Echtscheiding en hypotheek

Scheiden is nooit leuk. Zeker als je het huis samen hebt gekocht. Bij echtscheiding rijst vaak de vraag wie er in de gezamenlijke woning mag blijven wonen. Welke partner er kan blijven wonen hangt van veel factoren af. Dit is onder meer afhankelijk van inkomen en thuiswonende kinderen.

Hypotheek

Het komt vaak voor dat wanneer mensen besluiten te scheiden, de woning nog een hypotheekschuld heeft. Dit is mede het gevolg van de snelle groei van het aantal aflossingsvrije hypotheken. En in sommige gevallen is er zelfs een schuld die groter is dan de huidige waarde van de woning. In andere situaties kan het huis meer waard zijn dan de schuld die erop staat.

Beëindiging hypotheek bij echtscheiding

In veel gevallen blijft een van de voormalige partners in de woning wonen. De andere partner gaat elders wonen. Meestal wordt gezien dat de man vertrekt om ergens anders te gaan wonen, terwijl de vrouw en kinderen in hun voormalige huizen blijven. Meestal lukt dat de eerste maand goed, maar daarna lopen ex-koppels al snel allerlei problemen op. Tot de echtscheiding definitief is, zijn zij immers samen verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Dus ook als de andere partner ergens anders woont, zolang de huwelijks- of samenlevingsovereenkomst nog niet is beëindigd, zijn beide partners verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.

Koop bij een van de partners

Bij overwaarde zal de partner die in de woning blijft wonen de andere partner moeten uitkopen. Het lijkt heel eenvoudig, maar levert in de praktijk enorme complicaties op. De eerste vraag is voor welk bedrag de andere partner moet worden uitgekocht. Een woning heeft immers een marktwaarde, een executiewaarde, een WOZ-waarde en een verwachtingswaarde. Dit is wanneer mensen besluiten een echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Want de verschillen tussen verschillende waarderingsgrondslagen van de echtelijke woning kunnen oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Vaak wordt er rekening gehouden met de marktwaarde. Maar het is geen vereiste, in principe kunnen de vennoten en de advocaten die hen vertegenwoordigen vrij de hoogte van het aflossingsbedrag bepalen.

Afkoop van een partner in een samenlevingsovereenkomst

Voor partners die het niet zonder een echtscheidingsadvocaat kunnen oplossen, kan het een goed idee zijn om eerst het samenlevingscontract goed door te nemen. Vaak bevat het al antwoorden op veel vragen. In veel samenlevingsovereenkomsten is bijvoorbeeld vastgelegd dat de aflossing van één partner over vijf jaar kan en mag worden gespreid.

Als beide ex-partners de echtelijke woning willen behouden

Een ander veelvoorkomend probleem is dat beide ex-partners de voormalige echtelijke woning willen behouden. Dit is in de praktijk natuurlijk niet mogelijk. Het komt vaak voor dat de partner die het meeste wil betalen voor het huis, het huis mag houden. Dit is vaak vrij eenvoudig te verzoenen zonder het gebruik van een dure echtscheidingsadvocaat. De hoogste bieder zal de andere partner moeten uitkopen. Deze situatie is echter moeilijker als de schuld groter is dan de waarde van de woning. In deze gevallen moet de vertrekkende partner alsnog betalen als hij de woning wil verlaten. Ook hier kun je andersom onderhandelen, de partner die de ander zo goedkoop mogelijk laat vertrekken, mag de echtelijke woning houden. Natuurlijk zijn er nog veel scenario’s denkbaar. Maar wat je ook doet, probeer rationeel te onderhandelen en huur alleen een echtscheidingsadvocaat in als je er echt niet zelf uitkomt.€