinderbijslag wordt meestal verdeeld tussen de ouders. Maar als een van de ouders aantoont dat hij de kinderen grotendeels onderhoudt en in het echtscheidingsconvenant afziet van kinderalimentatie, dan heeft hij recht op aftrek buitengewone kosten voor kinderen tot 30 jaar. Dit kan van groot voordeel zijn.

We houden van elkaar!

Een liefdeshuwelijk gaat meestal hand in hand met een huwelijk op basis van gemeenschap van goederen. Dit zou geen probleem moeten zijn … totdat het huwelijk stukloopt! Dan zijn de rapen klaar en moet de huwelijkse voorwaarden nog worden uitgevoerd. Het is verstandig om vooraf alles op papier te zetten zodat de scheiding financieel soepeler verloopt.

Verdeling van “goodwill” uit de zaak

Als u gaat scheiden en ook van plan bent uw bedrijf te verkopen, moet u ook de goodwill van het bedrijf verdelen. Dat wil zeggen, zakelijke goodwill! Dat wil zeggen, als de immateriële waarde als zelfstandige waarde is gerealiseerd, dus zonder tussenkomst van de ondernemer. Als u als ondernemer veel bezig bent met het opbouwen van goodwill, hoeft deze bij echtscheidingen niet bij de verdeling te worden betrokken.

Kosten en declaraties

Het is logisch om de kosten samen te delen. U kunt veel geld besparen door uw echtscheidingsaanvraag te splitsen in alimentatie en andere echtscheidingskosten. Kosten voor het vaststellen van alimentatie zijn alleen aftrekbaar voor degene die alimentatie krijgt.

Lees verder