Echtscheiding wordt vaak veroorzaakt door geldproblemen

Geldproblemen komen vaak voor en zijn vaak de oorzaak van ruzies en schuld in relaties, evenals echtscheidingen. Zolang er veel geld binnenkomt, is er meestal geen probleem, maar zodra de cashflow opdroogt en er flink moet worden bezuinigd, worden de irritaties groter en zijn geschillen op den duur niet meer te vermijden. De een vindt dat de ander te veel geld uitgeeft en heel andere prioriteiten heeft dan zijn partner. Maar ruzie maken is meestal niet de juiste manier om problemen op te lossen. Het is veel beter om samen de schouders eronder te zetten, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Uiteindelijk zijn ze altijd de verliezende partij in een echtscheiding.

Een onverwachte inkomensdaling is vaak onverwacht

Zodra het inkomen daalt als gevolg van baanverlies, plotselinge, langdurige ziekte, ongeval of invaliditeit, wordt het moeilijker om het gezinsleven op een comfortabel niveau te houden. Vooral een ouder die plotseling niet kan of mag werken voelt zich schuldig.

Mensen ontwikkelen vaak een minderwaardigheidscomplex

Ook het zelfvertrouwen van deze persoon krijgt een flinke boost. In de eerste dagen en zelfs in de eerste weken kan het nog, maar als de situatie langer is, wordt het heel moeilijk. Zeker als blijkt dat er elke maand meer geld de deur uit gaat dan er binnenkomt en langzaamaan de onderkant van de spaarrekening in zicht komt.

Beide partners hebben op hun eigen manier last van geldproblemen

Beide partners hebben een financiële crisis doorgemaakt, hoewel een van hen nog steeds een baan en een eigen inkomen heeft. Ook voor deze partner is de druk van de financiële last zwaarder geworden. Niet alleen moet een groot deel nu zorgen voor het betalen van alle onkosten, ook het terugbrengen van de wekelijkse onkosten is lastig. Daarnaast is de andere partner vaak chagrijnig door mislukkingen en kan de werkpartner dit niet meer tolereren. Hij komt moe thuis van zijn werk en voelt zich niet lekker.

Ruzie maken over financiële problemen is misschien logisch, maar lost niets op

Deze situatie leidt meestal tot steeds meer gevechten. Het rusteloze gevoel van “niet mee kunnen komen met de maatschappij” wordt afgewisseld met zorgen over uitgaven en de wens om normaal te leven, zoals dat voor het hele gezin gebruikelijk is. Kinderen krijgen zakgeld, de auto moet na de onderhoudsbeurt naar de garage, abonnementen lopen door en er is geen limiet aan het kinderfeestje.

Een groter gat in de begroting blijft drukken

Maar aan het einde van de maand is er weer een gat in de begroting, die wordt gedicht met slinkende spaargelden of met een lening die de begroting als een nieuwe last belast. De ene ouder beschuldigt de ander dan snel van “een gat in de arm hebben” of “niet goed met geld kunnen omgaan”, maar tijdens deze ruzies wordt meestal niets structureel opgelost.

Gebrek aan geld leidt vaak tot echtscheiding

Wanneer er geen oplossingen kunnen worden geboden en de financiële situatie verslechtert, is een echtscheiding vaak op komst. Door de constante ruzies vliegt de liefde de deur uit. Partners kijken meer om zich heen en zien dat het elders beter gaat. Ze zoeken anderen die hun situatie kunnen verbeteren. De ene ouder krijgt vaak een andere vriendin of vriend, en dat is het begin van een scheiding. Logisch, maar op dat moment is de relatie tussen de twee partners vaak te diep om te redden.

Overleg houden om het tekort aan te pakken

Het is veel beter om in eerste instantie niet groot te zijn en de irritaties niet te groot te laten worden, maar te overleggen. Uiteindelijk moeten er goede keuzes gemaakt worden, zeker als je kinderen hebt. Maak samen een maandelijks vast bestedingsbudget.

Vaste jaarlijkse kosten

Kijk ook naar eenmalige jaarlijkse uitgaven zoals WOZ, energierekeningen, belastingen enzovoort. Bekijk welke van deze kosten u in termijnen kunt betalen. Bepaal hoeveel geld je elke maand nog hebt om van te leven. Deel het op in weken (vier en een half!) en probeer naast je wekelijkse toelage te sparen voor essentiële uitgaven zoals schoenen en kleding. Je hebt ze immers niet elke maand nodig.

Kledingbeurzen en rommelmarkten

Besteed speciale aandacht aan kledingbeurzen en rommelmarkten. Vooral kinderkleding wordt daar vaak tegen minimale prijzen aangeboden. Kinderen groeien gewoon snel uit hun kleren en dragen hun mooie kleren meestal niet. Zelfs merkkleding die als nieuw is, wordt daar vaak voor een paar euro aangeboden.

Inkrimpen om van geldproblemen af ​​te komen

Kom je er echt niet uit en heb je echt niet genoeg om van te leven, kijk dan eens heel kritisch naar je verzekeringen en abonnementen samen. Sommige verzekeringen zijn in de loop der jaren verouderd. Soms zijn bepaalde zaken ook dubbel verzekerd, bijvoorbeeld een aparte glasverzekering naast een opstalverzekering waarin ook glas meeverzekerd is. Bespaar echter nooit op de zorgverzekeringspremie. De gezondheid van u en uw gezinsleden staat immers voorop.

Kan omgaan met bepaalde abonnementen

Abonnementen kunnen vaak eenvoudig binnen enkele maanden worden opgezegd. Zeg bijvoorbeeld je krantenabonnement op als je het nieuws nog op tv en op je computer volgt. Ontvang TV Guide alleen voor de feestdagen en niet meer voor het hele jaar. Kijk ook eens naar de kosten van de telefoon en of er nog te besparen valt.

Een prepaid telefoon is niet zo leuk, maar kost ook een stuk minder

Met een prepaid telefoon ben je altijd bereikbaar, maar hoef je niet voor een abonnement te betalen. Prepaid is natuurlijk niet zo leuk omdat je minder hoeft te bellen en het gaat alleen via bijvoorbeeld wifi thuis of bij vrienden en kennissen op hun internet, maar het scheelt een hoop geld.

Goede afspraken over kosten

Ga in ieder geval samen na op welke kostenposten u kunt besparen. Spreek ook af dat jullie je allebei aan dit budget houden totdat je inkomen weer stijgt. Spreek ook samen af ​​dat een van jullie wekelijks geld van de rekening haalt en houdt zodat het geld niet ongemerkt door pingedrag van de rekening verdwijnt.

Kinderen begrijpen vaak meer dan je denkt en willen ook helpen

Leg de situatie uit aan de kinderen en vraag hen om te helpen de kosten te verlagen. Leg uit waarom kamer- en kelderdeuren niet open mogen staan, lichten onnodig aan moeten staan ​​en douches zo mogelijk korter moeten zijn. Grote wensen voor verjaardagen en feestdagen kunnen pas in vervulling gaan als de situatie verandert. Ook wordt uitgelegd dat er niet geklaagd hoeft te worden over dure kleding of cadeaus, omdat die voorlopig niet gebruikt kunnen worden. Kinderen zijn erg slim. Natuurlijk hebben ze hun eigen voorkeuren, maar vaak kunnen ze zelfs in de kindertijd goed nadenken.

Kinderen doen vaak hun best om te helpen

Als je goed met ze kunt communiceren, word je niet altijd gewezen op de duurste items bij het winkelen voor kleding, maar help je kinderen te vinden wat leuk en betaalbaar is. In dit opzicht kunt u het beste kleding en schoenen kopen aan het begin van de uitverkoopperiode. Daarnaast kunnen vooral de oudere kinderen vaak al op zoek naar een bijbaantje om hun meest gekoesterde wensen in vervulling te laten gaan.

Probeer bij elkaar te blijven

Probeer samen een front te vormen om financiële moeilijkheden te overwinnen. Zo word je als team sterker, niet zwakker. Scheiden kost altijd veel geld voor beide partners en gaat meestal ook gepaard met het verlies van een woning, wat grote veranderingen met zich meebrengt voor het hele gezin. Daarnaast is de emotionele schade aan partners en vooral aan kinderen ook erg hoog.

Geef het goede voorbeeld in het onderwijs

Als je in staat bent om moeilijkheden samen te bespreken en te verwerken, zullen je kinderen ook zien dat hun ouders hun best doen om de situatie zo goed mogelijk op te lossen. Ze zien van hun ouders dat het beter is om samen te werken bij mislukkingen dan om elkaar de schuld te geven, en dit is een goede les voor hun eigen volwassen leven later.€