Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Via de media worden wij als consumenten aangemoedigd om geld te lenen voor grote uitgaven. Leningen zijn er ook in verschillende vormen. Wanneer kies je een soort lening?

Er zijn verschillende soorten consumptieve leningen, maar in feite zijn ze bijna allemaal te herleiden tot een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Uw vermogen om geld te lenen is zeer individueel en hangt af van vele factoren, zoals: Uw inkomen en vaste lasten, Uw leeftijd en leengeschiedenis. Voordat u geld gaat lenen, dient u zich eerst af te vragen welk type lening het beste bij u past.

Omzetkrediet

Doorlopend krediet kenmerkt zich door een variabele rente en een variabele looptijd. Flexibiliteit is het belangrijkste kenmerk van doorlopend krediet. U kunt eenvoudig geld opnemen en terugbetalen. U heeft met de bank afgesproken dat u een bepaalde rente (meestal 2% van de hoofdsom) per maand betaalt. Het maandbedrag bestaat uit het rentedeel en het resterende deel is de aflossing. U heeft een extra bestedingsruimte, dit is het verschil tussen de hoofdsom en het openstaande bedrag. Het gevaar van zo’n lening zit er meteen in verstopt. Er is veel discipline nodig om de lening daadwerkelijk af te betalen. Ga je lenen met bijvoorbeeld een doorlopende autolening, dan bestaat de kans dat je de schuld nog hebt totdat de auto weer aan vervanging toe is. Krediet is een zeer flexibele maar onzekere manier van lenen. Doorlopend krediet is met name geschikt om zeer korte financiële gaten te dekken.

Voordelen van een periodieke lening

Nadelen van herfinanciering

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij u een vast bedrag per maand betaalt, over een vooraf bepaalde periode, met een vaste rente. Een persoonlijke lening is aan te raden als er kosten gemaakt moeten worden voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld een auto. Een persoonlijke lening is niet flexibel, maar je weet precies waar je aan toe bent. U betaalt elke maand een vast bedrag aan rente en hoofdsom. Aan het einde van de looptijd is de lening volledig afgelost. Soms is een extra tussentijdse aflossing mogelijk, maar dit kan gepaard gaan met extra kosten.

Voordelen van persoonlijke leningen

Nadelen van persoonlijke leningen