Duitse hypotheek afsluiten in Nederland

Een huis kopen in Nederland, maar daarop een Duitse annuïteitenhypotheek nemen. Sinds 2013 kan dit in heel Nederland. Het grote voordeel van een Duitse hypotheek is de lage rente. Een groot consortium van verschillende Duitse banken en andere instellingen betreedt onze hypotheekmarkt om te concurreren met Nederlandse hypotheekverstrekkers, die relatief hoge rentetarieven rekenen voor hun klanten.

Duitse hypotheek in Nederland

Wat is een annuïtaire hypotheek?

Dit is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag moet betalen zolang de hypotheekrente gelijk blijft. Dit bedrag noemt u een lijfrente, een uitkering die periodiek wordt gedaan en bestaat uit een rentedeel en een aflossingsdeel. Als gevolg van aflossen betaalt u over de looptijd geleidelijk minder rente omdat het bedrag waarover rente wordt berekend iets daalt. Dan neemt het aflossingsdeel toe met het bedrag waarmee de renteaflossing afneemt. Zo blijft het maandelijks te betalen bedrag altijd hetzelfde. Het is een van de meest populaire hypotheekvormen in ons land en wordt aangeboden door een groot aantal Nederlandse hypotheekverstrekkers.

Voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Elke hypotheekvorm heeft zijn voor- en nadelen. In het geval van een annuïteitenhypotheek kan worden gezegd dat het grootste voordeel is dat het deel van de rente dat moet worden afgelost steeds verder daalt. Zo wordt uw hypotheekschuld langzaam afgebouwd totdat deze aan het einde van de looptijd volledig is afbetaald. Het is alsof je ergens aan werkt: je kunt steeds meer van je huis gaan aflossen naarmate de rente die je verschuldigd bent daalt. Een slimme formule bepaalt altijd de samenstelling van een constante hoeveelheid. Op voorwaarde natuurlijk dat de hypotheekrente gelijk blijft of dat u een hypotheek met vaste rente heeft. Uitgezet in een grafiek, zou het eruit zien als een lijn die naar beneden buigt en niet helemaal naar rechtsonder gaat, omdat uw laatste periodieke betaling alleen bestaat uit aflossing zonder rente.

Natuurlijk heeft een annuïteitenhypotheek ook nadelen. Het grootste nadeel is het relatief lage belastingvoordeel ten opzichte van andere hypotheekvormen. Naarmate de rente daalt, daalt ook uw recht op hypotheekrenteaftrek! Een aflossingsvrije hypotheek zou een voordeel zijn. Wat de fiscale voordelen betreft, is een overwaarde hypotheek ook veel goedkoper.

Waarom kiezen voor een Duitse hypotheek?

Diverse Nederlandse en Duitse hypotheekadviseurs te koop
Duitse hypotheken
voor de Nederlanders. Een van de adviseurs die dit doen is bijvoorbeeld Adfinis uit Deventer. Aanvankelijk was het de bedoeling om vooral mensen in het oosten van het land te bedienen, maar ook uit andere delen van Nederland hebben veel mensen interesse getoond.

Het consortium van dienstverleners omvat bedrijven als Allianz, Deutsche Bank en diverse Sparkassen en Volksbanken die actief zijn in de grensregio met Nederland. Ze hebben een budget van zo’n 200 miljard euro tot hun beschikking: vele malen meer dan de Nederlandse dienstverleners bij elkaar.

Duitse hypotheken aangeboden aan Nederlandse huizenkopers worden ”
Duitse prijzen
‘ bezitten. Dit scheelt als koper veel geld. Betaalt u vaak meer dan 4% rente over een 10-jarige NHG-hypotheek?
minder dan 3%
. In sommige gevallen kan dit u tot 1,7% besparen. Ook de variabele rente in Duitsland is veel lager. Geïnteresseerden mogen verwachten dat Duitse hypotheekverstrekkers maximaal 70 tot 100% van de koopsom financieren.

Velen zullen zich afvragen waarom de Duitsers zich op de Nederlandse markt richten. De reden hiervoor is te vinden in de grote financiële reserves van Nederlanders. Als Nederlandse banken bovendien met financieringsproblemen kampen, is dat in Duitsland niet het geval. Ze hebben veel geld te lenen en vinden een perfecte match met de Nederlanders, die veel vraag hebben naar het type hypotheek dat ze aanbieden.€