Debetkaart inschakelen om geld op te nemen in het buitenland

Betaalpassen maken we meestal overal, ook omdat het volledig in eigen beheer is gebouwd. We hebben niet veel geld meer in onze zakken. Ook als we op reis gaan, halen we snel geld van het toestel zodat we alle betalingen kunnen doen. Geniet dus van een onbezorgde vakantie! Ga je echter op reis naar landen buiten Europa, vergeet dan niet vooraf je bankpas vrij te geven. Buiten de EU-grens is eigenlijk een standaard blokkering voor pinpassen. Wat houdt het vrijgeven van bankkaarten in en waarom is de blokkering ingevoerd?

De bankkaart vrijgeven

Pin zonder problemen

We zijn er allemaal behoorlijk aan gewend. Waar ter wereld we ook zijn, we kunnen zonder problemen direct geld uit de automaat halen. Het pinnen gebeurt met behulp van een pinpas, dus we ontvangen het geld zodra we de opdracht geven om dit te doen. Als algemene regel geldt dat het apparaat moet worden voorzien van een in Europa bekend logo. Denk aan het bekende Maestro-bord. Pinbetalingen buiten de Europese Unie worden standaard geblokkeerd om het uitvoeren van een pinpas moeilijker te maken (pinpas kopiëren, wachtwoord verkrijgen en geld opnemen buiten Europa). Waarom is er een blokkade en waarom moet je je bankpas vrijgeven als je een lange reis buiten Europa gaat maken?

Waarom de blokkade buiten Europa?

Als je binnen de grenzen van de Europese Unie pint, kan dit zonder problemen. Het bleek echter dat dieven via skimming bij de elektronische gegevens van de bankpas en wachtwoord kunnen komen. Deze combinatie wordt vaak verzonden naar verre landen zoals Azië waar mensen snel veel geld kunnen verzamelen. Dat betekent dat daar een nieuwe betaalpas wordt aangemaakt met dezelfde elektronische gegevens zodat daar geld kan worden opgenomen. Criminelen hebben met deze methode al veel geld weggenomen van onschuldige burgers. Om deze activiteiten te voorkomen is er buiten Europa het blokkeren van de pinpas ingevoerd. Met andere woorden, als iemand niet aangeeft dat hij er is, is pinnen niet mogelijk.

Je gaat op vakantie

Reist u in Europa, dan hoeft u zich daar natuurlijk geen zorgen over te maken. Maar als je eenmaal verder bent, kun je niet zomaar pinnen. In dat geval zal niet elke geldautomaat geld uitgeven, ook niet als u geld opneemt bij een geldautomaat met het juiste pin-logo. Met andere woorden, het is standaard vergrendeld. Als je op vakantie gaat, moet je je daarom ook goed voorbereiden op de mogelijkheid van een speld. Activering is namelijk vereist voordat u bepaalde pinbewerkingen in het buitenland kunt uitvoeren.

Gratis online betaalpas of neem contact op met uw bank

Een ontheffing kunt u meestal eenvoudig online regelen. Met andere woorden, u kunt via een beveiligde lijn inloggen op uw bankrekening en vervolgens de activering activeren. U kunt altijd aangeven voor welke periode de vrijstelling moet gelden. Als je weet hoelang je in het buitenland bent, kun je je gewoon aan deze deadline houden met een dagvergoeding ervoor en erna. Bent u echter minder handig met een computer, dan kunt u de vrijstelling ook rechtstreeks bij een bankkantoor aanvragen.

Wat als je dat liever niet doet?

Op vakantie gaan kost geld, dus daar moet je rekening mee houden als je geld meeneemt. Het handigst is natuurlijk gewoon een pinpas in het buitenland. Het kan echter zijn dat u hierin geen risico wilt nemen en dus geen pinpas gebruikt. Dus wat kan je doen? Een manier is om voldoende geld op zak te hebben, bijvoorbeeld in je heuptasje. Daarna kun je de euro’s het beste omwisselen bij een lokale wisselkantoor om de beste wisselkoers te krijgen. Verandering in Europa gaat gepaard met onnodige kosten. Schat eerst voor jezelf ongeveer in hoeveel je wilt uitgeven terwijl je toch voldoende financiële ruimte overhoudt. Zo’n bedrag in euro’s kunt u meenemen. Daarnaast accepteren veel landen nog zogenaamde reischeques, die u bij uw lokale bank kunt inwisselen voor contant geld. Natuurlijk kun je in de problemen komen als je geld in dit land wordt gestolen. Het is dus vaak beter om ook te pinnen, omdat het beveiligd is met uw eigen code.

Als u een lange reis buiten Europa gaat maken, vergeet dan niet uw bankpas achter te laten. Zo kun je waar en wanneer je maar wilt geld ophalen bij lokale geldautomaten. Houd er rekening mee dat u een maximaal pinbedrag per dag inschakelt, zodat deze bij diefstal snel kan worden geblokkeerd en schade beperkt blijft.

Lees verder