De waarde van een Olympische gouden medaille
Voor de meeste atleten is de waarde van een Olympische gouden medaille niet in geld uit te drukken. Het is de beloning voor jarenlang hard trainingswerk. Als de Olympische gouden medailles van puur goud waren gemaakt, zouden ze meer dan 15.000 euro per stuk kosten! Hoewel de intrinsieke waarde van een gouden medaille relatief klein is, is deze veel waardevoller in prijzengeld. Zelfs als je er rekening mee houdt dat een aanzienlijk deel van dit prijzengeld in de zakken van de belastingdienst belandt, waar de gelukkige winnaar van de Staatsloterij veel minder problemen mee heeft, slagen veel olympische medaillewinnaars erin om met deze sport miljonair te worden. geluk..
Gouden medaille op de Olympische Spelen, de ultieme uitdaging
Zoals altijd, wanneer de Olympische Spelen om de vier jaar worden gehouden, hopen veel ambitieuze atleten en sportteams op Olympisch goud. Een gouden medaille op de Olympische Spelen is de ultieme uitdaging voor elke atleet.
De eerste plaats in de Olympische competitie kan worden vergeleken met de “Oscar” voor de acteur in de hoofdrol van de film of de felbegeerde WK-voetbalteams. Maar waarom is Olympisch goud zo spannend en hoeveel is deze medaille eigenlijk subjectief en objectief waard?
Voor een atleet op de Olympische Spelen is de emotionele waarde van een gouden medaille het belangrijkst. Anderen, zoals verzamelaars en handelaren, vragen zich af wat de materiële waarde is van zo’n prachtige trofee. En dan is de teleurstelling vaak groot.
Niet alles wat blinkt is goud!
En dit geldt het meest voor de Olympische gouden medaille. Puur goud, dwz fijn goud bestaande uit 99,9% goudatomen (24k), zou te zwaar en te duur zijn voor alle Olympische gouden medailles. Daarom is de Olympische gouden medaille eerder een zilveren medaille met een goudlegering.
Het aandeel goud is minder dan tien procent. Maar zilver en zo’n vijf gram goud zijn natuurlijk niet helemaal waardeloos. Bij de huidige prijzen voor edelmetalen (situatie in augustus 2012) nog goed voor een paar honderd euro. Het materiaal van de Olympische gouden medaille is echter, althans vanuit het oogpunt van de atleet, verre van de waarde die alle inspanningen voor training en andere voorbereidingen zou rechtvaardigen.
De materiële waarde van de Olympische gouden medaille
De gouden medaille is dus helemaal niet van goud. De gouden medaille bestaat alleen uit zilver, bedekt met een dun laagje goud.
De diameter van de gouden medaille van Londen is ongeveer acht centimeter, het aandeel goud is volgens het Olympisch Comité zes gram. De Londense gouden medaille weegt ongeveer 400 gram, het zilvergehalte is ongeveer 370 gram, de rest is koper. Het zijn de huidige prijzen van edelmetalen die de werkelijke waarde van de trofee bepalen.
In augustus 2012 kostte een gram 24-karaats goud ongeveer 35,00 euro. Zes gram is dus € 210,00 waard. Om de exacte waarde van de medaille te bepalen, moet het zilver nog bij de berekening worden opgeteld. Het Olympisch Comité rapporteerde in het verleden niet hoeveel zilver er in een gouden medaille zat en gaf alleen de grootte van de medaille aan. Het gewicht moest worden bepaald door het volume.
De emotionele waarde van een gouden medaille
Daarom kunnen atleten het zich niet veroorloven om een Olympische gouden medaille te winnen. Iedereen die ooit heeft gewonnen durft ze nauwelijks in te leveren (met uitzondering van de Brit Bradley Wiggins, die in 2016 zijn gouden medaille verloor na een nacht in Rio na één dag). Daarom ligt de waarde van de Olympische gouden medaille meer in de symboliek ervan.
Het Olympisch goud kan daarom voor geen geld ter wereld worden verkregen, omdat het pas echt waarde geeft samen met de overwinning in de Olympische competitie. Daarom is een Olympische gouden medaille alleen echt waardevol in combinatie met het specifieke evenement.
Alles heeft een prijs, zelfs een gouden medaille
Hoe dan ook, alles heeft een prijs. Als je een Olympische gouden medaille wilt kopen, moet je diep in de buidel tasten want er is veel concurrentie op de markt. Ze zijn immers maar in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. Wie op een veiling wil toeslaan, moet straks een paar duizend euro op zak hebben.
Een miljonair met een gouden medaille
Hoewel de werkelijke waarde van een gouden medaille daarom relatief klein is, zullen gouden medaillewinnaars er financieel van profiteren en hun sportieve prestaties in geld omzetten. Mede door hun reclameoptredens komen topsporters als Dafne Schippers, Anna van der Breggen en Feri Wertman zeker een paar honderdduizend euro tekort voor een gouden of zilveren medaille. De winst van het olympische nummer maakt ze tot een heel sterk merk, volgens ingewijden in de reclamewereld. Het is niet eens onwaarschijnlijk dat sporters als Daphne, Anna en Ferry met behulp van deze advertenties miljonair worden.
Elk van hen heeft winstgevende zakelijke proposities:
- Anna van der Bregen (wielrennen);
- Maaike Head en Ilse Paulis (roeien);
- Ellis Lightley (baanwielrennen);
- Dorian van Rijsselberghe en Marit Bouwmeester (zeilen);
- Sanne Vevers (turnen);
- Veerboot Wertman (zwemmen);
- Daphne Schipper (atletiek).
Hoe wordt de gouden medaille belast?
Overigens pikt de Belastingdienst aardig wat geld op van het prijzengeld van Olympische atleten. Een aanzienlijk deel van het geld dat de olympische kampioenen verdienden met de gouden medailles op de Spelen van Rio 2016, dat meer dan 25.000 euro bedroeg, wordt afgeroomd door de belastingdienst. De Belastingdienst beschouwt deze inkomsten als loon. Sporters die zich kwalificeren voor de Olympische Spelen hebben een tijdelijk contract bij NOC*NSF, waarin prijzengeld wordt uitgekeerd. Net als andere werknemers moeten medaillewinnaars inkomstenbelasting betalen, ook over het geld dat ze verdienen als medaillewinnaar. Wie de hoofdprijs in de staatsloterij wint zonder fysieke inspanning, puur door geluk, hoeft minder belasting te betalen. In 2016 werd gokken belast tegen 29%, waarbij topsporters tussen de 40 en 52% van hun inkomsten verschuldigd waren.
Lees verder
€