Deel het huishouden, maar scheid geldzaken

Niet iedereen die samenwoont in een huis telt ook zijn inkomen mee. Studenten en huisdieren beheren hun financiën apart. Ook scheiden getrouwde mensen steeds vaker hun geldzaken.

Er zijn verschillende vormen van samenleving. In gemeenschap van goederen kunnen echtgenoten gewoon een gezamenlijke pot houden, aangezien hun vermogen gezamenlijk vermogen is. Het kan echter handig zijn om uw financiën gescheiden te houden. Zo houd je het overzicht en voorkom je dat de ene partner alles uitgeeft zodat de andere minder te besteden heeft.

Welke kosten kunnen worden toegewezen?

Dit zijn wederzijds voordelige uitgaven waar beide aan moeten bijdragen. U kunt bijvoorbeeld denken aan huur of een hypotheek, maar ook aan een opstalverzekering, een voorschot voor het energiebedrijf en de dagelijkse boodschappen. Samengevat gaat het eigenlijk om de vaste kosten die gezamenlijk worden gemaakt. Dus een opstalverzekering maar geen zorgverzekering.

Hoe moeten gedeelde kosten worden betaald?

Om geldzaken goed te scheiden moet een gezamenlijke rekening worden aangevraagd. Maandelijks wordt een bedrag gestort dat voldoende is om de vaste lasten en de overige kosten te dekken, waarbij een gezamenlijke bijdrage moet worden gestort. Als er een tekort is, moeten de partners extra bijdragen.

Bijdragen zijn afhankelijk van inkomen

Het is niet altijd eerlijk om de kosten door twee te delen. Als een van de twee meer thuis is om voor de kinderen te zorgen, of als een van de twee gewoon veel minder verdient, dan is het niet altijd verstandig om de minst verdienende partner de helft van de gezamenlijke kosten te laten dekken. In overleg kan een betere verdeling worden afgesproken.

Dit kan bijvoorbeeld door het netto-inkomen bij elkaar op te tellen en vervolgens uit te drukken in een percentage. Zo blijkt dat de ene partner 30 procent van de gezamenlijke kosten dekt en de andere 70 procent. Er zijn veel andere distributies om te overwegen.

Voordelen van bepaalde geldzaken

Het grote voordeel van deze methode is dat er meer aandacht wordt besteed aan de maandelijkse lasten. Als vaste kosten van een aparte rekening worden afgeschreven en iedereen heeft een aparte rekening, dan zal het ook meer opvallen dat je teveel uitgeeft.

Een ander voordeel is dat partners duidelijkheid hebben wanneer ze besluiten de relatie en het gedeelde huishouden te beëindigen. Geldzaken zijn al gescheiden, dus er hoeft niet meer over gevochten te worden.

Motivatie om zuinig te zijn

Met gescheiden financiën is er ook een grotere wens om voor de kleintjes te zorgen. In een gedeeld financieel huishouden voelt het alsof betalingen van de grote stapel worden gedaan. Door alles op te splitsen, is het beter om te zien hoeveel er elke maand wordt uitgegeven.€