Duurzaam beleggen: beleggen zonder schuldgevoel
Snel geld verdienen en onbeperkte hebzucht: de financiële crisis heeft de reputatie van banken geschaad. Steeds meer klanten willen hun geld ethisch beleggen. Daarom doen kleine, in duurzaamheid gespecialiseerde banken het nu zo goed.
Alternatieve banken hebben veel flow tijdens de financiële crisis
Veel mensen hebben hun bankrekeningen bij reguliere banken opgezegd en nieuwe rekeningen geopend bij banken zoals Triodosbank of ASN-bank. De reden is simpel. Mensen willen niet:
- dat hun geld wordt gespeculeerd op voedsel;
- dat kinderarbeid wordt gefinancierd;
- of dat de wapenindustrie wordt gesteund.
Wat gebeurt er met mijn geld?
Steeds meer mensen besluiten over te stappen naar dedicated banken, banken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Publieke debatten over geld en financiën, wanbeheer van banken, staatssteun, bonuscultuur, alles wat de transitie een impuls kan geven. “Wat is er echt aan de hand met mijn geld op de bank?” vragen we ons steeds vaker af. De meeste mensen weten echter niet dat hun geld wordt geïnvesteerd in dingen die ze niet goedkeuren.
Hoe verdienen kredietinstellingen geld?
Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 zijn er twijfels ontstaan over banken. Besproken hoe kredietverenigingen geld verdienen en welke schadelijke neveneffecten ze creëren om hun winst te vergroten:
- faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers;
- de daaropvolgende beurscrash;
- reddingsoperaties van banken door de belastingbetaler;
- en niet minder drama met de euro.
Dit alles heeft één ding duidelijk gemaakt: met absolute winstmaximalisatie als enige doelstelling van banken, was geen deal te gevaarlijk, geen speculatie te riskant.
De financiële crisis zette mensen aan het denken
Buitensporige hypotheken, zelfs meer dan de waarde van het onderpand, stijgende voedselprijzen over de hele wereld, onterecht speculeren op het bankroet van hele landen. En voor dit alles waren er zelfs bonussen die miljoenen bereikten.
En toen het uiteindelijk mis ging, moest de belastingbetaler ingrijpen. En dat is wat veel mensen aan het denken zette. Veel Nederlanders verwachten nu dat hun bank maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt:
- of ondersteuning van sociale of milieuprojecten;
- of in ieder geval het aanbieden van duurzame beleggingsproducten.
Ook is het voor veel klanten van belang dat de bank hun spaargeld investeert in reële projecten en niet in allerlei exotische derivaten. Al met al zijn er in Nederland al vele miljarden geïnvesteerd in duurzame beleggingen en dit segment groeit nog steeds. Het marktaandeel van duurzame beleggingen is echter nog relatief klein. Maar dat kan veranderen als de trend zich voortzet.
Veranderd klantgedrag na het hoogtepunt van de crisis
Enkele maanden nadat de financiële crisis haar hoogtepunt had bereikt, merkten banken een significante verandering in het gedrag van hun klanten. De belangstelling voor duurzaam beleggen is inmiddels zo groot dat traditionele banken er niet meer omheen kunnen. Bij sommige grootbanken (bijvoorbeeld SNS banka) wordt dit segment verzorgd door een dochteronderneming (ASN banka).
Soms moeten klanten ook wat doorzettingsvermogen tonen. Bij negen op de tien bankadviseurs is het onderwerp duurzaamheid volgens ingewijden nog niet in de norm opgenomen. Het hangt vaak af van het doorzettingsvermogen van klanten dat ze duurzame financiële producten aangeboden krijgen.
Duurzaam rendement op investering
Helaas zorgen praktische redenen er soms voor dat klanten niet kiezen voor een op duurzaamheid gerichte bank, zoals het ontbreken van een lokaal filiaal. En ook het rendement speelt een rol, want die is vaak lager.
Voor zelfverzekerde klanten is het rendement echter niet doorslaggevend. Het afzien van een hogere rente zien zij als hun bijdrage aan de samenleving: ons financiële systeem is immers zuurverdiend.€