Duitsland: Een Duitse bankrekening openen

Veel Nederlanders openen een Duitse bankrekening. Voorheen was dit omdat ze op deze manier de Nederlandse Belastingdienst wilden ontwijken. Dat komt tegenwoordig doordat steeds meer Nederlanders in Duitsland wonen of met Duitsers te maken hebben. Een persoon die een rekening in Duitsland wil openen, moet dit persoonlijk doen. De grootste Duitse banken zijn Commerzbank en Deutsche Bank.

Relatief veel Nederlanders willen een rekening openen in Duitsland. Daar hebben ze verschillende redenen voor. In het verleden was dit omdat ze zo de Nederlandse belastingdienst konden ontwijken. De Nederlandse Belastingdienst had geen toegang tot buitenlandse rekeningen. Dit maakte het makkelijker om zwart geld bij een Duitse bank te storten. Duitsland is relatief goed bereikbaar vanuit Nederland, dus geld kon contant op een Duitse rekening worden gestort. Indien nodig kan het ook weer worden opgenomen. Zo liep de Belastingdienst veel inkomsten mis zonder er veel aan te kunnen doen.

Belastingontwijking en vrijwillige openbaarmakingsregeling

Deze vorm van belastingontduiking is al jaren aan de gang. Dit vanwege de nieuwe regelgeving van de Europese Unie. Onder druk van de EU zijn banken meer gaan samenwerken. Banken zijn nu ook verplicht om gegevens van buitenlanders te verstrekken aan de belastingdienst van dat land. Het is daarom niet langer mogelijk om belasting te ontwijken door geld te storten bij een Duitse bank. Toen deze regels in 2009 verplicht werden, is er een inkeerregeling ingevoerd. Nederlandse niet-belastingplichtigen zouden hun vermogen eenmalig kunnen registreren bij de Belastingdienst. Daarna hoefden ze er alleen nog maar belasting over te betalen en werden ze niet gestraft. Velen maakten van deze gelegenheid gebruik. Een ander deel besloot hun geld op te nemen en over te schrijven naar een Zwitserse bankrekening. Zwitserland handhaaft een strikt bankgeheim, hoewel ook dit onder druk staat.

Waarom openen Nederlanders een Duitse bankrekening?

Tegenwoordig hebben veel mensen een Duitse bankrekening omdat ze in Duitsland wonen of omdat het zakelijk is. In Duitsland wonen relatief veel Nederlanders. Dit komt doordat ze een Duitse partner hebben of in een grensgebied wonen. Veel Nederlanders wonen in de grensstreek omdat huizen daar goedkoper zijn. Vaak hebben ze ook een hypotheek bij een Duitse bank. Duitsland is ook de belangrijkste handelspartner van Nederland. Daarom hebben veel Nederlanders om praktische redenen een Duitse bankrekening geopend. Op deze manier is het veel makkelijker om geld over te maken. Dan hebben ze een zakelijke rekening.

Open een rekening bij een Duitse bank

Buitenlanders kunnen bij elke Duitse bank een rekening openen. Identiteitsverificatie moet altijd worden gedaan bij het openen van een persoonlijke of spaarrekening. Dit betekent dat de betrokkene de rekening altijd persoonlijk moet openen. Hij moet zijn paspoort en bewijs van verblijf tonen. Bij het openen van een bedrijfsrekening dient de betreffende persoon ook de statuten en oprichtingsdocumenten mee te nemen. Ze moeten in het Duits of Engels zijn opgesteld. De grootste Duitse banken zijn Commerzbank en Deutsche Bank. Het is ook mogelijk om een ​​rekening te openen bij een Nederlandse bank die in Duitsland actief is. Nederlandse banken die actief zijn in Duitsland zijn onder meer ING Bank, Rabobank en ABN Amro. Zo heeft ING Bank haar hoofdkantoor in Frankfurt am Main.€