Doorlopend krediet blijft vaak contant betalen

Als u door een plotselinge, onverwachte uitgave een paar maanden tekort komt, lijkt een doorlopend krediet een goede oplossing. Daar kun je geld opnemen (tot een bepaald afgesproken bedrag, de zogenaamde “limiet”) als je aan het einde van de maand opraakt. Er is meestal geen directe betaling. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u opneemt. Er kleven echter grote gevaren aan een dergelijke lening. Het blijft elke maand geld betalen. Wat een tijdje een oplossing lijkt, kan uiteindelijk een echte strop worden. Daarnaast kost krediet altijd geld. U betaalt rente, en met die rente kost het doorlopend krediet u vaak het dubbele. U krijgt niet voor niets een lening.

Een omgekeerde lening lijkt eenvoudig

Veel mensen denken dat een doorlopend krediet alle korte termijn problemen kan oplossen en nemen zo’n lening met een gerust hart aan. Daar kun je immers geld lenen als je aan het eind van de maand opraakt. Als het geld volgende maand komt, kun je zien hoeveel er kan worden terugbetaald. Geen probleem. Maar is het waar?

Doorlopend krediet is vaak erg verleidelijk

Zo’n lening is ook erg verleidelijk, en daarom zo gevaarlijk. De rem is uitgesloten van de bankrekening. Het einde van de maand is niet langer het strakke einde van de bankrekening en de mogelijkheden (of onmogelijkheden) waar je achteraf mee te maken hebt. Er is immers nog steeds een doorlopend krediet, waarmee tijdelijk een eventueel liquiditeitstekort kan worden opgelost. U kunt deze fiets dus kopen voor uw zoon of dochter, want u betaalt de lening volgende maand af. Even gaat de lening omhoog, maar dan betaal je deze maand maar iets meer rente.

Vervangingen vereist

In de praktijk werkt het vaak niet zo. De volgende maand zal zeker nieuwe problemen met zich meebrengen. Er kan bijvoorbeeld een wasmachine of een stofzuiger kapot gaan. De dochter of zoon is gevallen en heeft de jas gebroken. Er moet dus een nieuwe komen. Stel, u wordt werkloos of het bedrijf waarvoor u werkt heeft het moeilijk en de beloofde salarisverhoging wordt tijdelijk uitgesteld.

Verschillende redenen en gebrek aan het einde van de maand

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je volgende maand iets meer moet lenen in plaats van het geleende bedrag terug te betalen. Daarnaast is het ook verleidelijk om te weten dat er altijd wel wat geld is om het een of ander te kopen.

Veel kopen en leidt vaak tot toenemende schaarste

Vooral voor mensen die het moeilijk vinden om verleidelijke aanbiedingen op internet en in winkels te weerstaan, is het meer een probleem om standvastig te blijven en alleen te kopen wat echt nodig is.

Geld lenen blijft geld kosten totdat het is terugbetaald

Sommige dingen zijn gratis beschikbaar. De meeste diensten, vooral banken en kredietverstrekkers, kosten geld. Dit geldt grotendeels ook voor doorlopend krediet. Je maandbedrag wordt immers verhoogd met de rente over de lening.

Niet terugbetalen is gevaarlijk

Zolang je niets kunt terugbetalen, moet je die rente blijven betalen. Als je elke maand wat meer van dat doorlopend krediet nodig hebt, betaal je ook elke maand meer rente. Als je maar een klein inkomen hebt en voorheen moeite had om rond te komen, dan wordt het zeker niet makkelijker na het afsluiten van een doorlopend krediet.

Rente over het geleende bedrag

De rentetarieven voor doorlopend krediet zijn vrij hoog, rond de 6 tot 15%. Als de kredietlimiet hoger is, rekent de bank vaak een lagere rente. Logisch, want de bank verwacht dat je ook een groter bedrag opneemt, waar de bank ook over een langere periode rente over krijgt. Een groter leenbedrag wordt immers vaak pas na een langere periode volledig afgelost.

De bank kijkt ook naar risico’s

Ook wordt gekeken naar risico’s. Heeft iemand een vaste baan, is de persoon nog jong, bezit hij onroerend goed, etc. Daarnaast worden soms ook risicoverzekeringen afgesloten, die het risico op vroegtijdig overlijden afdekken, maar hierdoor ook de te betalen rente verhogen.

Terugbetaling is nog steeds belangrijk

Bij een rentelening betalen degenen die niet kunnen terugbetalen alleen maandelijkse rente over het geleende bedrag. Na verloop van tijd wordt de lening echter herzien, omdat de kredietnemer natuurlijk zijn geld op lange termijn terug wil. Daarna wordt de lening vaak omgezet in een standaardlening, waarbij de kredietnemer niet alleen de rente moet betalen, maar ook een deel van de aflossing. Hierdoor kan een doorlopend krediet op den duur een zwaardere last worden dan u eerst dacht.

Gevaarlijk voor de bankrekening van de familie

Over het algemeen is het gevaarlijk voor gezinnen die amper rondkomen om zo’n lening aan te gaan. Zeker niet voor luxe goederen of vakanties. Het is verstandiger om het een paar maanden zelf te doen en te proberen het geld bij je inkomen te krijgen.

Probeer wat extra geld te krijgen

Je kunt het tekort ook op andere manieren aanvullen, zoals extra inkomsten uit babysitten, schappen vullen of folders of pakketten bezorgen. Het is niet de gemakkelijkste manier, maar u hoeft zich in de toekomst in ieder geval geen zorgen te maken over geld. Het zal net zo moeilijk zijn, maar je kunt daarna ook opgelucht ademhalen.

schuldenval

Doorlopend krediet komt te vaak in een schuldenval terecht waar je zonder hulp niet uit kunt komen. “Voorkomen is beter dan genezen” luidt het gezegde en het is maar al te waar. Probeer van inkomen te leven en bezuinig waar mogelijk. Huisvesting, lekker eten, noodzakelijke kleding en warmte voor jou en je gezin zijn belangrijk.

In het ziekenfonds

U moet ook de zorgverzekeringspremie en medische kosten betalen, evenals enkele verzekeringspremies. Vooral voor gezinnen met kinderen is een ziekenfonds nodig. Kinderen letten gewoon minder op hygiëne en hebben op school meer contact met vriendjes en klasgenoten. Vergelijk daarom aan het einde van het jaar altijd de kosten van verschillende zorgverzekeringen om het meeste voordeel te behalen en te voorkomen dat u een te hoge premie betaalt.

Jaarverslag van de energieleverancier

Ook kunt u uw energierekening inzien. Als je lang bij een energiebedrijf blijft, bewijs je jezelf soms een slechte dienst. Overstappen kan voordelig zijn. Zeker in deze tijd. Wees voorzichtig, want na een jaar verhogen veel luchtvaartmaatschappijen de tarieven weer.

Andere uitgaven verminderen

Vaak kun je ook bezuinigen op andere uitgaven, zodat je toch rond kunt komen van je maandinkomen. Denk bijvoorbeeld aan het juiste gebruik van voedsel zodat er niets weggegooid hoeft te worden. Check dus altijd de koelkast voordat je gaat koken. Het is het proberen waard en in ieder geval beter dan ’s nachts wakker liggen en je zorgen maken over schulden die je niet meer kunt betalen.€