Duitse staatsobligaties kopen en verkopen

Duitse staatsobligaties worden beschouwd als een relatief veilige belegging. Samen met Zwitserse obligaties worden ze als de veiligste belegging beschouwd. Een reden voor deze populariteit kan zijn dat veel andere staatsobligaties, zoals die van Griekenland, als onveilig worden beschouwd. Hoe hoger de vraag, hoe lager de rente die Duitsland moet betalen.

Er is veel vraag naar Duitse staatsobligaties. Duitse staatsobligaties worden beschouwd als de veiligste staatsobligaties in Europa. De Duitse overheid geeft obligaties uit om haar staatsschuld te financieren. Beleggers kunnen obligaties kopen voor een vaste looptijd. Ze gebruiken het om geld te lenen aan de Duitse overheid. Duitsland betaalt dan een bepaalde rente op deze obligaties. De hoogte van dit belang is afhankelijk van de vraag naar de aandelen. Als de vraag groot is, kan een lagere rente worden aangeboden. Als de vraag laag is, moet een hogere rente worden aangeboden om het voor beleggers aantrekkelijk te maken om geld te investeren. De vraag hangt onder meer af van hoe veilig staatsobligaties als belegging worden beschouwd.

Waarom zijn Duitse staatsobligaties zo populair?

Als Duitsland naar verwachting gemakkelijk aan zijn verplichtingen kan voldoen, dan is de vraag groot. Hetzelfde geldt andersom. Een goed voorbeeld hiervan is Griekenland. Er wordt gevreesd dat Griekenland failliet kan gaan, dus Griekenland moet hogere rentetarieven bieden om toch investeerders aan te trekken. Dit gaat ten koste van uw budget. Er is minder geld om te investeren en de staatsschuld af te betalen. Een theorie waarom Duitse staatsobligaties deels zijn omdat andere obligaties als zeer onveilig worden beschouwd, deels als gevolg van de kredietcrisis. Al deze beleggers kopen vervolgens massaal Duitse obligaties op.

Direct Duitse staatsobligaties kopen

In België en Nederland moeten staatsobligaties via een bank worden aangekocht. Dit betekent dat u toch uw inleg verliest als de bank failliet gaat. Niet dat de kans heel groot is, maar het is de afgelopen jaren meerdere banken overkomen. Duitse staatsobligaties kunnen direct worden gekocht. Dit kan via de zogenaamde Finanzagentur. Het is een Duitse schatkist waar je de schatkist direct kunt openen. Het is ook mogelijk voor buitenlanders. Om dit te doen, moet u verschillende documenten in het Duits invullen, dus kennis van het Duits is aanbevolen. U kunt een account openen op deze service door het formulier in te vullen
Eröffnung eines Schuldbuchkontos
invullen en opsturen per post of fax. U vindt dit formulier door de naam in te typen in Google. Het is vrij eenvoudig om geld over te maken via IBAN. Dit kan gratis bij elke bank. Net zoals een buitenlander in Duitsland geen belasting hoeft te betalen. Eventuele winst moet u natuurlijk wel aangeven bij de Belastingdienst.

Kortlopende Duitse staatsobligaties

Het nadeel van deze Finanzagentur is dat het alleen mogelijk is om kortlopende staatsobligaties te kopen. Via hen kunt u alleen staatsobligaties kopen met een maximale looptijd van 8 jaar. U kunt geen langetermijninvesteringen doen, bijvoorbeeld 30 jaar. Duitse kortlopende obligaties kunnen ook alleen via Nederlandse banken worden gekocht.€