Dus koop een huis in 2021

Koop een huis in 2021 als je hebt gewacht om een ​​tweedehands huis te kopen. De verwachting is dat de woningprijzen de komende jaren zullen blijven stijgen doordat de vraag naar woningen het aanbod overtreft. De hypotheekrente is laag, dus verder aftoppen van de hypotheekrente maakt niet zoveel uit. De overdrachtsbelasting is laag en om te beginnen 0. Ook stijgen de huren waardoor kopen aantrekkelijker wordt. Dus is het verstandig om in 2021 een huis te kopen?

Het huis is duurder in 2021

Een huis kopen in 2021

Veel mensen hebben gewacht tot 2021 om een ​​woning te kopen. deed het omdat

Huisvesting is duur

Of huisvesting duur is, hangt grotendeels af van de locatie. Waar veel vraag is naar je woning, gaat de prijs door. Als het inkomen niet hoog genoeg is en er niet voldoende spaargeld beschikbaar is, is de woning van de eigenaar niet betaalbaar. De huizenprijzen zijn echter niet overal in hetzelfde tempo gestegen. Ja, in grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Maar als je wat verder wilt zoeken, kun je nog steeds een mooie woning vinden voor een betaalbare prijs. Het alternatief, een huis huren, is vaak niet mogelijk. Als je woonruimte zoekt in de sociale huursector, zijn de wachtlijsten lang. Zoek je een woning in de leegstaande sector, dan zijn de huren hoog. Met stijgende huren tot 2021 en lage hypotheekrentes kan kopen qua maandlasten nog voordeliger zijn dan huren.

Verwarring over hypotheekrente

De hypotheekrente is historisch laag. Niet alleen is de lange rente waarop de hypotheekrente is gebaseerd laag, ook de felle concurrentie op de hypotheekmarkt houdt de hypotheekrente laag. In 2021 wordt verwacht, maar daarna kan de hypotheekrente weer oplopen. Weliswaar beperkt het kabinet de aftrek van hypotheekrente verder, maar bij een lage hypotheekrente is het effect veel minder voelbaar dan bij een hoge hypotheekrente. Wie in 2021 zijn woning koopt en een groot aantal jaren de lage hypotheekrente hanteert, krijgt eind 2021 of 2022 geen last van een mogelijk hogere hypotheekrente.

Onzekerheid op de woningmarkt in 2021

Over het algemeen is onzekerheid op de woningmarkt niet goed, maar niemand verwacht dat de huizenprijzen in 2021 zullen dalen als er geen financiële crisis is. Integendeel, de stijging van de huizenprijzen is duidelijk. De vraag naar woningen is groot en groeit, terwijl er relatief weinig extra woningen worden gebouwd, onder meer door de pfas-problematiek en stikstofuitstoot. Er zijn mensen die een groot huis willen verkopen om naar een kleiner huis te verhuizen, maar het kleinere huis is vaak niet beschikbaar of niet geschikt genoeg voor de situatie. Veel ouderen blijven thuis wonen en willen graag vooraf kleinere woonruimte regelen, maar als deze woningen niet beschikbaar zijn, is verhuizing niet mogelijk. Allemaal zaken die de huizenprijzen doen stijgen.

huis te huur

Huurders met een redelijk inkomen krijgen jaarlijks te maken met forse huurverhogingen. Dit maakt het huren van een woning minder aantrekkelijk en het kopen van een woning aantrekkelijker. Ook als huizen steeds duurder worden, is dat winst voor de huiseigenaar.De huurder profiteert niet van de stijging van de huizenprijzen, maar zal daardoor waarschijnlijk meer huur gaan betalen (huur hangt deels samen met de WOZ-waarde van het huis).

Wat is Nationale Hypotheek Garantie 2021?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan een helpende hand zijn. Iedereen die een woning koopt met NHG kan onderhandelen over een (nog) lagere hypotheekrente. In 2021 bedraagt ​​de NHG 325.000 euro.

Conclusie: koop een huis in 2021

Het komt erop neer dat het kopen van een huis in 2021 een slimme keuze kan zijn. Huizen lijken alleen maar duurder te worden. Als deze trend zich voortzet, wordt de huiseigenaar rijker (vermogen opbouwen), de huurder niet. Wachten lijkt dus geen optie. Aan de andere kant, koop nooit een duurder huis dan je je echt kunt veroorloven, en zoek naar mogelijkheden om een ​​huis te kopen buiten de grote steden. Ook daar stijgen de huizenprijzen, maar niet zo veel als in de grotere steden.

Lees verder