Digitaal grootboek: boekhouding van inkomsten en uitgaven

Een digitaal grootboek klinkt bijna ouderwets, maar het is een makkelijke manier om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een eenvoudige financiële administratie zorgt ervoor dat u weer grip krijgt op uw geld. Je weet precies wat je elke maand krijgt en hoeveel ruimte je hebt om de dingen te kopen die je nodig hebt of wilt. Hoe maak je in vijf stappen een eenvoudig huishoudboekje? Hoe maak je eenvoudig een begroting? Heb je aan het einde van de maand nog genoeg over?

De meeste mensen bewaren hun bankafschriften en slagen er meestal in om hun rekeningen op tijd te betalen. Hoewel het een goed uitgangspunt is, geeft verstandig geldbeheer geen inzicht in uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Met deze eenvoudige cursus van vijf stappen kunt u gemakkelijk leren hoe u uw inkomsten en uitgaven kunt bijhouden, zodat u precies weet hoe groot uw financiële situatie is.

Zorg voor een digitaal huishoudboekje

Een goed financieel verslag past op een A4-pagina. Je hebt niet eens een Excel-sheet nodig, want je kunt heel goede gratis of tegen een kleine vergoeding op internet vinden
digitale huishoudboeken
downloaden. Ga ermee aan de slag zodat u eenvoudig aan de slag kunt met uw eenvoudige financiële administratie.

Maandelijkse inkomensverklaring: hoeveel verdient u?

Begin met het opschrijven van alles wat u elke maand verdient of ontvangt. Houd er rekening mee dat u alleen inkomsten meet waar u 100% zeker van bent. Schrijf ook uw netto-inkomen op. Het brutobedrag is hoger, maar het is niet iets dat je later kunt uitgeven. Tel alle inkomsten, subsidies en andere vergoedingen bij elkaar op en schrijf uw maandelijkse netto-inkomen bovenaan. Dat is alles wat je een maand hebt, waarschijnlijk niet meer deze maand.

Maandelijks onkostenrapport: hoeveel geeft u uit aan vaste lasten en huishoudelijke artikelen?

Maak nu een eenvoudig overzicht van wat u waarschijnlijk per maand uitgeeft. Denk hierbij aan uw huur- of hypotheekrente, verzekeringen, elektra en eventuele schulden en aflossingen. Tel daarbij op wat u uitgeeft aan boodschappen, telefoontjes, schoonmaakspullen, drogisterijartikelen en geschenken.

Bereken ook wat u elke maand echt moet sparen voor eenmalige, grotere uitgaven zoals belastingen of vakanties.

Inkomsten minus uitgaven: Hoeveel houdt u over of mist u?

Als u uw vaste lasten van uw inkomen aftrekt, houdt u in feite iets over. Dit is geld dat je kunt besteden aan kleding, schoenen, uitgaan en andere leuke dingen. Als je niet zoveel meer hebt, begrijp je nu beter waarom je aan het einde van de maand niet naar buiten komt als je ’s middags bent gaan winkelen.

Als je een negatief bedrag overhoudt, heb je echt een probleem. Je kunt niet leven van wat je verdient. Je zult dus ofwel een andere baan moeten zoeken, goedkoper gaan leven, serieus gaan sparen of zelfs gaan lenen. In ieder geval moet u dringend iets doen, want elke maand verslechtert uw situatie als u niets verandert.

Kunt u enkele van de samenvattingsitems verminderen?

Als je te weinig over hebt voor leuke dingen of kleding, of zelfs helemaal geen geld voor meer dan de basisuitgaven, moet je bezuinigen. U begint met onnodige uitgaven zoals bellen en uitgaan: hoe kunt u besparen? Als dat niet genoeg oplevert, moet je kijken naar de uitgaven in de supermarkt, persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen. Kun je goedkoper eten of goedkopere merken kopen? Kun je goedkoper of minder leven? Kun je eventueel elke maand extra ruimte krijgen met een persoonlijke lening?

Waar moet je op letten als je wilt lenen?

Als je erover nadenkt om te lenen om meer financiering te krijgen, zorg er dan voor dat je aanbieders vergelijkt op wat ze aanbieden. niet alleen een weinig interesse of een snelle lening het is belangrijk. Het is vooral belangrijk om aandacht te besteden aan de voorwaarden van de lening. Het is beter om je huis niet als onderpand voor een lening te gebruiken en ervoor te zorgen dat de looptijd van de lening niet zo lang is dat je nooit van de verplichting vrijkomt. Goedkoop lenen is slim lenen. Zorg ervoor dat u een goede lening kiest met goede voorwaarden die uw zorgen zullen verlichten, niet erger maken.€