Digitale fondsmanagers beleggen voor u: robo-investeren

Digitale fondsbeheerders en computers, robo-investeren, dat is investeren in de aandelenmarkt als de automatische piloot van een vliegtuig. In deze robotinvestering is een digitale fondsbeheerder vergelijkbaar met een geautomatiseerde daghandelaar of belegger. Zo is vooraf bepaald wat te doen als de koersen van individuele aandelen veranderen. Flash-kapitaal vliegt de hele wereld over en de computer is altijd op zoek naar het optimale moment voor aankopen en verkopen. Dit zijn computers die volledig automatisch investeren en geld verplaatsen. Als we aan boord gaan van een vliegtuig, vindt niemand het vreemd dat de besturing grotendeels in handen is van de computer. Maar het volledig uitbesteden van onze pc-investering is misschien nog ver weg. De resultaten zijn echter vaak erg goed.

Robotinvesteringen

Investerende robots, wie is de beste investeerder: mens of computer?

De vraag die keer op keer opkomt is wie de betere belegger is. Tijdschriften en media melden dat een vrouw vaak beter investeert dan een man. Soms mikken beursapen vaak beter en investeren ze dus beter dan mensen. Maar digitale fondsbeheerders zijn nu veel belangrijker geworden. Ze kunnen de beurs maken of breken.

De digitale belegger is snel, dus flash-kapitaal reist de wereld rond

De digitale fondsbelegger groeit en slaagt. Verschillende beleggingsfondsen en hedgefondsen stellen een computer in staat om zijn eigen portefeuille te creëren en te beheren. De computer controleert op welke beurs wat verhandeld moet worden. Vele duizenden op de beurs verhandelde fondsen worden gelijktijdig gecontroleerd om op het juiste moment toe te slaan. In dat opzicht is de computer niet alleen beter, maar ook veel sneller dan mensen. Zelfs persberichten worden razendsnel geanalyseerd en meegenomen in berekeningen. Er wordt gekeken hoe vaak een naam genoemd wordt in een persbericht en of het goed of slecht nieuws is voor het aandeel of fonds. Degenen die het weten kunnen het persbericht ook manipuleren, maar dan terzijde. Omdat digitale investeerders zo snel kunnen handelen, kunt u geweldige deals mislopen. De computer hoeft maar een fractie van een seconde vroeger te zijn om de koop snel te verkopen zodra de prijs iets hoger is. Allemaal sneller dan de gemiddelde daghandelaar die nog steeds naar koersgrafieken kijkt en daardoor makkelijk achter het net kan vissen. De handelaar denkt dat hij op het juiste moment koopt of verkoopt, maar hij wordt nu al verslagen door de computers van de grote banken en hedgefondsen.

Computer- en digitale fondsbeheerders zijn emotieloos en snel

En omdat de computer emotieloos is, worden er vaak betere beslissingen genomen. Het nadeel is dat de computer de regels nog niet kan lezen. Het voordeel van een computer is dat er geen behoefte is aan alle gesprekken met analisten die vaak alleen maar tijd en vaak geld kosten omdat de markt al weer heeft gereageerd en je dus achter loopt.

Het doel van een digitale fondsbeheerder

Of dit de pc tot een betere belegger maakt, valt nog te bezien. Niet elke computer is geprogrammeerd om de efficiëntie te maximaliseren. Sommige computers richten zich op het beheersen van fondsrisico’s in combinatie met een minimaal gewenst rendement. Het is gebaseerd op uiterst complexe computermodellen.

Investeer slot

Wie is de beste belegger? Er zijn topbeleggers zoals Warren Buffett die enorme lange termijn en goede rendementen hebben. Computers hebben deze gegevens nog niet omdat de digitale fondsbeheerder nog niet zo lang bestaat. Maar nu is er een duidelijke stap gezet. U kunt een geweldige belegger zijn. Velen vinden het leuk of spannend om aan de knoppen te zitten, informatie te verzamelen en zelf de transacties te doen, maar de naamloze snelle computer zit hem nu op de hielen.

Lees verder