Digitale betaalmethoden en blockchain-methoden

Cryptocurrency verwijst naar digitale betaalmiddelen die alleen op software zijn gebaseerd. Digitaal geld wordt beheerd in een wereldwijde en vrijwel fraudebestendige database, de blockchain. De meest bekende digitale valuta is Bitcoin. Elektronische codering zorgt ervoor dat alleen eigenaren toegang hebben tot hun digitale munten. Hoewel de digitale valuta pas sinds 2008 bestaat, is hij miljarden waard. Eind 2017 leek het erop dat de groei nauwelijks zou afremmen. Met Bitcoin als de belangrijkste digitale valuta, is een nieuw tijdperk van betalingen begonnen. Het verspreidde zich snel over de hele wereld. Betaalconcept zonder tussenkomst van de bank en tussenkomst van de staat. Een concept dat velen aanspreekt en nieuwsgierig maakt, maar ook kritiek heeft.

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoin is een digitale valuta waarvan het idee in 2008 werd gepresenteerd. Bitcoins worden gegenereerd tijdens complexe computerprocessen. Het kost veel tijd en rekenkracht. Bitcoins worden verhandeld tegen traditionele valuta op internetplatforms. Dit zal de creatie van een monetair systeem mogelijk maken dat onafhankelijk van de staat en banken werkt. Een systeem dat transacties versnelt en kosten verlaagt.

De kosten van financiële transacties zullen afnemen

Het gebruik van bitcoins kan de kosten van sommige financiële transacties drastisch verlagen. Ter illustratie: een traditionele bank betaalt al snel een dubbelcijferig bedrag in euro’s voor een buitenlandse overschrijving naar een land buiten de eurozone. Bitcoin-transactiekosten zijn aanzienlijk lager en kunnen meestal worden uitgedrukt in centen. Bovendien duurt zo’n transactie meestal maar enkele minuten, ongeacht de geografische afstand tussen de twee rekeningen.

Wat is Blockchain?

De term blockchain verwijst naar een gedecentraliseerde database. Elk lid van dit blockchain-netwerk wordt beschouwd als de eigenaar van de hele database, inclusief alle informatiereeksen. Blockchain kan worden gezien als een soort grootboek. Of als digitaal rekeningoverzicht bij transacties tussen computers. Het vormt de technologische basis voor cryptocurrencies zoals Bitcoin. Blockchain-technologie wordt als zeer waardevol beschouwd omdat het gaat om transparante opslag van gegevens die over talloze computers zijn verdeeld.

Het gebruik van blockchain-technologie in digitale valuta

Digitale valuta worden peer-to-peer verhandeld. Dat wil zeggen, rechtstreeks tussen gebruikers zonder tussenkomst van banken. Dit is mogelijk door middel van blockchaintechnologie. Binnen het systeem worden alle transacties meerdere keren opgeslagen en gedecentraliseerd. Daarom zijn ze continu traceerbaar. Het zou trouwens niet alleen valutatransacties toestaan ​​zonder een aparte instelling. Het kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor onroerendgoedtransacties. De rol van de notaris wordt dan overgenomen door het blockchainsysteem.

Bitcoin maakt banken en regelgevers overbodig

Bitcoins zijn ook zonder toestemming, dus ze kunnen worden gebruikt zonder toestemming van een technische toezichthouder. Internetvaluta’s zijn ook ‘vertrouwensloos’: beleggers hoeven niet afhankelijk te zijn van externe partijen zoals overheidsinstanties of centrale banken om bitcoins te gebruiken.

Nadeel: digitale valuta hebben sterke prijsschommelingen

Dus, zijn er nadelen aan digitale valuta? Maakt niet uit. Het grootste nadeel voor gebruikers is waarschijnlijk de hoge volatiliteit. Vandaar prijsvolatiliteit. Hoe volatiel deze prijs op lange termijn is, blijkt uit de evolutie van de waarde van Bitcoin vanaf rond 2013. Na een aanvankelijke piek van meer dan $ 1.200 eind 2013 viel het vooral voor Bitcoin-houders. De prijs steeg pas eind 2015 weer, maar liet ook hoge bearish resultaten zien. Vanaf 2016 steeg de prijs snel en het resultaat bewoog eind 2017 richting $14.000.

Stevige kritiek op banken en overheden

Een ander probleem is dat bitcoins zware kritiek krijgen van overheden, banken en regelgevers. Digitalisering is tegenwoordig een belangrijk thema in de financiële sector. Iedereen heeft het over technologische ontwikkeling, innovatie en radicale verandering. Maar critici klagen bijvoorbeeld dat digitale valuta ook voor criminele doeleinden kunnen worden gebruikt omdat betaalkanalen moeilijk te traceren zijn. En banken waarschuwen spaarders om niet in digitale valuta te investeren. Bitcoin is een speculatief object waarvan de waarde snel kan veranderen. Daarom is Bitcoin geen geschikt vehikel om spaargeld te investeren. Voorstanders prijzen vurig de voordelen ervan aan. En beetje bij beetje, met de opkomst van digitale valuta, ontstaat er een hele nieuwe industrie. De sceptici daarentegen zien de basisprincipes van het conventionele financiële systeem in gevaar.

Digitale valuta zijn ook niet helemaal veilig

Absolute veiligheid bestaat niet, zoals blijkt uit de kwetsbaarheid van digitale valuta. In het verleden zijn er bijvoorbeeld veel hackeraanvallen geweest op grote cryptocurrency-uitwisselingen zoals MtGox of BitFinex. En in december 2017 meldde NiceHash, een marktplaats voor virtuele valuta zoals bitcoin, een hackeraanval. Door dit te doen, hebben gebruikers veel geld verloren. En er is nog een ander gevaar voor beginnende nitcoin-gebruikers: digitale munten die qua terminologie op bitcoin lijken, maar waarachter een frauduleus systeem schuilgaat. De meest bekende daarvan was het Onecoins-systeem. Onecoins konden alleen via een centraal platform worden gekocht en op centrale servers worden opgeslagen. Gebruikers werden daarom volledig overgedragen aan hun beheerder.€