Deurwaarder aan de deur
Iedereen die consequent zijn rekeningen niet betaalt, kan zonder twijfel zeggen: op een dag komt de deurwaarder aan de deur. Voor velen is het een vreselijke gast. De beste man of de beste vrouw doet gewoon hun werk. Wie netjes betaalt voor bestelde goederen of afgenomen diensten, direct of na een aanmaning of aanmaning, hoort geen enge klopjes op de deur. Wanneer komt de deurwaarder en hoe werkt dat?
Strak en op zwart zaad
Niet voor niets zijn velen bang voor de deurwaarder. Zo ver laat je het beter niet komen. Iedereen die echt blut is en de rekeningen niet meer kan betalen, kan wakker liggen van angst voor de geldverzamelaar. De deurwaarder komt niet zomaar. Dat alles is voorafgegaan in de vorm van herinneringen en vermaningen.
De rechter en het vonnis
Als het voor de schuldeiser voldoende is om aanmaningen te sturen en te vragen waar hij recht op heeft, kan hij naar de rechter stappen. De rechter doet een uitspraak over de wettigheid van de schuld. Pas dan wordt de deurwaarder gebeld. In de volksmond noemen we dat een gerechtsdeurwaarder. De gerechtsdeurwaarder voert het vonnis uit: hij int het geld.
Kosten voor de deurwaarder
Aan de hele procedure zijn onkosten verbonden en naast de openstaande rekening incasseert de gerechtsdeurwaarder ook de gemaakte kosten. De betaling aan de deurwaarder is dus altijd duurder dan aan de persoon die de factuur zelf heeft opgesteld.
oordeel
Het is de verantwoordelijkheid van de gerechtsdeurwaarder om u op de hoogte te stellen van de uitspraak en ervoor te zorgen dat het geld uiteindelijk wordt betaald. Als u de deurwaarder niet kunt betalen, legt hij beslag op uw inkomen en bezittingen. Daarvoor heeft hij al een lijst gemaakt met dingen die meegenomen kunnen worden. Dan geeft de deurwaarder u nog een kans om de openstaande rekening en de kosten te betalen. Hij stelt hiervoor een strikte deadline. Als u niet binnen deze deadline betaalt, heeft u pech. Uw artikelen worden dan in de uitverkoop afgeleverd.
Schulden en boetes
Daarna gaat het heel snel naar de veiling van goederen. Over vier weken is het zover. De opbrengst van de veiling gaat naar de schuldeiser. Zo’n veiling brengt meestal niet de hoogste prijs voor goederen. Kopers zijn op zoek naar waardevolle goederen tegen een goede prijs. Het heeft geen zin om over lage prijzen te discussiëren en ver onder de waarde te verkopen. Meer heb je er niet over te zeggen. De hoogste bieder is de koper. Ook heb je geen inspraak in wat wel of niet wordt verkocht. De gerechtsdeurwaarder beslist. Hij moet een paar dingen achterlaten:
- in bed;
- beddengoed;
- de kleding die u momenteel draagt;
- eten en drinken gedurende een maand.
Niet eens met de schuldeiser?
Als u het niet eens bent met de schuldeiser, is het verstandig om het niet aan de deurwaarder over te laten. Het is onverbiddelijk. Het is beter om in een vroeg stadium met de schuldeiser te onderhandelen of bezwaar in te dienen. Laat de schuldeiser in ieder geval niet naar de rechter stappen.
Betalen
Staat de deurwaarder toch voor je deur, laat hem dan binnen en betaal wat je verschuldigd bent. Zo voorkom je dat je je spullen kwijtraakt. De gerechtsdeurwaarder heeft een speciale derdenrekening waarop geld kan worden gestort.
Openen
Altijd openstaan voor de deurwaarder. Wie bezwaar maakt, kan de politie en een deskundige verwachten die de sloten kan openen. Dit alles kost ook geld, en de debiteur moet het ook betalen. De rekening blijft maar groeien.
Sommige schuldeisers zijn het zo beu dat ze niet betaald worden dat ze hun grieven op Twitter uiten. Het is niet chic, maar als je als bedrijf te maken hebt met een beruchte wanbetaler, verklap je misschien de chique kant van het verhaal. Op Twitter werd het volgende bericht gepost van een geprovoceerde zakenman uit Oldenzaal (naam gewijzigd):
“@pingmedia Oh. Fijn dat je weer aan het werk bent. Zou je contact met ons willen opnemen aangezien we nog steeds wachten op betalingen.”
Voor iedereen te lezen. Hier sta jij in de spotlights als @pingmedia. Dit is precies wat je wilde vermijden met je Twitter-account.
Het is het beste om uw rekeningen op tijd en in goede orde te betalen. Dan zijn er geen gênante tweets en wordt er niet op deuren geklopt.
Lees verder
€