Duurzame investeringen

Investeren in steeds meer nieuws. Steeds meer mensen willen beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren om te beleggen. Wat is de juiste manier en wat betekenen alle manieren eigenlijk? Wat is bijvoorbeeld groen beleggen of duurzaam beleggen en wat zijn de voordelen? In dit artikel wordt de component van duurzaam beleggen onder de loep genomen, zodat u leert wat duurzaam beleggen eigenlijk is.

Wat is beleggen?

Om te kunnen vertellen wat een duurzame belegging is, is het verstandig om deze eerst in stukjes te knippen. Zo heb je investeringen en duurzaam.
Want wat is beleggen precies?
Investeren is in feite het kopen van een “deel” van een bedrijf. Niet in ruimte, maar uitgedrukt in geld. Hierdoor kan de onderneming verder groeien en deelt u mee in de winst.

Wat is duurzaam?

Duurzaamheid is eigenlijk een breed begrip. Daarom is het niet helemaal duidelijk hoe het woord duurzaam moet worden geïnterpreteerd.

Er is een “officieel” rapport dat de definitie van duurzaam bevat. Dit is een rapport van de Wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling, waarin staat dat duurzaam voorziet in de huidige generatie zonder dat het in de toekomst één generatie kost om in haar behoeften te voorzien. Eigenlijk is het te vergelijken met de 3 p’s: people, planet en profit. De eerste P gaat over de prestaties van het bedrijf in de sociale zin dat het bedrijf goed is met mensen en mensenrechten. De 2e P betekent dat het bedrijf rekening houdt met het milieu, en de laatste P dat het ook een economisch resultaat heeft. Het heeft niets te maken met winst, maar met wat het bedrijf doet, zoals werkloosheid.

Duurzame investeringen

Nu je weet wat een investering is en wat duurzaam is, kun je het samenstellen. Duurzaam beleggen betekent dus eigenlijk geld investeren in een bedrijf dat voldoet aan de voorwaarden van de 3 P’s. Daarom is het belangrijk dat het bedrijf nadenkt over het milieu, socialiteit en werkloosheid of infrastructuur. Doordat je in deze bedrijven belegt, heb je geen problemen met bijvoorbeeld discriminatie.

Hoe duurzaam beleggen tot stand kwam

In feite begon duurzaam beleggen in de 17e eeuw. Dan was er een religieuze groepering die bedrijven die zich bezighielden met illegale activiteiten uitsloot van hun investeringen. In 1900 ging dit verder met protestantse investeerders die niet wilden dat de bedrijven waarin ze investeerden profiteren van illegale activiteiten. In de jaren zestig begonnen de discussies over het apartheidsregime in Zuid-Afrika en de oorlog in Vietnam, er waren organisaties die investeerden, die zich wilden verzetten. Ze gebruikten hun aandelen om de activiteiten van de bedrijven in de vergaderingen te belemmeren. In 1971 werd het eerste ethische investeringsfonds opgericht. Dit fonds bundelde middelen om te beleggen in een grote portefeuille van diverse aandelen. In 1960 kon Nederland voor het eerst duurzaam beleggen. Niet door te beleggen, maar door duurzaam te sparen in de ASN bank en in 1980 ook in de Triodos bank.

Wat zijn de voordelen

Het grote voordeel is natuurlijk dat het goed is voor je geweten. Je weet dat je investeert in een goed bedrijf, dus je doet iets voor je medemens. Bij een andere investering weet je niet of ze er juridisch bij betrokken zijn, misschien storten ze afval in de natuur.

Er is ook maar een kleine kans dat het mis gaat met de onderneming, en vooral met fondsen heb je minder risico op slechte rendementen. Je krijgt voor duurzaam beleggen minder betaald dan conventioneel beleggen, maar de rente is veel hoger dan de spaarrente, terwijl je bijna geen risico neemt.

Wat zijn de nadelen?

Het rendement zal iets lager zijn dan bij een normale investering. De rente is veel hoger dan bij sparen, maar zal altijd lager zijn dan bij een reguliere belegging.

belastingvoordeel

Nu vraagt ​​u zich af of dit de enige is of dat er fiscale voordelen zijn. Ja dat is er. U krijgt namelijk een extra vrijstelling in kolom 3. U hoeft er dus geen vermogensrendementsheffing over te betalen. U kunt ook 1,3 procent van het geïnvesteerde bedrag extra aftrekken als heffingskorting. Dit geeft u een belastingvoordeel van ongeveer 2,5 procent.€