Debetkaartfraude bij geldautomaten

Debetkaart-skimming-fraude is een techniek waarbij bankkaartgegevens worden gekopieerd en vervolgens de rekening wordt gecompromitteerd. Het aantal gemanipuleerde geldautomaten is snel toegenomen. Welke methoden gebruiken oplichters en hoe kun je jezelf beschermen?

Debetkaartfraude bij geldautomaten

Debetkaartfraude met verzwijging komt steeds vaker voor bij bankklanten
fraude
in geldautomaten, die hiervoor worden gemanipuleerd met camera’s, crosscutters en neptoetsenborden. De verliezen lopen op tot enkele tienduizenden euro’s per jaar.

Een bekende gebeurtenis voor veel bankrekeninghouders. Op feestdagen wil je snel een geldbedrag opnemen met een bankpas in de hal van je bankkantoor, maar tot je verbazing wordt de bankpas ingenomen door de geldautomaat. Het mysterie wordt pas opgelost als je maandag een bericht krijgt van de bankmedewerker dat je saldo rood staat. Dit is ook de reden waarom uw pinpas in beslag is genomen. Volgens de betreffende medewerker heeft u in Roemenië in twee dagen meer dan 3000 euro opgenomen.

Het misverstand is snel verholpen als u hem verzekert dat u in de betreffende periode gewoon in Nederland was. De medewerker adviseert je om direct aangifte te doen bij de politie en geeft aan dat je account voorlopig geblokkeerd blijft. U komt er later achter dat u niet het enige slachtoffer bent van het betrokken bankfiliaal en dat er meerdere meldingen zijn geweest van klanten van de bank.

Bankkaartfraude bij 2 bedrijven

Skimmen is bij
debetkaart fraude
een technische term voor een strafrechtelijke procedure die al lang in Europa wordt gebruikt, waarbij een nep-bankkaartsleuf in een geldautomaat is geïnstalleerd. Als de klant een bankpas invoert, worden eerst alle gegevens op de magneetstrip onzichtbaar gekopieerd.

Twee stappen: met behulp van een minicamera of het direct lezen van toetsaanslagen komen fraudeurs erachter
pin
. De gekopieerde gegevens worden vaak al lokaal per e-mail verzonden en vervolgens overgebracht naar “wit plastic”, zoals dat in vakjargon wordt genoemd, op de gekopieerde machine. Fraudeurs opereren vaak internationaal.

Verzekering en schadeloosstelling

Het is niet altijd duidelijk hoe vaak “melken” voorkomt. De ondervraagde banken zwijgen over dit onderwerp. Trouwens, de meeste banken hebben een verzekering tegen mijnbouw afgesloten via een speciaal fonds, dus verliezen worden meestal binnen een paar dagen gecompenseerd.

Nationale rapporten over verliezen veroorzaakt door skimming

Overigens zijn er strafrechtelijke onderzoeksgegevens van de staat over skimming-verliezen beschikbaar. Verrassend is dat, hoewel de verliezen over heel 2010 nog 20 miljoen bedroegen, de verliezen in de eerste helft van 2011 al 15 miljoen bedroegen. Volgens de politie komt deze stijging door de geplande introductie van de EMV-chip, die duidelijk minder fraudegevoelig is. Omdat de fraudegevoelige magneetstrip in 2011 nog in gebruik was, greep het fraudeursgilde op het laatste moment in.

Overigens werkt een fraudeteam van 9 mensen fulltime in de strijd tegen verzwijging: 7 speciale cyberdetectives en 2 specialisten van Equens, voorheen BankGiroCentrale.

Criminelen willen uw pincode

De daders kunnen niets met de gegevens van de magneetband. Ze hebben in ieder geval ook je pincode nodig. Dus installeren ze een kleine camera boven het toetsenbord van de machine. Het is vaak zo slim verborgen dat zelfs experts meerdere keren moeten kijken om de manipulatie te detecteren. Het bevestigen van een accessoire of camera duurt vaak niet langer dan 40 seconden en vereist geen speciaal gereedschap. Vaak wordt een eenvoudige tape gebruikt. Om bij de pincode te komen wordt er soms ook een nep-toetsenbord op de geldautomaat gezet.

De voorste mond is praktisch onzichtbaar voor niet-specialisten

Bij
afromen
de daders, de politie, gaan meestal in georganiseerde bendes op pad, zetten een voorbedachte rade in de machine voordat de daadwerkelijke pass mond. Het kan meestal alleen worden gezien met een goed getraind oog. Hiermee kunnen criminelen gegevens op magneetband kopiëren en duplicaten maken, zogenaamde witte plastics. Ze hoeven helemaal niet op de originelen te lijken, omdat de daders de vervalsingen alleen bij geldautomaten gebruiken, niet in winkels of over de toonbank. En dat is alleen in het buitenland. De daders manipuleren zowel indoor geldautomaten, die meestal worden bewaakt door videocamera’s, als machines voor buitengebruik.

Hoe te beschermen tegen bankkaartfraude met behulp van cloaking?

Inmiddels zijn er een hele reeks voorzorgsmaatregelen bedacht om dit te voorkomen
bankkaart fraude
voorkomen. Door het toetsenbord met uw hand te beschermen, kan natuurlijk iedereen voorkomen dat zijn pincode in verkeerde handen valt. In de nieuwste modellen geldautomaten zorgen de schokkerige intervallen tijdens het lezen van de kaart ervoor dat de magneetstrip niet wordt uitgelezen.

Dagelijkse controle van geldautomaten

Veel van de ondervraagde banken bevestigen dat ze hun geldautomaten elke dag controleren, in ieder geval op open dagen. De praktijk leert echter dat dit geen garantie biedt dat er niet met de betrokken machines wordt geknoeid. Daarnaast proberen banken skimming te voorkomen met nieuwe beveiligingstechnologieën. Ze verbeteren vaak ook hun oude apparaten, bijvoorbeeld door zogenaamde “greenhorns” te installeren die voorkomen dat skimmers een voormonding installeren. Daarnaast is er ook speciale software om het illegaal uitlezen van gegevens tegen te gaan.

Nieuwe hardware zou moeten helpen

Synfis bij Hannover biedt speciale hardware voor nieuwe en bestaande automaten van alle merken. Een doos ter grootte van een pakje sigaretten die in het apparaat is geïnstalleerd, zorgt ervoor dat het skimming-apparaat de gegevens alleen in vervormde vorm kan lezen en niet kan kopiëren. Het uitlezen van de bankpas is alleen mogelijk als deze volledig verloren is gegaan in de processor. Tot nu toe is het 3 jaar geleden geïntroduceerde systeem nog niet gehackt, maar toegegeven, het blijft een technische competitie tegen fraudeurs. Het feit dat de methoden van fraudeurs voortdurend veranderen, dwingt beveiligingsexperts om voortdurend waakzaam te zijn.

Skimmen en “The New Pin”

Na de introductie van de zogenaamde “nieuwe pinpas” op 1 januari 2012 nemen skimmers buiten Europa massaal geld op met kaarten die in ons land zijn geskimd. Althans volgens het tv-programma Zembla. Opnames worden nu gedaan bij betaalterminals in Amerika en Azië, omdat de EMV-chip daar nog niet werkt.

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van Equens, een bedrijf dat pintransacties afhandelt, documenten die Zembla blijkbaar ook heeft.

Uit de geheime documenten blijkt ook dat tussen 2012 en november maar liefst 160 onbemande tankstations slachtoffer waren van skimming, waarvan sommigen meerdere keren. In 2012 installeerden criminelen maar liefst 5 keer skimapparatuur op een onbemand station bij Eindhoven.€