Depositorente: wat is een deposito?

Een depositorekening wordt in verschillende situaties gebruikt. De Europese Centrale Bank biedt banken een depositorente om het voor banken aantrekkelijk te maken om geld te storten bij de ECB. Zo wil de ECB voorkomen dat er te veel geld in omloop komt. Ook zijn er meerdere banken zoals ING Bank, Rabobank, SNS Bank, Aegon en ABN-Amro waar mensen geld kunnen opnemen van een depositorekening. Hun geld wordt dan voor een bepaalde tijd vastgezet in ruil voor een hoge rente.

De depositooptie wordt aangeboden door de Europese Centrale Bank (ECB). Soms kan het voorkomen dat de ECB vindt dat er te veel geld in omloop is in de economie. Dit geld staat dan in contanten bij de banken. Als ze veel geld hebben, lenen ze het makkelijker uit. Het kan de economie schaden als er te veel geld in omloop is. Mensen geven het makkelijker uit en verkopers vragen meer geld voor bepaalde producten omdat mensen die producten toch kopen. Dan willen mensen weer een hoger salaris, omdat de prijzen van de producten flink zijn gestegen. Dan herhaalt de hele cirkel zich. Te veel geld in omloop leidt tot inflatie.

Preventie van inflatie

Een zekere mate van inflatie bestaat altijd in de economie en is daarom een ​​heel normaal verschijnsel. De inflatie mag echter nooit te hoog zijn. Het nadeel is de verslechtering van het concurrentievermogen van het land. Als de prijzen in het land te snel stijgen, zal de hoeveelheid buitenlandse investeringen afnemen. De Europese Centrale Bank biedt een vaste rente, de depositorente, die het voor banken aantrekkelijk maakt om hun overtollige contanten bij de ECB te deponeren. De depositorente is altijd lager dan de refirente. De refi-rente is de rente die banken betalen als ze geld lenen van de Europese Centrale Bank. Op deze manier verdient de ECB ook aan deze transacties.

Korte rente op een depositorekening bij de Europese Centrale Bank

De depositorente op een depositorekening bij de Europese Centrale Bank is altijd een zeer korte rente. Banken gebruiken het meestal maar één dag. Dit komt omdat de depositorente altijd lager is dan het bedrag dat ze met het geld op de markt kunnen verdienen. Banken zullen altijd proberen geld in de markt te zetten als ze zien dat ze voor langere tijd in het rood staan. Soms moet de Europese Centrale Bank de rente iets verhogen om het voor banken aantrekkelijk te maken om geld te storten bij de Europese Centrale Bank. Als laatste redmiddel heeft de ECB ook de bevoegdheid om banken te dwingen een bepaald bedrag tijdelijk bij de ECB aan te houden. Dit is echter slechts een laatste redmiddel.

Open een depositorekening bij de bank

Banken bieden ook hun eigen depositorente aan. Het is echter een ander systeem. Mensen krijgen de mogelijkheid om hun geld voor een langere periode op de bank te laten staan. Dit betekent dat ze gedurende deze periode geen toegang hebben tot hun geld. In ruil daarvoor krijgen ze een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Het is aantrekkelijker voor banken als ze weten dat ze een bepaald bedrag voor een langere periode aankunnen. Ze hebben dan de mogelijkheid om met het geld langetermijninvesteringen te doen en zo meer geld te verdienen. Het is onder andere mogelijk om een ​​depositorekening te openen bij SNS Bank, ING Bank, ABN-Amro, Rabobank en Aegon. Dat kan bijvoorbeeld voor een jaar zijn, maar ook voor tien jaar of zelfs vijfentwintig jaar. Het risico bestaat dat de inflatie in de tussentijd sneller stijgt, waardoor uw geld maar beperkt groeit.€