Dividendbeleggen: voor- en nadelen

In een tijd waarin de rente historisch laag is, zijn veel beleggers genoodzaakt om over te stappen op risicovollere beleggingen zoals aandelen. Zo proberen ze extra rendement te halen. In deze context is het zogenaamde “dividendbeleggen” erg populair. Dit betekent beleggen in aandelen van bedrijven die regelmatig hoge dividenden uitkeren aan aandeelhouders. Dit leidt soms tot uitspraken als “Dividenden zijn de nieuwe rente!” Maar hoe effectief is dit type investering? En welk rendement biedt het u als belegger?

Inhoud

Belang van het concept van dividendbeleggen

Zonder direct met cijfers te laten zien of een dividendstrategie effectief is, is het logisch om duidelijk te maken wat we bedoelen met dividendbeleggen. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type belegging gericht op aandelen met een hoog dividend. Hoe stabieler, hoger en vooral stabieler de groei van de dividenduitkeringen, hoe beter.

Welk dividendrendement is gebruikelijk?

Over het algemeen kunnen de dividendrendementen van grote beursgenoteerde bedrijven worden uitgedrukt in lage eencijferige cijfers. Een percentage van rond de 1 tot 4 procent is niet ongebruikelijk. Het hangt deels af van hoe de economie er op dat moment voor staat. Omdat het bedrijf op elk moment kan afzien van dividenden als de economische situatie dit vereist.

Welke promoties komen in aanmerking?

“Dividend Hunters” zijn speciaal ontworpen voor bedrijven met een onberispelijke en lange dividendgeschiedenis. Het heeft een aantal typische kwaliteitscriteria:

In 2018 typische en vaak genoemde voorbeelden van dergelijke bedrijven:

Wat is er zo verleidelijk aan beleggen in dividend?

Wat beleggen in dividend bijzonder aantrekkelijk maakt, is de stabiele cashflow uit dividenduitkeringen. Als belegger geniet u van een regelmatige en continue geldstroom op uw bankrekening. Het liefst natuurlijk elke maand. Sommige beleggers beschouwen het bijna als een tweede salaris. Aanhangers van dit soort investeringen zijn van mening dat een portefeuille van dergelijke bedrijven de weg naar financiële onafhankelijkheid faciliteert. Maar is dit een geldige veronderstelling?

Er is geen verschil tussen dividenden en prijsstijgingen

Vanuit wetenschappelijk oogpunt maakt het niet uit of het bedrijf u 2% dividend uitkeert of dat u gewoon 2% van uw positie verkoopt. Over het algemeen krijg je in beide gevallen hetzelfde resultaat. Want in beide gevallen gebeurt er niets anders dan het omzetten van boekwaarde in geld. De dag nadat het dividend is uitgekeerd, wordt immers 2% in mindering gebracht op de beurskoers. De markt is niet dom! De ontoereikendheid van dividendbetalingen werd al in 1958 verklaard door de Nobelprijswinnaars Modigliani en Miller in hun werk “Cost of Capital, Corporation Finance and Investment Theory”. In de financiële wereld werden deze twee wetenschappers beschouwd als autoriteiten in hun vakgebied. Er is dus reden om ze te vertrouwen. Vanuit psychologisch oogpunt is het echter prettig om regelmatig geld op een effectenrekening te ontvangen. Wie wil dat tenslotte niet?

Welke dividendstrategieën zijn er?

Er zijn verschillende opties om te beleggen in aandelen met een hoog dividend. Het fenomeen “Dogs of the Dow” is bekend en vrij oud. De tien bedrijven met de hoogste dividendrendementen uit de Dow Jones-index worden elk jaar op dezelfde dag geselecteerd. Het controleert welke bedrijven dat jaar de meeste dividenden uitkeren. En als er een verandering heeft plaatsgevonden, worden de verliezers verkocht en de winnaars gekocht.

Bovendien zijn de aandelen met ‘sterk dividend’ van een grote index vaak gegroepeerd in een kleinere eigen subindex. Dit creëert een Exchange Traded Fund (ETF) met alleen bedrijven die royale dividenden hebben uitgekeerd.

Beide dividendstrategieën laten zien dat er verschillende variaties zijn in het sorteren en rangschikken van dividendaandelen. Natuurlijk zullen er combinaties zijn die beter presteren dan de markt, maar er zijn zeker varianten die slechter presteren. Vanuit een puur risicoperspectief bieden dividendbeleggingen weinig kans om op lange termijn beter te presteren dan de markt.

Voordelen van dividendbeleggen

Waarom houden veel beleggers zo van aandelen met een hoog dividend als wetenschappers niet kunnen bewijzen dat ze er baat bij hebben? Goed doordacht, er zijn vooral psychologische redenen.

Beschikbare cashflow voelt goed

Dit is een psychologisch voordeel dat niet mag worden onderschat als u regelmatig geld op uw beleggingsrekening zet. Het geeft een gevoel van veiligheid. En afhankelijk van het te betalen bedrag geeft het je ook wat meer gemoedsrust over de toekomst.

Voor dividenden worden sterke bedrijven als zeer stabiel beschouwd

Zoals we al hebben gezien, doen zeer bekende, grote bedrijven zich vaak voor als aristocraten. De kans dat ze van de ene op de andere dag door de mand vallen, is emotioneel niet erg groot. Maar natuurlijk kan niemand de toekomst zien.

Motiveer regelmatige betalingen

Het is een feit dat een regelmatige cashflow uw spaargeld en discipline enorm kan motiveren. Het zit gewoon in onze natuur: als we een onmiddellijke beloning zien voor onze inspanningen, is het gemakkelijker om door te zetten. En zo is het ook in dit geval.

Nadelen van dividendbeleggen

Waar licht is, is ook schaduw. Hoewel het licht voor ons alleen maar de psychologische voordelen van dividendbeleggen benadrukt, kost het ook geld.

Fiscale nadelen

Een ernstig nadeel van dividenden is de belasting. We weten dat vermogenswinsten niet worden belast. Daarentegen wil de staat elk jaar zijn aandeel in het dividend ontvangen. Dit kan op den duur veel geld kosten.

Relatief hoge TER in dividendaandelen

Er zijn enkele ETF’s op de markt die een volledige dividendinvestering mogelijk maken door slechts één effect te kopen. U hoeft geen afzonderlijke bedrijven te analyseren en te volgen, u kunt gewoon beginnen. Het nadeel van veel dividend-ETF’s is echter vaak een hogere TER (totale kostenratio) in vergelijking met “standaard” ETF’s.

Een grote opknapbeurt is nodig

Zoals we eerder hebben gezien, vereist beleggen in dividend regelmatige updates van de portefeuille. Dit brengt enerzijds transactiekosten met zich mee en anderzijds dient u actief zorg te dragen voor uw portefeuille.€