Duokoop maakt het kopen van een woning betaalbaar in 2020/21. jaar

Duokoop kan in 2020 en 2021 een oplossing zijn voor starters op de woningmarkt. Huizen zijn duur en vaak onbereikbaar. Het starten van de woningmarkt in 2020 en 2021 zal door stijgende huizenprijzen geen sinecure zijn. Daarom is er Duokoop. Zo kun je als nieuwkomer op de woningmarkt ook relatief goedkoop aan een koopwoning komen. Alles wordt toegankelijker. In de nabije toekomst is een hypotheek met Staatshypotheekgarantie weer mogelijk.

Duokoop maakt je huis goedkoper

In 2020 of 2021 ben je nieuw op de woningmarkt, maar hoe zit het met die hypotheek?

Als je nieuw bent op de woningmarkt in 2020 en 2021, of als de woning waarin je woont te klein is geworden en je wilt in een groter huis gaan wonen, dan zul je merken dat veel huizen relatief duur zijn. Nieuwbouwwoningen zijn vaak nog duurder dan bestaande bouw en er is veel vraag naar deze nieuwbouwwoningen. Wellicht bent u ook op zoek naar een manier om aan een betaalbare koopwoning te komen. De prijzen van koopwoningen zijn fors gestegen en op meerdere plekken in Nederland is er woningnood. Dan heeft u eindelijk de woning gevonden die u bevalt en blijkt dat u moet overbieden en is de woning duurder dan u zich zo snel kunt veroorloven. Duokoop zou de oplossing kunnen zijn.

Wat is Duokoop?

In Duokoop zijn er twee kopers: jij koopt het huis minus de grond en de wederpartij koopt de grond. Dan huur je extra grond. Een huis voor 400.000 euro met erfpacht kan veel goedkoper zijn. Afhankelijk van de locatie kost het kopen van een huis € 250.000 in plaats van € 400.000. Dit bedrag valt binnen de grenzen van de Nationale Hypotheek Garantie NHG.

Shoppen met Duokoop in 2020 en 2021

Dat betekent:

Is hypotheekrenteaftrek fiscaal aftrekbaar?

U sluit in 2020 of 2021 een annuïteitenhypotheek op een woning, waarvan de door u betaalde hypotheekrente volledig aftrekbaar is. Duokoop is niet alleen voor beginners, waardoor ook anderen zich kunnen kwalificeren. Hierdoor zijn ook andere financieringen mogelijk, aangezien u een aflossingsvrije hypotheek kunt afsluiten tot maximaal 50% van de waarde van de woning. Het nadeel is dat bij een aflossingsvrije hypotheek de hypotheekrente niet aftrekbaar is, maar je maandlasten wel laag blijven.

Kopen door middel van private lease in 2020 of 2021

Duokoop koopt in onderhandse erfpacht, wat inhoudt dat de grond niet eigendom is van de gemeente, maar van een derde private partij. Kijk altijd goed naar de voorwaarden in de huurovereenkomst, erfpacht. Grond is 35% tot 45% van de waarde van het huis zonder huur. Misschien is het mogelijk om de grond een paar jaar later terug te kopen als er meer geld is.

Welke bank verstrekt een hypotheek aan Duokoop.

Duokoop kan voor u een goede keuze zijn omdat u anders nooit meer zou kunnen wonen of een (andere) eigen woning kopen. Banken kunnen wat huiverig zijn voor een hoge hypotheek omdat je geen eigenaar bent van de grond van Duokoop. Bij gedwongen verkoop van de woning (bijvoorbeeld bij echtscheiding) zal de bank met twee partijen moeten samenwerken – u en de verhuurder – en neemt zij juist een verhoogd risico.

Is Slot Duokoop het antwoord op een krappe woningmarkt?

Er zijn verschillende initiatieven om starters op de woningmarkt betaalbare woningen te kunnen bieden. Dat doet Duokoop ook. Aan de andere kant zullen er veel gegadigden zijn, omdat de woningen voor een lagere prijs worden verkocht. Daardoor kan Duokoop zelfs prijsverhogingen veroorzaken. Als je van bouwen houdt, moet je er op tijd zijn voor 2020 en 2021.

Lees verder