Digitalisering van het bankwezen

In de jaren zeventig was het op geen enkel moment mogelijk om geld op te nemen of te betalen met een pinpas of creditcard. Stortingen en opnames moesten tijdens de normale kantooruren aan de balie worden gedaan. Het is moeilijk voor te stellen in 2018, maar pas in de jaren tachtig vond er een kleine technische revolutie plaats met de geldautomaat. In de jaren negentig was er een opleving in de banksector, die de sector aanzienlijk veranderde. Bankzaken konden ook via een computer worden geregeld. Digitalisering bij banken was een feit.

Inhoud

De eerste geldautomaten

De eerste geldautomaten werden eind jaren zeventig geïntroduceerd en verschenen in de jaren daarna door het hele land. Zoals bij veel technologische innovaties waren klanten aanvankelijk sceptisch. Ze begrepen niet hoe zo’n computer werkt en hoe een geldautomaat hun rekening kan beheren. Naarmate de tijd verstreek en er meer ervaring werd opgedaan, groeide de populariteit van geldautomaten en leerden klanten hun voordelen te waarderen. Het bleek dat er tijdens de vakanties ook regelmatig geldautomaten waren in het uitgaansleven.

Nieuwe taken op het gebied van bankieren

Ook op het gebied van klantadvies is veel gedaan. Geavanceerde bankproducten zoals we die in 2018 kennen, waren toen nog niet beschikbaar. De productkeuze was veel beperkter. Reguliere spaarrekeningen waren nog steeds populair, net als kinderzakgeldrekeningen met stickers op elke storting. Of rentespaarobligaties met een ongekend hoge rente van 8 tot 10 procent. Klanten vroegen toen heel andere dingen van hun bankadviseur. In 2018 lag de focus van klantrelaties op advisering, toen lag de focus op administratieve inspanningen. Elke overschrijving en elke storting moest nog handmatig worden verwerkt. De spaarquote nam alleen maar toe als gevolg van de toegenomen welvaart.

Voor het bouwen van activa met complexe producten was meer advies nodig

In die jaren was er een soort verzadiging met de primaire behoeften van de consument. Ze hadden meer geld en tegelijkertijd werden ook vrouwen massaal bij het werkproces betrokken. Mensen hadden een wasmachine, een huis en een auto, en ze waren op zoek naar manieren om in de toekomst de studie van hun kinderen te betalen. Dus zochten ze samen met de bank naar manieren om hun geld te verhogen. De trend naar een grotere vermogensopbouw zette zich in de jaren negentig voort met een sterkere invloed.

Digitalisering in de banksector

In de jaren negentig was er een renaissance in de banksector die de sector fundamenteel veranderde. Bankzaken konden ook via een computer worden geregeld. Het leven zonder internet anno 2018 is voor velen moeilijk voor te stellen. Maar deze vooruitgang begon niet zo lang geleden. Pas in de jaren negentig kwam dit netwerk voor commerciële doeleinden beschikbaar en voor meer mensen toegankelijk. Het onderzoeken van e-mailcommunicatie of uw eerste website was een sociale verschuiving. Digitalisering heeft zijn intrede gedaan op alle terreinen van het dagelijks leven en in alle sectoren van de economie. Het bankwezen ontwikkelt ook voortdurend nieuwe toepassingen om hun diensten online beschikbaar te maken.

Er is een online bank verschenen

In de eerste versies van de internetbank kon je alleen het rekeningsaldo weergeven en overboekingen doen. De meeste bankklanten waren aanvankelijk sceptisch. Velen van hen hadden nog geen internetverbinding, terwijl anderen grote zorgen hadden over de veiligheid. Slechts enkele klanten vertrouwden de nieuwe internetbank. Maar ze werden al snel verliefd op hun hervonden onafhankelijkheid. Early adopters werden enthousiaste gebruikers. Een positieve ontwikkeling volledig gedreven door de banken. Door de verdere ontwikkeling van internetbankieren konden klanten individueel en zonder complicaties banktransacties uitvoeren. In de loop der jaren werd gezond scepticisme populair. Vooral het toenemende gebruik van smartphones heeft deze ontwikkeling een extra impuls gegeven.

Slapeloze nachten dankzij de nieuwe economie

Met de verspreiding van internet bereikte ook de “nieuwe economie” zijn hoogtepunt. Financiering van nieuwe technologiebedrijven zorgde voor opschudding op de beurzen. Haar aandelen kregen veel media-aandacht en waren erg populair in het kader van vermogensopbouw. Destijds waren de beleggingsstrategieën nog kort, dus klanten hadden veel vragen die snel beantwoord moesten worden. De ‘stockboom’ zorgde soms voor slapeloze nachten voor beursanalisten en bankadviseurs.

Digitalisering van banken maakt advies niet overbodig

De financiële crisis van 2008 zorgde voor enige druk op het vertrouwen van klanten in banken. Gezien de verscheidenheid aan informatie die het internet biedt, stellen klanten het echter nog steeds op prijs als een bankconsulent hun individuele situatie en toekomstplannen met hen bespreekt. Het product is net zo divers als de wensen van de klant. Naarmate individuele levensplannen en financiële doelen groeien, nemen ook productveranderingen toe. Spaarproducten ter illustratie. Nadat de rente in de jaren tachtig tussen de 8 en 10 procent schommelde, hadden klanten geen reden om traditionele producten als spaarrekeningen en termijndeposito’s te kopen. In 2018 hebben dergelijke producten een veel lagere rente als gevolg van het rentebeleid van de ECB. Complexe spaarproducten die worden gekenmerkt door verzekerings-, beleggings- en fiscale aspecten vereisen de ondersteuning van de financieel planner van een bank. Het is belangrijk om het advies en uiteindelijk het product te koppelen aan de wensen en behoeften van de klant.€