Duurzaam beleggen: groen geld

Steeds meer beleggers maken zich zorgen over wat er met hun geld gebeurt en of het op verantwoorde wijze wordt gebruikt om producten en bedrijven te kopen die aansluiten bij hun waarden. Duurzaamheid trekt steeds meer een breder publiek. En niet alleen omdat het gaat om basisbehoeften van de mens, zoals schoon water, schone lucht of onvervuild voedsel.

Waarom duurzaam beleggen?

Onderwerpen die alle mensen aangaan, zoals energiezekerheid, klimaatverandering of de combinatie van gezond en betaalbaar eten, zijn aan de orde van de dag. Velen van ons zullen zich ongetwijfeld de rijstcrisis van 2008 herinneren, toen speculatie met hedgefondsen op onverantwoorde wijze de prijzen van dit voedsel opdreef en hongersnood leidde tot bloedige botsingen in veel landen. Veel mensen willen zich niet meer identificeren met een dergelijk economisch systeem en zijn op zoek naar duurzame manieren van beleggen.

Groene investeringen: wat dan ook!

Met behulp van groene investeringen wordt ook de definitie van het begrip duurzaamheid gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken. “Duurzaam is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien en hun eigen manier van leven te kiezen in gevaar te brengen.” Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling (Brundtland-rapport), 1987.

Een economie op basis van deze definitie is gebaseerd op duurzaam, groen beleggen. Een belangrijk aspect hierbij is denken en handelen op de lange termijn, zoals middelen tijd geven om te herstellen. Wat er gebeurt als je dat niet doet, kun je zien in overbeviste oceanen. Conventioneel economisch gedrag, oftewel het niet-duurzame gedrag van de afgelopen decennia, heeft geleid tot overbevissing van de oceanen. Dit soort zaken op een planeet met beperkte middelen zal zeer waarschijnlijk leiden tot een situatie waarin er niets meer over is voor toekomstige generaties.

Wat wordt er belegd in duurzame beleggingen?

Voor duurzame investeringen wordt rekening gehouden met ecologische en sociale aspecten bij het selecteren, vastleggen en realiseren van investeringen. Op deze manier wordt geïnvesteerd in bedrijven die handelen volgens ecologische en sociale principes en/of producten, technologieën of diensten ontwikkelen en aanbieden die aan deze eisen voldoen.

Het verschil tussen duurzame investeringen en traditionele investeringen is niet alleen een ecologische benadering, maar ook een beoordeling van investeringsmogelijkheden en risico’s voor het milieu, de samenleving en natuurlijk de economie, omdat ze niet alleen gebaseerd zijn op puur financiële gegevens.

Welke bedrijven zijn actief in duurzaam ondernemen?

Mogelijke gebieden van duurzaam beleggen zijn:

Bedrijven in deze sectoren staan ​​voor de uitdagingen van vandaag om problemen in de toekomst te voorkomen.

Bedrijven uit de industrie
hernieuwbare energie
actief:

Bedrijven in de regio
omgevingstechnologie
onder andere zoeken naar duurzame technologieën die hulpbronnen sparen en het milieu beschermen. Op het gebied van landbouw verwijst dit naar bedrijven die op dit gebied actief zijn
biologische landbouw
en duurzame bosbouw.

De groeiende diversiteit aan groene beleggingen stelt verantwoordelijke beleggers in toenemende mate in staat om veilige financiële producten te vinden die passen bij hun visie op groen handelen.€