Dollar, profiteer van de lage of hoge dollarkoers

Wanneer de waarde van de dollar laag is, is het zeker interessant om te zien hoe wij Europeanen daarvan kunnen profiteren, maar natuurlijk ook wanneer de waarde van de dollar hoog is. Op de beurs, maar vooral als consument. De dollar is immers in korte tijd in waarde gedaald en er worden nog meer dalingen verwacht. Goedkope vakantie, goedkope auto? Dit moet zeker mogelijk zijn met een lage Amerikaanse munt. Wordt de dollar duurder, dan is het tegenovergestelde waar: vermijd dingen die in dollars worden betaald.

Een goedkope dollar betekent een goedkope vakantie naar de VS

dollar

Het lijkt erop dat de dollar blijft dalen, een bewust beleid van de Amerikaanse regering. De waarde van de dollar is natuurlijk de dagkoers, maar het is heel goed mogelijk dat de dollar blijft dalen ten opzichte van een aantal andere belangrijke valuta’s zoals de euro. Petro-dollars worden meer petro-euro en China streeft ernaar de VS als grootste economie te onttronen. Als je wat verder kijkt, vraag je je misschien af ​​hoeveel jaar de dollar nog de wereldmunt zal zijn. Ook is er veel onzekerheid over de schulden in de VS.

Investeringen op de aandelenmarkt

De aandelenmarkt is afhankelijk van fundamentele factoren, maar vooral psychologisch en emotioneel. Een relatief lage dollar is goed voor de exportposities van de VS. Amerikaanse bedrijven kunnen hiervan profiteren. De lage rente die gepaard gaat met de zwakke dollar verzacht enigszins de pijn van de kredietcrisis. voor Amerikaanse consumenten en bedrijven. Het emotioneel geladen aspect van vertrouwen lijkt riskanter. Een zwakke munt is geen teken van vertrouwen. Precies tegenovergesteld. Een zwakke munt betekent ook dat er inflatie wordt geïmporteerd, wat de inflatie en de rente zou moeten verhogen. Dit zou de koopkracht van Amerikanen verder kunnen verminderen, met alle negatieve aspecten van de economie. Een zwakke dollar ten opzichte van de yen betekent dat de Carry Trade gevaar loopt, wat grote verliezen veroorzaakt voor veel speculanten en grote banken. Ten slotte zullen de winsten van Europese bedrijven in dollars omgerekend naar hun eigen valuta zeer teleurstellend zijn. Een mengelmoes van risicofactoren, waar veel te winnen valt op de aandelenmarkt, maar ook veel te verliezen. Goede beleggingsproducten zoals tracker en turbo zijn beschikbaar om te profiteren van de aandelenmarkt.

Europese consument

Een lage dollar biedt veel kansen voor de Europese consument. Maar let op: dit is niet altijd het geval. Iedereen die in het buitenland aankopen doet van meer dan $ 22, moet douanerechten en btw betalen. Als de douanerechten lager zijn dan € 10, worden ze ongeldig. De btw kan erg laag zijn, bijvoorbeeld 3,2% op een muziekinstrument of 9% op een boek, maar het kan ook tegenvallen. Bij aankoop van een Amerikaanse auto betaal je bijvoorbeeld 10% invoerrechten, 21% btw en BPM. Vaak moet de auto nog gekeurd worden en komen er allerlei verzendkosten bij, waardoor een auto kopen in Duitsland vaak goedkoper is. Een gunstige uitzondering hierop kunnen Amerikaanse auto’s zijn, waarvan het aanbod fluctueert met de dollarkoers. Je spullen ophalen in de VS kan ook frustrerend zijn, aangezien alles boven de € 430 door de douane moet. Tenminste officieel.

Voordelen voor de Nederlandse consument

Een reis naar Amerika is zeker goedkoper. Vliegen naar de VS en daar overwinteren is nu spotgoedkoop. Een mooie rondreis door de VS, met relatief goedkoop gas en relatief goedkope vakantiemogelijkheden. Ons land heeft ook veel voordelen. Zo is benzine in dollars duur, maar in euro’s nog redelijk beheersbaar. Boeken en dvd’s zijn goedkoop via Amazon of Bol.com, en gadgets als de nieuwe iPod bijvoorbeeld. Onthoud ten slotte voor elektrische apparatuur dat 110 volt gebruikelijk is in de VS en 220 volt in ons land.

Slechte koop

Een compleet slechte aankoop kan het kopen van Amerikaanse kleding zijn. Op jeans betaal je 12% douanerechten en nog eens 21% btw. En dat is jammer.

Wat zijn de douanerechten bij invoer uit landen buiten de EU in 2022

Importeert u goederen van binnen de EU naar Nederland (bijvoorbeeld via Schiphol) en is het voor eigen gebruik, dan zijn deze vrij van invoerrechten. Het verschilt van buiten de EU:

Wat u mag importeren, kan per land in de EU verschillen. Nederland hanteert immers strengere normen voor drank en tabak of sigaretten dan de maxima die de EU toestaat:

De verbruiksbelasting op pruimtabak en snuiftabak is afgeschaft.

Investeer wanneer de dollar hoog is

Als de euro relatief goedkoop is, kan de Europese aandelenmarkt hiervan profiteren. De concurrentiekracht van Europese bedrijven wordt immers sterker, en dat geldt nu al voor veel Nederlandse bedrijven, want Nederland is inderdaad een exportland. De keerzijde is dat we meer moeten betalen voor goederen die uit de VS komen.

Slot

Daarom zijn er veel mogelijkheden om te handelen wanneer de dollar laag staat. Als de dollar hoog is, wordt een vakantie in Europa aanbevolen, niet in Europa.

Lees verder