Dhr. Geldsnor: Financieel onafhankelijk vóór de leeftijd van 40

Financieel onafhankelijk worden is de droom van velen. U hoeft nooit meer te werken om uzelf van een inkomen te voorzien. Het lijkt erop dat alleen miljonairs en loterijwinnaars, maar Mr. De geldsnor zegt het tegenovergestelde: iedereen kan financieel onafhankelijk worden, als je vroeg begint, bereik je het op 40-jarige leeftijd. Zolang je de juiste dingen doet. En vooral laat. Dhr. Money Moustache ging met pensioen toen hij 30 jaar oud was. Op dat moment had hij genoeg kracht om nooit meer te hoeven werken. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hoe kun je volgens de methode dhr. Geldsnor in een mum van tijd financieel onafhankelijk worden?

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Simpel gezegd: wanneer u niet meer hoeft te werken om uw inkomen veilig te stellen. In feite is iedereen die met pensioen is financieel onafhankelijk. U heeft voldoende vermogen opgebouwd om uzelf maandelijks een bedrag aan vaste lasten en kosten van levensonderhoud te betalen. Hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn, hangt af van je levensstijl: Hoeveel geld heb je elke maand nodig om een ​​goed leven te leiden?

Financiële onafhankelijkheid in de letterlijke zin

Strikt genomen is iemand die geld nodig heeft om van te leven nooit volledig financieel onafhankelijk. Je weet immers nooit wat er met je beleggingen of andere bezittingen kan gebeuren. Extreme inflatie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw geld evengoed zijn waarde verliest. In feite bent u pas volledig financieel onafhankelijk als u zelfstandig kunt wonen. In algemene zin is financiële onafhankelijkheid echter wanneer u niet meer voor uw geld hoeft te werken.

wie is dhr. Een geldsnor?

Peter Adeny (1975) is een Canadees die in de Verenigde Staten woont en onder het pseudoniem Mr. Money Moustache blogt over financiële onafhankelijkheid en zuinig leven. Dhr. Money Moustache heeft een grote schare fans die zichzelf Moustache noemt. Na haar studie bleef Adeney voor softwarebedrijven werken en tegen de tijd dat ze 30 was, had ze genoeg rijkdom verzameld om nooit meer te hoeven werken. Hij denkt dat hij kan doen wat hij wil, maar naar Amerikaanse maatstaven is hij niet rijk. Hij en zijn vrouw en kind leven van ongeveer $ 27.000 per jaar. Op zijn website (gelanceerd in 2011) legt hij onder meer het consumentisme bloot: de ongebreidelde Amerikaanse cultuur van het kopen van goederen en het aangaan van schulden.

Hoe kom je in contact met Mr. Geld snor financieel onafhankelijk?

Zijn recept is verrassend eenvoudig: geef elke maand minder geld uit dan er binnenkomt en investeer het verschil. Dhr. Money Moustache studeerde (in tegenstelling tot de meeste van zijn vrienden) af zonder studieschuld. Toen hij begon te werken, volgde hij bijna dezelfde levensstijl als toen hij student was. Dus hij kocht geen dure auto, hij maakte geen dure reizen en hij kocht geen duur huis. Door zijn levensstijl eenvoudig te houden en nooit te wennen aan luxe, kon hij vanaf het begin van zijn carrière leven van slechts 33% van zijn salaris. Wat hij nog had, investeerde hij. Er werd veel geïnvesteerd, maar hij kocht ook huizen die hij bijvoorbeeld ging verhuren. Door consequent elke maand 67% van zijn salaris te herinvesteren, heeft hij in slechts negen jaar genoeg vermogen vergaard om nooit meer te hoeven werken.

Houd uw uitgaven laag

Financiële onafhankelijkheid wordt vaak geassocieerd met buitensporige rijkdom. Daarom denken de meeste mensen dat het niets voor hen is. Dhr. Money Moustache bewijst dat je niet extreem rijk hoeft te zijn om financieel onafhankelijk te worden. Het komt erop neer dat u niet alleen aanzienlijk minder uitgeeft dan u verdient, maar dat uw uitgaven laag zijn, zelfs nadat u met pensioen gaat. Volgens dhr. Money Moustache Geluk draait niet alleen om materiële zaken, maar je kunt een perfect en gelukkig leven leiden met een low-spend model, onder andere door je vaste lasten slim te beperken.

Hoeveel vermogen heb je nodig om financieel onafhankelijk te worden?

Dit hangt natuurlijk af van hoeveel geld je denkt nodig te hebben per maand om te overleven. Dhr. Money Moustache hanteert de 4%-regel. Hier bereken je wat je per jaar uitgeeft en vermenigvuldig je dit bedrag met 25. Het aantal dat eruit komt moet genoeg zijn om van te leven. De reden hiervoor is dat u jaarlijks 4% van uw vermogen gebruikt om van te leven. Die 4% zou vanzelf moeten groeien op basis van het verwachte gemiddelde rendement op geïnvesteerd vermogen. Natuurlijk heeft deze berekening haken en ogen. Er wordt geen rekening gehouden met (extreme) inflatie. En je weet natuurlijk niet of je 4% jaarlijks rendement haalt. De grondgedachte is echter dat op de lange termijn het gemiddelde rendement op geïnvesteerd vermogen rond de 7% ligt. Dit geeft u nog eens 3% inflatiemarge.

De Nederlandse situatie

Anderzijds houdt deze berekening geen rekening met het feit dat Nederlanders pensioen en AOW opbouwen. U heeft dan minder kapitaal nodig omdat u vanaf de pensioengerechtigde leeftijd een vast bedrag op uw rekening krijgt gestort. Ook gaat de 4%-regel ervan uit dat je kapitaal gelijk blijft, maar dat kapitaal zou je ook op latere leeftijd kunnen opeten.

Of wil je snor worden?

Dhr. Een geldsnor klinkt eenvoudig, maar vereist ook doorzettingsvermogen. Je moet bereid zijn de keuze te maken om met minder geld te leven. Stalen zenuwen komen van tijd tot tijd van pas, omdat investeringen altijd fluctueren. Dhr. Money’s snor heeft duizenden fans die zijn levensstijl volgen en ook allemaal streven naar financiële onafhankelijkheid. Deze snorren delen met elkaar tips en successen over Mr. Geld snor. Of wil je snor worden? Het voordeel is dat je nooit slechter zult worden als je het probeert. Zelfs kleine besparingen zijn krachtig op de lange termijn. Ook als je maar een jaar eerder met pensioen kunt, is dat een mooie bonus!€