Deflatie en de relatie met inflatie

Er is bijna geen ander aspect van de crisis dat meer verward en verkeerd begrepen is dan deflatie en de relatie met inflatie. Beide fenomenen kunnen we het beste begrijpen als we ze taalkundig benaderen.

Inflatie en deflatie in de zin van inflatie en deflatie

In het Engels betekent inflatie bijvoorbeeld niet alleen “inflatie”, maar verwijst ook naar het proces van het opblazen van bijvoorbeeld een ballon. En het Engelse woord deflatie wordt niet alleen gebruikt in de betekenis van onze term “deflatie”, maar ook om de lucht uit de ballon te laten ontsnappen: “to deflate the balloon”.

En het feit is dat je de lucht niet uit de ballon kunt laten als je hem niet eerst hebt opgeblazen. Deflatie kan ook niet bestaan ​​zonder inflatie. Inflatie treedt op wanneer banken de geldhoeveelheid vergroten, waardoor ze meer krediet verstrekken (monetaire versoepeling) en zo nieuw geld uit het niets creëren. Deflatie treedt op wanneer de geldhoeveelheid weer afneemt.

De term deflatie wordt ook gebruikt voor een prijsdaling

Hoewel deflatie qua oorzaak en gevolg totaal verschillend is, is het ook het fenomeen van dalende grondstoffenprijzen als gevolg van natuurlijke productiviteitsstijgingen. Helaas is het gebruikelijk geworden om dit fenomeen “deflatie” te noemen, wat voor veel verwarring zorgt.

Inflatie wordt onvermijdelijk gevolgd door deflatie

Inflatie, zoals hierboven uitgelegd, leidt automatisch tot deflatie. In plaats van te wachten, reageren centrale banken door nog meer inflatie aan te wakkeren en zeepbellen te creëren. Terwijl deze zeepbellen uiteenspatten, treedt er nog meer deflatie op, wat volgens de centrale banken een nog extremere inflatie vereist, enzovoort. De voordelen van beide kanten nemen toe, de gekozen weg leidt uiteindelijk tot een ramp. Dit is precies wat we al 15 jaar ervaren.

Hoe deze vicieuze cirkel te doorbreken?

Dit proces kan slechts op twee manieren eindigen:

Anders werkt het niet, omdat deflatie een natuurlijk gevolg is van inflatie en onvermijdelijk is als iemand eenmaal dat pad is ingeslagen.

Inflatie is de deflatie van morgen

De inflatie van vandaag is de deflatie van morgen. Iedereen die dit begrijpt, begrijpt waarom ‘lage inflatie’ geen goed argument is voor hogere inflatie. Helaas lijkt dit tegenwoordig de standaardopvatting te zijn: wanneer de prijzen dalen, wordt er opgeroepen tot meer publieke en private schulden. Volgens Milton Friedman hebben veel economen de algemene misvatting aangenomen dat “wanneer de inflatie daalt, centrale banken de rente moeten verlagen. Dit heeft een stabiliserend effect. Maar op de lange termijn doet het precies het tegenovergestelde, en dat is de situatie waarin we leven. in nu.

Inflatiepercentage

Die zogenaamde “inflatie” is sowieso grappig. Het meet niet de inflatie (een toename van de geldhoeveelheid), maar eerder het gevolg ervan, de stijging van de prijzen. Daarom is een betere naam “prijsindex”. Maar een betrouwbare index bepalen uit miljoenen steeds veranderende prijzen, zelfs één met decimalen, is net zo wetenschappelijk als kijken naar koffiedik.

Hoeveel is er verdiend aan de manier waarop de Griekse autoriteiten statistieken hebben gemanipuleerd om te voldoen aan de Maastricht-criteria voor lidmaatschap van de Europese Monetaire Unie? Feit is dat elke inflatiestatistiek een boodschap bevat die de samensteller ervan wil overbrengen.

Lees verder