Duitsland: Schufa

In Duitsland kennen ze de Schufa (Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung) of kredietbeschermingsmaatschappij gevestigd in Wiesbaden (Hessen, Duitsland). Net als het Bureau Kredietregistratie in Nederland en de Centrale Kredietregister in België, is het ook in het belang van Schufa Holding AG om de kredietgegevens van Duitse burgers te registreren om de kredietzekerheid te bewaken.

Digitaal informatiesysteem

In 2013 beheert Schufa bijna 500 miljoen persoonlijke bestanden om de kredietwaardigheid van consumenten te beschermen. Als een particulier een lening aangaat, een creditcard aanvraagt ​​of andere financiële zaken afhandelt. Op deze manier worden de risico’s verbonden aan het aangaan van een lening beperkt en beschermt Schufa kredietverstrekkers ook tegen het verstrekken van leningen aan niet-gecrediteerde personen.

Welke producten zijn geregistreerd in Schufa?

In het Schufa-systeem worden verschillende dingen vastgelegd, zoals:

Negatieve registratie in Schufa

Indien u een negatieve inschrijving bij Schufa heeft, blijft u wegens een betalingsachterstand van twee tot vier maanden nog drie jaar na het einde van de lening (aflossing) in het kredietinformatiesysteem Schufa. Gedurende deze tijd is het resultaat van de kredietcontrole, indien gevraagd door de kredietverstrekker, negatief. Dan is het onmogelijk om weer geld te lenen.

Fouten in het informatiesysteem van Schufa

Schufa in Duitsland gaat bijvoorbeeld een stap verder dan BKR in Nederland. Shufa werkt met een partituur die veel dingen kan beïnvloeden. Het aantal Shuf-punten wordt niet alleen gecontroleerd bij het aangaan van leningen, maar ook bij het afsluiten van een huurovereenkomst. Door transparantie is het in principe gunstig voor de financiële situatie van de staat, maar er kunnen ook fouten in het systeem sluipen. Als er een te late betaling is gemeld die niet is opgelost, of als een specifiek bedrijf geen opschorting van een creditcard heeft gemeld, kan het resultaat lager zijn dan het in werkelijkheid is. Dit kan voor veel problemen zorgen bij het beheren van uw financiën.€