Direct aftrekbare boeterente: Bereken boeterente

Boeteloos aflossen is zeker aantrekkelijk, maar wat is de maximale boeterente die u moet betalen bij het oversluiten van een hypotheek naar een andere hypotheek of boete bij het samen aflossen van een hypotheek? Wat is de boeterente bij een belastingvrije schenking van € 105.000? Boeterente is direct fiscaal aftrekbaar zoals hypotheekrente. Het is niet zo eenvoudig om zelf de boeterente en de hoogte van de overdrachtsboete te berekenen. De bank kan de berekeningen voor u doen. Van bank wisselen of je hypotheek vervroegd aflossen kost geld, maar dat betaal je na verloop van tijd weer terug.

Wat is boeterente op rente?

Met een bankhypotheek gaat u over het algemeen een langetermijnverplichting aan. Soms tot dertig jaar of meer. Toch kan het zijn dat u een goede reden heeft om over te stappen naar een andere bank en een hypotheek af te sluiten bij een nieuwe bank. Wilt u uw hypotheek omzetten of wilt u na enkele jaren een aanzienlijk deel van uw hypotheek aflossen om uw maandelijkse woonlasten te verlagen? In beide gevallen voelt de bank zich benadeeld. De bank had een langlopende verplichting op zich genomen en heeft nu een rentetekort. De hypotheekverstrekker wil meestal dat hij de gederfde rente heeft terugbetaald. We noemen het een vergoeding dat u boeterente moet betalen.

Bij berekening van boeterente maakt boeterente overstappen naar een andere bank duurder

De boete, die helaas in de vorm van boeterente aan de bestaande bank moet worden betaald, maakt overstappen naar een andere bank duurder dan zonder boeterente. Maar dat betekent niet per se dat elders een hypotheek afsluiten krankzinnig is geworden. Dit betekent dat het verstandig is om eerst te berekenen hoeveel boeterente in uw geval wordt. Boeterente wordt ook wel overdracht genoemd.

Boeterente is direct fiscaal aftrekbaar

Boeterente is een boete, maar de Belastingdienst beschouwt het ook als een extra hypotheekrenteaftrek. Bij de berekening van de boeterente is het daarom essentieel dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is, net als de reguliere hypotheekrente. Zo kunt u bij een hoger inkomen een belastingteruggave krijgen van 52 procent van de betaalde boeterente. Het voordeel of nadeel dat u krijgt als u overstapt naar een andere bank is het saldo van netto boeterente en lagere hypotheekrente. Meestal is het de eerste jaren een negatief saldo, maar na een paar jaar verbetert u uw financiële positie. Directe aftrek houdt in dat u direct belastingteruggaaf kunt aanvragen bij de Belastingdienst.

Bereken het bedrag aan boeterente

Hoeveel betaalt u boeterente? In de hypotheekakte leest u hoe de boeterente is geregeld en hoeveel deze kan bedragen. Niet elke bank hanteert dezelfde berekeningen en voorwaarden. Bij vooruitbetaling, meestal tien procent per jaar, mag soms twintig procent boetevrij worden vooruitbetaald, maar meer niet. Voor het overige is de berekening van de boeterente afhankelijk van de volgende factoren:

Boeterente bij schenking van € 105.000 belastingvrij in 2021 en 2022

In 2021 en 2022 kunt u tot meer dan € 105.000 belastingvrij schenken aan iemand onder de 40 jaar, als die persoon het geld gebruikt om zijn hypotheek of restschuld op de woning verder af te lossen. Dit betekent boeterente die:

Advies voor oversluiten

Als u wilt overstappen naar een andere bank voor het omzetten of oversluiten van uw hypotheek, laat u zich niet direct afschrikken door boeterente. Laat uw bank of adviseur het rekenwerk doen en kijk hoe lang het duurt om de boeterente terug te vorderen. Al snel wordt duidelijk of de verandering een goed idee is. Omdat boeterente aftrekbaar is van de belasting, stimuleert de Belastingdienst uw overstap. Kijk altijd eerst hoeveel u boetevrij kunt terugbetalen en controleer de berekening van uw bank.

Lees verder