Door als particulier te beleggen in ABN AMRO

Eind 2015 ging ABN AMRO in ieder geval gedeeltelijk naar de beurs. U kunt ook als particulier beleggen in ABN AMRO. Het aandeel ABN AMRO zal waarschijnlijk geen populair aandeel worden, maar het zal wel een aandeel zijn dat een mooi dividend en een hoog dividendrendement kan opleveren. Het banksaldo ziet er een stuk beter uit. De eerste tranche (certificaten) is op 20 november 2015 met een beursgang op de markt gebracht, gevolgd door de volgende tranche in 2016. Bent u ook van plan om in 2021 te investeren in ABN AMRO?

Of wilt u beleggen in ABN AMRO?

Drie banken nemen ABN AMRO over

ABN AMRO heeft in de loop der jaren veel bankfusies meegemaakt en is erin geslaagd een grote invloedrijke bank te worden die de wereld wilde veroveren. In 2007 was deze bank nog als machtig conglomeraat opgenomen in de AEX-aandelenindex. Dat jaar werd ABN AMRO zelf het slachtoffer van andere banken, met name een consortium met het Belgische Fortis, de Scottish Royal Bank of Scotland en het Spaanse Banco Santander. Op 10 oktober 2007 was de overname van ABN AMRO door dit bakentrio een feit. Zo was een grote bank veranderd van een jager in een prooi, en erger nog, een slachtoffer dat door deze drie banken werd verscheurd en opgegeten.

Staatsbank ABN AMRO

Maar de banken verslikten zich in deze buit toen de kredietcrisis in 2008 in volle gang was. In september 2008 werd Fortis, dat de Nederlandse divisies Private Banking, Asset Management en Business Unit had overgenomen, bijzonder hard getroffen. Een faillissement van Fortis zou gevolgen hebben voor veel particulieren in Nederland, maar ook voor het financiële systeem van ons land. Om deze negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken, besloot de Nederlandse staat de aandelen van Fortis uit te kopen en op 24 december 2008 werd dit oude deel van ABN AMRO een staatsbank.

Uw banksaldo wissen

Het was niet meer de grote oude ABN AMRO die de nationale bank werd, maar een deel van de buit die overbleef en een deel dat bij verlies een te groot financieel risico voor Nederland zou vormen. Het was ook een bank die onder het nieuwe regime grondig moest worden opgeruimd. Er werd veel geld geïnvesteerd om de verliezen in te dammen, maar ook om de bank om te vormen tot een bank die weer beursgenoteerd kon worden. Op deze manier kon ervoor gezorgd worden dat een deel van de investeringen die door de nationalisatie zijn gedaan terugvloeit naar de schatkist en dat de bank weer een marktpartij wordt zonder al te veel politieke invloed. Het oprichten van een bank is immers niet de taak van de overheid. Het gaat ook over een zwaar verzwakte bank.

Uitgifte van aandelen ABN AMRO, ABN AMRO certificaten

Niemand weet precies wat ABN AMRO in totaal waard is, maar schattingen lopen uiteen van € 15 miljard tot € 20 miljard. Dit bedrag hangt grotendeels af van wanneer de bank volledig beursgenoteerd is, van de omvang van het aandelenbezit en uiteraard van de belangen van verschillende beleggers. Ook gaat de bank niet in één keer volledig naar de beurs. Op 20 november 2015 was dat rond de 20%, in 2016 was dat 10%. Daarna kunnen de aandelen nog verkocht worden, maar de staat zal naar verwachting de vinger aan de pols willen houden en zeker willen voorkomen dat ABN AMRO een zeer avontuurlijke bank wordt die weer teveel risico neemt. ABN AMRO moet vooral een saaie bank blijven die winst maakt, professioneel opereert en vooral betrouwbaar is. Dit moet leiden tot een aandeel met een stabiele prijs en een aantrekkelijk dividend dat kan worden uitgekeerd zodra de ECB het toelaat. In 2021 is ABN AMRO nog voor 70% in staatseigendom.

ABN AMRO certificaten kopen als particuliere belegger

Uiteraard kunnen ABN AMRO certificaten ook als particulier worden aangekocht. ABN AMRO maakt deel uit van de AEX-index. Of deze certificaten voor u aantrekkelijk zijn, hangt af van uw beleggersprofiel en uw doel. Een aandeel in de nieuwe bank zal niet het opwindende aandeel zijn dat een nieuw technologiebedrijf kan zijn, maar de bank is winstgevend en zal naar verwachting jaarlijks een groot dividend uitkeren. Iedereen die in 2021 spaart op een ABN AMRO-spaarrekening heeft minder dan 0,1% rente op spaargeld, mogelijk zelfs nul procent of minder (negatieve rente). Het dividend kan hoger zijn, aangezien ABN AMRO ernaar streeft 40% van de winst uit te keren aan haar aandeelhouders. Door de nationale beschermingsmuur is het onwaarschijnlijk dat het aandeel ABN AMRO een echt gewoon aandeel wordt, maar wel een dat een hoger rendement biedt dan een gewone spaarrekening.

Lees verder